SUA platesc proprietarii ca sa-si vanda caseleAdministratia Obama vizeaza acordarea de despagubiri celor care aleg sa-si vanda locuintele la un pret mai mic, in speranta ca va debloca, astfel, piata imobiliara, accelerand ritmul tranzactiilor.

Guvernul doreste sa aloce 75 miliarde de dolari celor peste cinci milioane de americani care sunt in urma cu ratele si risca sa fie executati silit, pentru a-i ajuta sa vanda mai repede, titreaza The New York Times.

Executarea silita a atator proprietari ar prezenta riscul de a incetini revenirea economiei, sau chiar de a adanci din nou tara in criza.

Astfel, incepand cu 5 aprilie, datornicii care nu s-au calificat in programele anticriza anterioare vor fi incurajati sa-si vanda casele intr-un termen cat mai scurt, chiar daca proprietatea lor valoreaza mai putin decat in momentul cand au contractat ipoteca.

“Dorim sa optimizam si sa standardizam procesul vanzarilor la termen scurt, astfel incat sa fie mai usor atat pentru datornic, cat si pentru creditor”, a declarat Seth Wheeler, consilier principal al Trezoreriei SUA.

Pentru aducerea tuturor partilor la masa negocierilor (proprietar datornic, institutie financiara creditoare si eventual alti investitori, in favoarea carora a fost cedata ipoteca), guvernul intentioneaza sa ii subventioneze pe fiecare dintre acestia.

Astfel, banca creditoare ar urma sa primeasca 1.000 de dolari, alti 1.000 urmand a fi directionati catre un al doilea credit (daca exista); proprietarul datornic ar urma sa primeasca 1.500 de dolari, drept “asistenta de relocare”.

In cazul in care stimulentele se vor dovedi suficiente, se estimeaza ca programul va avea urmatoarele efecte benefice: bancile creditoare isi vor recupera mai multi bani daca datornicii isi vand singuri casele, decat daca le-ar executa silit, iar datornicii scapa cu un istoric al creditarii curat si evita riscul unui proces. Si comunitatea, in ansamblul ei, are de castigat din vanzarea mai rapida, cunoscut fiind ca, adesea, cartierele cu imobile evacuate pentru executarea silita sunt, de multe, ori tinta vandalilor si hotilor.

Programul este, totusi, primit cu prudenta de banci, care, de multe ori, sunt doar administratoarele unor creante cesionate unor fonduri de investitii. Astfel, apreciaza J.K. Huey, vicepresedinta bancii Wells Fargo, “nu este o oportunitate pentru client de a fugi de raspundere. Daca acesta nu demonstreaza ca a facut tot ce i-a stat in putinta, ca si-a consumat toate economiile, ca a luat un credit, dar, intre timp, si-a pierdut slujba si trebuie sa se mute in alt oras, nu i se va acorda dreptul la vanzare rapida”.

Desi, pentru moment, creditorii vor sa permita datornicilor sa-si vanda locuintele doar ca solutie de ultima instanta, se pare ca standardele vor fi coborate si aceasta procedura va fi utilizata tot mai frecvent, cu potentialul ca de avantajele avute in vedere sa beneficieze nu doar datornicii si creditorii lor, ci intreaga societate americana.

Sursa: Ziare.com

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...