Sonae Sierra plange cu ochiul dezvoltarii de proiecte si rade cu cel al furnizorului de serviciiSonae Sierra e unul dintre cele mai bune exemple ale adaptării unei companii imobiliare la praful şi zăpăceala financiară din zilele noastre.

Cunoscuţi ca dezvoltatori şi administratori de centre comerciale anglo-portughezii au lăsat-o mai moale cu dezvoltarea, cel puţin în România, şi asigură servicii de administrare şi închiriere pentru diverşi proprietari de centre de retail.

Sonae Sierra deţine deocamdată mallul River Plaza din Râmnicu Vâlcea, o mall micuţ de 11.500 mp şi mai dezvoltă Adora Mall Craiova cu 59.000 mp închiriabili.

În program, dar nedefinit se află şi şi Shopping Ploieşti cu 64.000 mp închiriabili. Când zicem dezvoltă de fapt înseamnă că intenţionează să dezvolte, pentru că banii pentru dezvoltare sunt aşa cum sunt, iar băncile şi mai rău.

„Pentru moment dezvoltăm doar Adora Mall la care se desfăşoară lucrări de construcţie pentru prima fază. Nu avem încă data exactă a deschiderii, e de lucru la design, şi arhitectură, închiriere şi finanţare. Ne uităm şi după alte oportunităţi de pe piaţă însă”, spune Ingo Nissen, managing director al Sonae Sierra.

Dezvoltatorul urma să intre într-un parteneriat cu Caelum Development pentru dezvoltarea unui colos în Titan, Parklake Plaza, dar criza de pe piaţa finanţărilor, plus opoziţia unor organizaţii ale socităţii civile au amânat proiectul, ale căror planuri s-au modificat între timp, iar contractul iniţial dintre cele două companii nu mai e valabil.
Accent pe servicii

Cum în Europa producţia suferă din cauza finanţării dificile, inclusiv sau mai ales cea imobiliară, Sonae Sierra s-a concentrat pe servicii. Compania are contracte de property management cu Carrefour Militari pentru galeria comercială şi oferă servicii de închiriere către proprietarii mallurilor Sun Plaza şi Vitantis din Bucureşti şi Magnolia Shopping Centre din Braşov.

Pentru Sun Plaza, Sonae Sierra va oferii servicii de închiriere pentru 135 de magazine şi restaurante, iar în cazul Vitantis Mall numărul acestora e de 56.  Pentru mallul braşovean Magnolia, portughezii se ocupă de închirierea unei suprafeţe de 7.600 mp.

Compania are în portofoliu de închiriat circa 125.000 mp pentru terţe companii, la care se adaugă cei 71.000 mp deţinuţi de Sonae Sierra. Iar de aceste servicii se ocupă un nou departament specializat pe servicii imobiliare al firmei,  care caută astfel un nou centru de profit.

Noul departament ne va ajuta să construim noi parteneriate şi ne va aduce în atenţie oportunităţi pe toate pieţele pe care activăm. Obiectivul departamentului Sierra Services EMEA  Department e să vândă servicii integrate cu valoare adăugată, de la studii de piaţă, decizii de investiţii, dezvoltare, închiriere, şi administrare. Am semnat recent un contract pentru un proiect nou în Zagreb (Croaţia) unde vom asigura managementul dezvoltării acestuia. În plus, deja oferim servicii de acest fel în Maroc, şi Columbia”, arartă Ingo Nissen.

Compania negociază acum mai multe contracte de servicii cu diverşi proprietari şi dezvoltatori de centre comerciale din România, dar urmăreşte şi pieţele mediteraneene sau cele din Estul Europei, precum Ucraina.

De pe listă, bineînţeles, nu putea lipsi China a cărei piaţă e visată de toată lumea, şi la bula căreia lucrează toată lumea.

Sursa: Business Cover

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...