Solutia disperarii: buy back-ul imobiliar
icon1 redactor | icon2 News | icon4 09 1st, 2011  

Dezvoltatorii imobiliari nu ştiu ce soluţii să mai găsească pentru a-şi vinde apartamentele noi. Ultima noutate, buy back-ul imobiliar.

Adică potenţialii clienţi pot să-şi achite avansul la un apartament nou cu vechiul apartament în care pot şi locui până la finalizarea noii locuinţe fără să plătească chirie.

Totuşi, având în vedere numărul foarte mare de locuinţe finalizate, oamenii aleg un apartament terminat în care se pot muta imediat, aşa că varianta de buyback utilizată în prezent este mult simplificată.

Peste 12 ansambluri rezidenţiale din Bucureşti practică acest sistem, cu oarecare succes susţin reprezentanţii dezvoltatorilor.

„Vorbim de sute de apartamente, care au fost vândute prin acest sistem. Chiar şi programul Prima Casă a ajutat la dezvoltarea acestui sistem. Mulţi dintre proprietarii de apartamente vechi s-au folosit de buy back pentru a-şi achiziţiona o locuinţă nouă, iar cele vechi au fost vândute prin credite Prima Casă”, a declarat Giulio An­gheloiu, manager Premier Service.

Acesta a mai adăugat că oamenii caută apartamente mai mari decât cele pe care le deţin. „Cei de la garsoniere ţintesc către două sau trei camere”, a mai declarat Angheloiu.

Mulţi dintre cei care îşi schimbă locuinţa apelează la acest sistem, fără măcar să ştie că o fac. Oamenii sunt pro­priii lor consilieri. Îşi caută un apar­tament nou în care să se mute, îşi vând locuinţa veche, iar cu banii ob­ţinuţi plătesc o parte din locuinţa nouă.

Evaluarea imobilului vechi se face de consilieri, care-şi asumă respon­sabilitatea vânzării lui către terţe persoane. Pe de altă parte, preţul imobi­lului nou, cel ce urmează a fi achi­ziţionat prin schimb, este stabilit de dezvoltator, fiind şi acesta negociabil, în funcţie de modalităţile de plată, nivelul de finisaje etc.

Pentru dife­renţa de bani necesară schimbului, beneficiarul poate opta şi pentru un credit, care poate fi uşor obţinut, dată fiind ponderea redusă a acestuia în preţul convenit de vânzare-cum­părare, unde cea mai mare parte este achitată cu banii proveniţi din vânzarea apartamentului vechi.

O operaţiune de schimb durează în medie trei luni. Vânzarea apartamentului vechi necesită o perioadă de două luni, urmând ca perfectarea contractului de vânzare-cumpărare a apartamentului nou să se facă în ur­mătoarea lună.

Au fost şi situaţii în care procedura s-a întins pe cinci-şase luni, elementul ce a dus la acest parcurs fiind vânzarea mai greoaie a apar­tamentului vechi, din diverse cauze.

Potrivit datelor centralizate de specialiştii BeIgloo, 90% din vân­zările de locuinţe din acest an s-au realizat cu apartamente de două camere.

Numai 9% dintre clienţi au preferat să cumpere apartamente cu trei camere şi doar un procent s-au orientat spre garsoniere sau locuinţe cu mai mult de trei camere.

„În primele şase luni ale anului trecut am vândut 30 de apartamente, în timp ce în primul semestru 2011 am dublat numărul tranzacţiilor faţă de 2010. Preţurile medii cu care clienţii au achiziţionat apartamentele atât în 2010, cât şi anul acesta au rămas în jur de 60.000-80.000 de euro”, a declarat Nimrod Zvik, Ma­naging Partner Be Igloo.

Blocuri fără cumpărători

Piaţa rezidenţială din Bucureşti ar putea să ajungă la un stoc de 15.700 de unităţi noi până la sfârşitul anului 2011, aşa cum se arată în cel mai recent studiu realizat de compania de consultanţă DTZ Echinox.

Cu aproape 1.000 de apartamente anunţate pentru finalizare în 2011, livrările de anul acesta sunt semnificativ mai mici în comparaţie cu cele 4.100 de apartamente finalizate în 2010.

Cu toate astea, anul trecut au fost vândute numai 1.500 de apartamente noi, iar restul până la 20.000 au fost reprezentate de locuinţele vechi.

Sursa: Jurnalul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...