Statul promite grabirea returnarii de TVA, dar porneste prigoana in imobiliareReprezentantii Fiscului asigura ca restantele vor fi achitate pana la jumatatea anului curent

Statul inapoiaza TVA cu sapte luni intarziere, dar atunci cand vireaza banii poate face dintr-un om de afaceri un miliardar cu mult nu­me­rar la dispozitie. O singura firma din Iasi a primit in cont o suma-re­cord, de cinci milioane de euro, reprezentand TVA colectata.

Imobiliarele raman domeniul cel mai prigonit de finantisti, care cauta acum dezvoltatorii imobiliari, persoane fizice, care au efectuat tranzactii si nu au virat TVA catre stat.

Un afacerist din Iasi a beneficiat, la mijlocul lunii februarie, de un „cadou” urias din partea statului. Dupa sapte luni de asteptare, o firma din Iasi a primit in cont nu mai putin de 20,5 mi­lioane de lei, echivalentul a cinci milioane de euro, reprezentand TVA de rambursat.

Directia Generala a Finantelor Publice (DFFP) a judetului Iasi a refuzat sa faca public numele companiei, dar a mentionat domeniul de activitate. „Este vorba de un decont in valoare de 20,5 milioane de lei catre o firma de pe piata dezvoltatorilor imobiliari, TVA fiind aferenta unor lucrari de investitii in constructii.

Decontul a fost depus in luna iunie 2009 si decizia de rambursare a banilor a venit in urma unui control foarte riguros atat la con­tri­bua­bilul in cauza, cat si la societatile cu ca­re a incheiat contracte”, a mentionat Ma­ria Taran, purtatorul de cuvant al DGFP Iasi.

Printre cele mai mari proiecte imo­bi­liare la care se lucra anul trecut se numara Palas, Green Park, Copou Bellevue, Arena Residential si Dream Village, dar nu trebuie uitati nici oamenii de afaceri care au demarat proiectele ce vi­zau cartiere de vile sau cladiri de birouri.

Spre comparatie, in ultimele patru luni ale anului 2009, firmele iesene si-au recuperat de la stat TVA in suma totala de 20 de milioane de lei, adica mai putin de­cat valoarea aferenta primului decont din lu­na februarie. Peste 30 de milioane de euro este suma pe care firmele din Iasi au „absorbit-o” anul trecut de la stat, cea mai mare parte mergand catre sectorul imobiliar. Este vorba despre TVA pe care statul a restituit-o companiilor din Iasi. Practic, cu aceeasi suma firmele private au creditat statul, pentru ca ulterior sa-si recupereze taxa de la Finante.

Care sunt etapele de analiza a dosarelor

Demersul unui contribuabil de a-si recupera TVA achitata in plus statului nu este unul usor. Abia dupa analize sau controale ce pot depasi 45 de zile isi poate primi in conturi sumele suplimentare pla­tite. „Solicitarile de rambursare se so­lu­­tioneaza in ordinea cronologica a inre­gis­trarii lor la organul fiscal, in termen de maximum 45 de zile calendaristice de la data depunerii deconturilor cu sume ne­ga­tive de TVA cu optiune de rambursare.

In cadrul unitatilor fiscale exista un com­par­timent de analiza de risc care anali­zeaza solicitarile de rambursare privind TVA, incadrand fiecare cerere intr-o ca­te­gorie de risc fiscal”, a explicat Maria Taran. Mai exact, contribuabililor care se incadreaza in categoria de risc fiscal mic, adica si-au indeplinit toate obligatiile la termen prin programul informational, li se genereaza automat decizia de ram­bur­sare.

Cei care se incadreaza la risc mediu vor trece printr-o analiza docu­men­tara pen­tru solutionarea cererii de rambur­sa­re. Cele mai multe dificultati sunt intam­pi­nate de agentii economici problema, care se incadreaza in categoria de risc mare. Acestia vor fi obiectul unor inspectii fiscale anticipate, care poate dura chiar mai mult de 45 de zile.

