Taxe notariale mai mici
icon1 redactor | icon2 News | icon4 09 22nd, 2010  

Forţaţi de realitatea economică, notarii anunţă că îşi reduc taxele cu 10% pentru tranzacţiile imobiliare din Bucureşti, Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, Ialomiţa şi Teleorman.

Această ieftinire se aplică de la 1 septembrie, dar ea nu este suficientă, spun analiştii imo­biliari, în condiţiile în care preţurile apartamentele au scăzut chiar şi cu mai mult de jumătate în ultimii doi ani.

O ieftinire controversată

Micşorarea taxelor notariale a fost mai degrabă un gest necesar decât unul dorit, spun analiştii imobiliari. Notarii de la noi şi-au păstrat mereu tarifele sus, indiferent de cât de grele au fost vremurile.

„Având în vedere evoluţia pieţei imobiliare din România în primele şapte luni ale anu­lui 2010, ca urmare a influenţei recesiunii economice, pentru municipiul Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman, taxele se reduc cu 10%, începând cu data de 1 septembrie.”, se arată într-un comunicat al Camerei Notarilor Publici Bucureşti.

Această ieftinire a fost însă calculată în funcţie de Ghidul Valorilor Orientative ale Proprietăţilor Imobiliare din 2010, însă această mişcare nu a fost văzută de toată lumea ca fiind conformă cu realitatea. „Reducerea taxelor notariale ar trebui să fie cam de 15%, pentru a reflecta ce se întâmplă pe piaţa imobiliară. P

reţurile reale sunt mai mici decât grila notarială. De exemplu, pentru un apartament de două camere care se tranzacţionează cu 55.000 euro, grilele notariale indică 59.000-63.000 euro.

Reducerea de anul trecut, de 30%, operată prin iulie a fost apropiată de realitate. Sunt foarte puţini notari care calculează taxele la valoarea reală şi pot apărea unele complicaţii.”, a explicat Loredana Fănică, consilier juridic la Lineea Imobiliare.

Actualizările mai dese ar fi mai eficiente

Notarii actualizează în general o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie a imobilelor, grilă care este comunicată direcţiilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

Ghidul urmăreşte stabilirea valorilor orientative pentru pro­prietăţi imobiliare de tip rezidenţial, comercial şi industrial pentru uzul birourilor notariale, având în vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal.

„Grila notarială cu valorile orientative ale valorii imobilelor a avut valori mai mari în ultimii doi-trei ani, dar şi mai mici, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2003-2007, când piaţa a crescut exponenţial, necontrolat.

Din acest motiv, grila ar trebui actualizată mai des, nu doar o dată pe an, aşa cum se operează în prezent. Este însă clar că reducerea anunţată de la 1 septembrie denotă lipsa de clienţi de la notariate.”, afirmă analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

Notarii din restul ţării îşi doresc reducerea taxelor pentru a se adapta situaţiei economice grele pe care o traversează românii.

Până acum, notarii publici din România au lucrat toţi la aceleaşi tarife, în baza unui ordin al ministrului Finanţelor şi nu au putut lua măsuri independente de reducere a taxelor notariale.

Sursa: Romania Libera

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...