Locurile în care s-a construit, unde s-a reabilitat infrastructura, unde s-au ridicat cartiere rezidenţiale sau malluri au fost încadrate în zone superioare de fiscalitate

Teoretic, în 2011, bucureştenii vor plăti aceleaşi taxe şi impozite ca în 2010. Practic, un număr semnificativ de locuitori ai Capitalei vor avea de achitat impozite majorate pentru case şi terenuri.

Luni, 31 mai, consilierii municipali vor trebui să aprobe două proiecte. Primul menţine taxele şi impozitele la nivelul celor de anul acesta, iar cel de-al doilea le majorează prin trecerea unui număr semnificativ de străzi într-o nouă zonă fiscală.

Potrivit proiectului de hotărâre privind “Reglementările urbanistice de încadrare pe zone de fiscalitate a teritoriului administrativ al municipiului Bucureşti”, cele mai multe modificări s-au produs prin extinderea zonelor A şi B, unde se plătesc şi cele mai mari taxe şi impozite pe case şi terenuri. Mai mult, noua zonare fiscală va influenţa şi terenurile, cu sau fără construcţii aflate pe domeniul public.

Fostele mahalale devin zone bune ale Capitalei

La noua zonare fiscală s-a ţinut cont de dezvoltarea oraşului din ultimii ani. Locurile în care s-a construit, unde s-a reabilitat infrastructura, unde s-au ridicat cartiere rezidenţiale sau malluri au fost încadrate în zone superioare de fiscalitate.

Potrivit proiectului de hotărâre, zona A a fost prelungită de-a lungul malurilor râului Damboviţa, de la intersecţia Splaiului Independenţei cu bulevardul Vasile Milea până la limita vestică de proprietate a construcţiei Sema Park.

Din zona A au fost scoase terenurile inundabile din jurul lacului Colentina, dar au fost introduse malurile lacurilor Herăstrău, Floreasca, Fundeni, Băneasa sau Griviţa. Şoseaua Odăi, din sectorul 1 al Capitalei, a fost scoasă din zona C şi trecută în zona A.

În zona B au fost introduse terenurile dintre Şoseaua Giurgiului şi bulevardul Constantin Brâncoveanu, şoseaua Berceni, strada Caporal Gheorghe Marin. În sectorul 2, din zona D în zona C au trecut suprafeţele de teren delimitate la sud de CF Constanţa (Andronache), strada Moroieni-CF Obor.

Tot din zona D în zona B a fost trecută şi porţiunea cuprinsă între Aleea Teişani şi strada Pădurea Pustnicu. În Sectorul 3 au fost încadrate în zona B terenurile situate pe Bulevardul 1 Decembrie, strada Feteşti, strada Râmnicu Vâlcea, precum şi Drumul Gura Siriului.

Locurile în care s-a construit, unde s-a reabilitat infrastructura, unde s-au ridicat cartiere rezidenţiale sau malluri au fost încadrate în zone superioare de fiscalitate

În zona D au rămas incluse zonele slab construite, fără dotări, cu accesibilitate redusă şi zonele inundabile.

În sectorul 5, s-a introdus în D teritoriul cuprins între linia CF industrial până la Splaiul Unirii, motivul acestei încadrări fiind existenţa restricţiilor de construire impuse de prezenţa liniilor de înaltă tensiune.

În Sectorul 6, au fost incluse în D, ca zonă inundabilă, terenurile situate la vest de Lacul Morii şi CET Vest.

Impozite majorate pentru mai multe proprietăţi

Pentru o garsonieră situată la periferie, respectiv în zona D, impozitul este de 82 de lei. Pentru un apartament de două camere, situate în aceeaşi zonă, se plăteşte un impozit de 110 lei, iar pentru unul de trei camere, 166 de lei.

La trecerea într-o zonă superioară de fiscalitate se aplică un coeficient de corecţie de 2,6 pentru zona A, de 2,5 pentru zona B, de 2,4 pentru zona C şi de 2,3 pentru zona D.

Pentru un hectar de teren situat în intravilan şi încadrat în zona A, impozitul este de 8.291 de lei, pentru acelaşi teren, dar încadrat în zona B, impozitul este de 7.408 lei, pentru zona C se plătesc 5.600 de lei, iar pentru zona D, impozitul este de 3.339 de lei.

Pentru plata integrală a impozitelor pe terenuri, case şi mijloace auto până pe data de 31 martie, proprietarii beneficiază de o reducere de 10 la sută. Plata cu întârziere a impozitelor se sancţionează potrivit prevederilor legale.

Dacă o persoană fizică are în proprietate mai multe clădiri utilizate ca locuinţe şi care nu sunt închiriate altor persoane, imopzitul se majorează astfel: cu 15 la sută mai mult pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 50 la sută mai mult pentru cea de-a doua clădire, cu 75 la sută mai mult pentru cea de-a treia şi cu 100 la sută pentru cea de-a patra şi restul în afara celei de domiciliu.

În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite.

INFO Comanda lui Oprescu

Noile “Reglementări urbanistice de încadrare pe zone de fiscalitate a teritoriului administrativ al municipiului Bucureşti” au fost elaborate de Centrul de Planificare Urbană şi Metropolitană Bucureşti, la comanda lansată în 2009 de primarul general Sorin Oprescu.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...