Spaţiile comerciale livrate în primul semestru au totalizat 37.000 metri pătraţi, cel mai redus nivel din 2003. În prezent sunt în construcţie proiecte de circa 370.000 metri pătraţi cu finalizare în 2011-2013

În ciuda faptului că debutul acestui an aducea un aer optimist în rândul jucătorilor din piaţa de retail, bilanţul pe primul semestru nu arată o îmbunătăţire în cazul livrărilor de noi spaţii comerciale, din contră, subliniază un nivel foarte scăzut al proiectelor finalizate.

Spaţiile comerciale livrate în primul semestru au totalizat 37.000 metri pătraţi, cel mai redus nivel din 2003, în condiţiile în care sunt în construcţie proiecte de circa 370.000 metri pătraţi cu finalizare în 2011-2013, din care mai puţin de o treime în acest an, reiese dintr-un studiu realizat de CB Richard Ellis (CBRE).

În 2003 au fost livrate spaţii totalizând 28.000 de metri pătraţi. În prezent, stocul de spaţii comerciale moderne a atins 2,230 milioane de metri pătraţi şi va ajunge la aproape 2,6 milioane metri pătraţi în 2013, respectiv la 120 metri pătraţi la 1.000 de locuitori.

Pentru a doua jumătate a anului au fost anunţate livrări totalizând 110.000 de metri pătraţi, printre cele mai importante proiecte fiind Maritimo Constanţa, extinderea Băneasa Shopping City Bucureşti, European Retail Park Botoşani şi Galleria Arad.

“Chiar dacă stocul este scăzut comparativ cu anii anteriori crizei, livrările şi în special livrarea de noi construcţii sunt în creştere. La sfârşitul lui 2010, doar 17% dintre centre erau în construcţie şi în prezent mai bine de 22% au acest statut”, se arată în raport.

Livrarea de noi construcţii este axată pe oraşe considerate centre universitare, precum Bucureşti (aproximativ 388.000 studenţi), Craiova (cu peste 37.000 studenţi) şi Constanţa (40.000 studenţi).

Totuşi, sunt oraşe precum Braşov, Sibiu, Târgu Mureş, fiecare cu un număr considerabil de studenţi (totalizând 100.000), care nu au proiecte în construcţie.

Chiriile din centrele comerciale prime s-au detaşat faţă de cele secundare

Potrivit raportului CBRE, este evidenţiată şi creşterea diferenţei între centrele comerciale prime şi cele secundare în ceea ce priveşte cererea.

“Pentru anumite centre comerciale dominante se înregistrează o cerere în expansiune, ceea ce duce la o uşoară creştere a chiriei de bază, în timp ce, pentru spaţiile secundare, chiria de bază s-a stabilizat şi în unele cazuri s-a transformat în chirie procentuală. La fel ca şi în 2010, Capitala reprezintă un magnet pentru comercianţi şi dezvoltatori, iar activitatea continuă să se concentreze aici”, precizează sursa citată.

Chiriile medii au rămas constante în ultimele semestre, la 70 euro/mp/lună pentru spaţiile stradale şi la 50 euro/mp/lună în centrele comerciale.

“Trebuie subliniat faptul că există o variaţie semnificativă în ceea ce priveşte chiria netă în centrele comerciale, chiar şi în domenii de activitate similare, deoarece factori precum amplasarea, atractivitatea mărcii, targetul de clienţi, perioada de închiriere sunt foarte importanţi”, se menţionează în raport.

Cei mai activi sunt retailerii internaţionali, care au oportunitatea de a se extinde în centre comerciale importante, în timp ce, cu putere financiară şi de negociere redusă, comercianţii naţionali sunt prudenţi în strategiile de expansiune.

CB Richard Ellis oferă consultanţă pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietăţilor şi altor facilităţi, consultanţă în materie de credite ipotecare, estimare şi evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investiţiei, precum şi cercetare şi consultanţă.

“Luând în considerare creşterea economică preconizată pentru perioada 2013-2015 şi încrederea pe care o au în viitorul pieţei spaţiilor comerciale din România, expansiunea (retailerilor internaţionali, n.r.) va continua în lunile următoare”, consideră reprezentanţii CBRE.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...