Studiu: Pretul, principalul criteriu de selectie pentru majoritatea cumparatorilor de locuinteMajoritatea celor care doresc să achiziționeze o locuință au drept criteriu principal de selecție prețul, din cauza puterii de cumpărare reduse amplasamentul, calitatea construcției sau suprafața fiind elemente secundare la alegerea unei case, potrivit unui studiu al RealTime.

“Ca urmare a scăderii puterii de cumpărare accentuate, principalul criteriu de alegere este prețul, respectiv pentru 94% din respondenți.

Restul de 6% sunt cumpărătorii de proprietăți speciale, pentru care prețul nu este cel mai important criteriu”, se arată în studiul RealTime, lansat joi la Târgul Imobiliar Național-tIMOn.

Criteriile secundare prețului, sunt în ordine locația, calitatea construcției, finisajele, brandul dezvoltatorului și suprafața locuinței.

“Tendința din ultimii doi ani a fost achiziția de locuințe finalizate sau aproape de finalizare. Unul din motive a fost imposibilitatea dezvoltatorului de a-și respecta promisiunile, din cauza recesiunii economice”, se spune în studiu.

Mai mult, cumpărătorul de locuințe își dorește un apartament, în apropierea mijloacelor de transport, care să nu îi aducă mari cheltuieli de întreținere ulterior și siguranța că va avea vecini la termenul de mutare.

Astfel, cei care iau în calcul locația la alegerea unei locuințe sunt interesați de mijloacele de transport din zonă - 67%, de gradul de dezvoltare urbanistică a zonei - 12%, de instituțiile de învățământ - 12% și parcurile din apropiere - 9%.

Distribuția în funcție de bugetul de care dispun cumpărătorii arată că cei mai mulți, respectiv 47%, au disponibili sub 60.000 de euro, 37% între 60.001-100.000 euro și doar 15% peste 100.000 de euro.

În continuare creditele bancare reprezintă principala sursă de finanțare, fiind indicată de 57% dintre respondenți, în timp ce 29% sunt dispuși să accepte rate la dezvoltator. Cei care au fonduri proprii reprezintă doar 14%.

“Cu toate ca cele mai multe solicitări sunt pentru achiziție prin creditare, numărul tranzacțiilor este redus. Finanțarea se acordă destul de greu în cazul în care imobilul achiziționat nu este finalizat. În schimb, față de acum 9-12 luni, se observă creșterea numărului de achiziții din resurse proprii”, se mai precizează în studiu.

Analiza a fost realizată în perioada aprilie-august 2010 pe baza răspunsurilor a 5.714 de respondenți proveniți din canalele de comunicare și de marketing folosite de către companie, respective târguri, precum și clienți vechi ai RealTime.

Târgul Imobiliar Național - tIMOn se desfășoară în perioada 9-12 septembrie în Piața Constituției.

Sursa: Money.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...