Spatiul din jurul Bisericii Negre din Brasov va fi reamenajat. Vezi primele simulari Spatiul din jurul Bisericii Negre din Brasov, amenajat precar in acest moment, va fi reamenajat anul viitor.

Ordinul Arhitectilor din Romania a anuntat, marti, rezultatele concursului de arhitectura pentru amenajarea Curtii Johannes Honterus (spatiul din jurul bisericii), premiul I fiind acordat proiectului realizat de birourile de arhitectura Exhibit Arhitectura si ADN.

Proiectul aflat pe locul I va fi implementat ca atare. Pe locul II s-a situat proiectul realizat de biroul Studio Basar. Premiul III si mentiunile nu au fost acordate. Castigatorii au fost alesi din 49 de proiecte predate.

“Proiectul nostru doreste o redescoperire a locului, nu o modificare a lui in termeni contemporani. Locul in sine are deja foarte multe calitati. Este unul dintre putinele spatii medievale din Romania si din Europa, pastrat in aceasta factura, lucru pe care nu l-am vazut ca pe un dezavantaj, ci ca pe un atu. De asemenea, ne-am gandit sa folosim apropierea de Piata Sfatului, care este un pic mai agitata, si sa pastram acest loc mai linistit.

Ca solutie de pavare am folosit pietrisul. Rigolele se pastreaza ca atate, fiind restaurate. Nu vor avea doar functie de scurgere a apei, ci vor folosi si drept trotuare. Pavajul nu insista pe o anumita geometrie. Lasa locul sa respire, mai ales ca nu s-a facut descarcare si cercetare arheologica”, a declarat pentru HotNews.ro Andrei Serbescu, reprezentantul biroului ADN.

Primarul Brasovului, George Scripcariu, spune ca lucrarile de reamenajare a spatiului din jurul Bisericii Negre vor incepe anul viitor, finantarea fiind asigurata de la bugetul local si bugetul Bisericii Evanghelice.

“Dupa ce se arhitectii vor intocmi proiectul tehnic si vor stabili costurile aferente lucrarilor de reamenajare, vom include aceasta investitie  in proiectul de buget pe anul viitor. Costurile vor fi suportate in parteneriat cu Biserica Neagra. Anul viitor, aici vom avea un santier cuplat cu Piata Sfatului, pentru ca si acolo urmeaza sa se faca ample lucrari”, a declarat George Scripcaru, primarul Brasovului, la anuntarea castigatorilor concursului.

Spatiul din jurul Bisericii Negre este proprietatea Bisericii Evenghelice din Brasov, concursul fiind organizat la cerea sa, in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania, Primaria si Asociatia Salvati Centrul Istoric al Brasovului.

Criteriile de evaluare si selectie a proiectelor au fost urmatoarele:

*     coerenta urbanistica a propunerii
*     incadrare in contextul socio-cultural si fundamentarea istorica a solutiei propuse
*     respectarea identitatii si a spiritualitatii locului
*     imbunatatirea caracterului functional al zonei, calitatea spatiului social si ambiental
*     sustenabilitatea solutiilor propuse / rationalitatea folosirii resurselor
*     eficienta solutiilor prezentate si fezabilitatea lor
*     posibilitatea etapizarii lucrarilor
*     expresivitatea plastica a elementelor si a ansamblului
*     ilustrarea clara a conceptului.

Juriul concursului a fost compus din urmatorii arhitecti: David Baxter - Marea Britanie, Bogdan Cristescu, Edmund Olsefszky, Florian Stanciu, Serban Sturdza, prim-preot Christian Plajer, reprezentant Biserica Evanghelica Brasov si Alexandru Stanescu, istoric. Castigatorii premiului I vor primi un premiu de 6.000 euro, iar cei de pe locul II 2.500 euro.

Galerie Foto

Sursa: HotNews

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...