Strabag ar putea cere insolventa Asmita
icon1 Editor | icon2 News | icon4 09 9th, 2010  

Strabag ar putea cere insolventa AsmitaDatoria celor de la Asmita Gardens către constructorul Strabag a depăşit 34 milioane de lei cu tot cu penalităţi şi a fost admisă de Tribunalul Bucureşti.

Cererea Strabag pentru încasarea datoriilor de la proprietarii ansamblului Asmita a fost admisă de Tribunalul Bucureşti, în urmă cu câteva zile. În cazul în care Asmita nu contestă suma, nu e exclus ca Strabag să ceară insolvenţa dezvoltatorului, până la finele anului în curs.

Acest scenariu este cu atât mai plauzibil cu cât, în condiţiile actuale, banii merg mai mult către bancă şi mai puţin către constructor.

Pragul pentru a putea cere insolvenţa Asmita este depăşit demult, ca sumă de plată. Strabag a făcut o cerere la Tribunal pentru banii pe care îi are de recuperat de la Asmita iar Tribunalul a admis cererea, eveniment pronunţat în şedinţă publică în 3 septembrie.

În pronunţarea de la tribunal se spune că “obligă debitoarea să plătească creditoarei, în termen de 30 zile de la comunicare, suma de 24.451.555,25 lei, cu titlu de preţ al lucrărilor efectuate şi suma de 10.805.042,33 lei, cu titlu de penalităţi de întârziere”.

Asmita poate contesta acest lucru în 10 zile de la comunicare. Cu alte cuvinte, în cazul în care această pronunţare este comunicată - aşa cum se întâmplă în general - la 3-4 săptămâni de la pronunţare şi dacă cei de la Asmita nu atacă această decizie, vor trebui să plătească Strabag-ului aproximativ 8,2 milioane de euro.

“Asmita Gardens îşi trăieşte ultimele zile înainte de insolvenţă.Inevitabilul se preconiza încă de la data la care Strabag-ul s-a retras de pe şantierul Asmita”, a declarat avocatul Laurenţiu Veţeleanu. Acesta cunoaşte în destul de bună măsură situaţia acestui complex, având în vederea faptul că apără de ceva timp interesele unor antecontractanţi ai Asmita, cărora li s-a amânat intrarea în posesie.

Numărătoarea inversă până-n decembrie

În funcţie de cum se trimite comunicarea de către Tribunal, se poate aproxima un parcurs al demersului Strabag pentru lunile care vin. “Dacă instanţa va comunica motivat încheierea până la sfârşitul lui septembrie, după 1 noiembrie discutăm de o obligaţie de plată exigibilă, cu o valoare mai mare decât valoarea prag pentru care trebuie să treacă 30 zile ca să se îndeplinească condiţiile intrării în insolvenţă a societăţii Asmita”, a declarat Veţeleanu.

Un scenariu mai fericit ar fi ca Strabag să accepte o soluţie de rezolvare a problemei în timp, prin acord cu Alpha Bank. Astfel, Asmita ar trebui să găsească posibilităţile legale să achite cu banii din vânzări şi o parte către Strabag. Pentru aceasta însă, ar trebui ca banca să fie de acord, ceea ce nu e neapărat sigur. Oricum, la solicitarea noastră, până la publicarea acestui articol, nici Strabag şi nici Asmita nu au exprimat un punct de vedere.

La ce ar conduce insolvenţa

Intrarea în insolvenţă a Asmita ar putea aduce anumite câştiguri atât pentru dezvoltator cât şi pentru constructor. Una dintre probleme este însă cum va obţine Asmita bani din valorificarea apartamentelor în condiţiile în care preţurile sunt considerate destul de mari de cumpărători. E greu de crezut că se vor înghesui cumpărătorii să dea 200.000 de euro pentru trei camere. O altă variantă teoretică ar putea fi un aport de capital din partea acţionarilor.

„Avantajul insolvenţei pentru Strabag ar putea fi dat de faptul că banii se împart procentual, direct proporţional cu procentul din creanţa totală. Astfel, dacă la ora actuala Strabag deţine, ipotetic vorbind, 20 % din datoriile totale ale Asmita, va recupera 20 % din vânzarea în cadrul insolvenţei a apartamentelor nevândute (la Asmita sunt încă cel puţin două blocuri nevândute)”, declară avocatul citat.

Pe de altă parte, insolvenţa ar putea ieftini apartamentele, fapt care ar conduce la deblocarea vânzărilor şi, drept rezultat, la încasări pentru proprietarul complexului. Astfel, datoriile ar putea fi plătite mai uşor, în condiţiile în care lichidităţile se obţin mai ales din valorificarea apartamentelor. În cazul în care chiar Asmita şi-ar cere insolvenţa, ar fi stopate astfel toate penalităţile, atât cele faţă de cumpărători - minim 5.000 euro / apartament cât şi cele faţă de bancă şi Strabag. „Prin insolvenţă s-ar putea ridica ipoteca instituită de bancă şi apartamentele ar putea fi vândute la un pret mai atractiv pentru cumpărători”, atenţionează Veţeleanu.

Situaţia cumpărătorilor

În caz de insolvenţă, cei care au semnat procesele verbale de punere în posesie dar nu au semnat actul de vânzare-cumpărare pot primi apartamentele de la administratorul judiciar, cu o întarziere de minim şase luni faţă de momentul actual.

Pentru cei care nu au semnat procesele verbale de punere în posesie, administratorul judiciar poate să le impună clauze precum renunţarea la penalităţi sau la alte pretentii şi să le vândă apartamentele.

Asta în ipoteza că ar vrea să le cumpere în această situaţie, cu aceste preţuri. „Oricum, procesul de vânzare pentru clienţii care deja au contractat apartamentele şi nu au semnat contractul de vânzare-cumpărare aferent se va prelungi cel puţin 6 - 8 luni de zile, în funcţie de cât este de organizat administratorul judiciar”, a estimat Veţeleanu.

Acesta mai precizează că, de câteva luni, Asmita s-a chinuit şi aproape a reuşit să elibereze blocul T2 de clienţi, prin redirecţionarea către alte turnuri din complex, în încercarea de a oferi acest imobil în schimbul banilor către Strabag.

Conform spuselor avocatului, situaţia a fost impusă clienţilor sub rezerva că dacă nu acceptă, Asmita oricum nu le va vinde acele apartamente iar promitenţii cumpărători trebuie să se adreseze instanţei pentru un proces costisitor şi de durată, adică cel puţin doi ani.

„Am vorbit cu ei de mai multe ori, din aprilie începând. Din nevoia lor de lichidităţi, mi-au propus să mă mut în alt turn. Eu am plătit deja 120.000 de euro şi mai am de plătit, pentru două camere. Am refuzat oferta pentru că nu-mi convine nici apartamentul propus şi nici preţul ridicat la care ei ţin în continuare”, a declarat un antecontractant.

Nu se ştie cum se vor evolua lucrurile în următoarele luni. Până una-alta, cheile de la câteva din cele şapte turnuri sunt la constructor, care are milioane de euro de recuperat. După decizia tribunalului însă, nu doar cheile de la respectivele apartamente sunt la Strabag ci şi cheile intrării în insolvenţă a Asmita.

Sursa: Saptamana Financiara

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...