„Selectia decon­tu­rilor care urmeaza a fi rambursate se rea­lizeaza informatic din baza de date natio­nala, pe principiul cel mai vechi decont se stinge primul. Din situatia comparativa a sumelor propuse spre res­titui­re se constata o crestere a acestora in primele doua luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a adau­gat Maria Taran.

Finantele au insa grija ca, de cele mai multe ori, sa iasa in castig din socoteala cu taxa pe valoarea adaugata. Incepand de anul trecut, piata imobiliara a fost lovita de o noua ordine fiscala, menita sa accen­tue­ze si mai mult criza in care se afla acest sector. Indivizii care au vandut imobile noi in calitate de persoane fizice au fost obli­gati sa plateasca TVA. Astfel ca finan­te­le nu numai ca restituie TVA, dar incearca pe orice cale sa incaseze de la cat mai multi. Fiscul iesean nu a intarziat cu de­mararea actiunilor de control asupra per­soa­nelor fizice care au tranzactionat imobile in perioada 2006-2008.

Potrivit Fiscului, rezultatul verificarilor s-a mate­rializat in atragerea la Bugetul statului a unor sume de peste 50.000 de lei, numai dupa verificarea unui prim esantion de contribuabili. „In perioada 2006-2008, 238 de persoane fizice au efectuat mai mult de cinci tranzactii fiecare, in valoare totala de peste 196,4 milioane de lei”, a declarat Maria Taran.

Dezvoltatorii imobiliari con­ti­nua sa sustina ca legea este aberanta, dar asteapta deciziile de impunere din partea Fiscului pentru a le putea contesta. „As­tept sa vad care va fi rezultatul con­troa­le­lor, pe care sigur il voi contesta. Dar daca ei urmaresc ca eu sa achit TVA pentru imobilul vandut, atunci voi veni cu facturile si voi cere sa deduc TVA pentru materialele de constructie”, ne-a declarat Calin Toma, dezvoltator imo­biliar, care com­pleteaza ca legea ar putea fi ine­fi­cienta.

„Nu stiu unde vor sa ajunga. TVA la lo­cuintele noi este de 5%, in timp ce la ma­teriale este de 19 procente”, explica Toma. El adauga ca „legea este o aberatie. Nu poti impune unei persoane fizice sa devina PFA pentru ca a efectuat o tran­zactie peste o anumita valoare, ca sa o poti impozita. Este un amalgam, pentru ca trebuia spus de la inceput ca toata lumea va achita 5-10 la suta din valoarea tran­zactiei si era mult mai simplu”, spune Calin Toma.

Finantele vor sa reduca termenele de rambursare

Sumele restante la rambursarea TVA sunt in continua scadere. Mai mult, Finantele vor ca, pana la jumatatea acestui an, sa ajunga cu platile in termenul legal de 45 de zile. Recent, Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, preciza ca valoarea sumelor cu intarzieri la plata s-a injumatatit pe parcursul a 12 luni.

Astfel, in ianuarie 2009, valoarea era de 3,3 miliarde de lei, in timp ce suma de la inceputul acestui an a fost de numai 1,58 miliarde de lei. „In urmatoarea perioada vom reusi, probabil, sa platim si aceste sume, mai ales ca am introdus niste masuri de relaxare a rambursarii.

Pentru toate firmele cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei vom da o rambursare automata, urmata de control pana la doi ani, iar personalul il vom folosi la celelalte rambursari”, preciza Sorin Blejnar.

In luna ianuarie, sumele platite firmelor s-au ridicat la 800 de milioane de lei, fata de 500 de milioane de lei in ianuarie 2009. Iar pentru martie, Ministerul Finantelor Publice si-a propus sa ramburseze TVA in valoare de 794,5 milioane de lei. In acest context, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, spune ca usurarea rambursarii TVA a fost doar un prim pas. „Avem in vedere un plan de monitorizare detaliata si corectie imediata privind sarcina fiscala si birocratica pe care statul o pune pe mediul privat.

Intentia este ca in urmatoarele luni sa diluam aceasta povara pentru a mai da putin vant in panzele mediului privat”, a precizat Vladescu.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...