Teapa imobiliara de milioane de euro
icon1 redactor | icon2 News | icon4 08 30th, 2011  

Zeci de familii au achitat avansuri de până la 80.000 de euro, dar au rămas fără case, fără bani şi cu rate la bancă.

Să faci un împrumut bancar de 80.000 de euro, să plăteşti în avans unui aşa-zis dezvoltator imobiliar 50.000 de euro pentru achiziţionarea unui apartament de două camere ce urmează a fi construit, dar, în final, să rămâi şi fără bani, şi fără apartament, să mai rămâi şi cu cu o rată la bancă de circa 700 de euro pe lună, pentru o perioadă de 10-15 de ani, iată un scenariu de groază, pe care, din nefericire, zeci de familii din Bucureşti îl trăiesc azi în realitate.

Unul dintre păgubiţii care ne-au contactat la redacţie este Voicu Ionel, care ne-a relatat: “În 25 ianuarie 2008 am încheiat cu firma Elgi Com Cof SRL Bucureşti un antecontract de vânzare-cumpărare, prin care firma în cauză, prin reprezentantul ei, Coman Elena Gilda, se obliga ca până în ianuarie 2009 să-mi predea un apartament de două camere în blocul A2 din Strada Valea Lungă, nr. 49, Sectorul 6, Bucureşti.

Preţul apartamentului era de 71.555 de euro, din care am achitat un avans de 53.680 de euro. Evident că, pentru a putea plăti această sumă, am contractat un credit pentru care mi s-a stabilit o rată de 700 de euro, pe care o voi achita lunar până în anul 2020. Dar nici până azi nu am intrat în posesia apartamentului.

Nici unul dintre cei cu care am semnat contractul nu mai e de găsit. În schimb, banca de la care m-am împrumutat mi-a luat până acum, numai dobânzi şi comisioane, peste 20.000 de euro. Sunt terminat!”.

În situaţia dlui Ionel Voicu se află, din păcate, aşa cum spuneam, zeci de familii. Dar iată pe scurt ce s-a întâmplat. Două firme, Elgi Com Cof SRL şi Escape B 25 Impex SRL, ambele din Bucureşti şi controlate de aceleaşi persoane –  Coman Elena Gilda, Cira Constantin Florin şi Ştefan Ilie – au demarat în 2007 un proiect imobiliar în zonele Valea Lungă, Valea Doftanei şi Valea Cricovului, din Bucureşti, unde urmau să construiască mai multe blocuri de locuinţe.

În acest scop, cele două firme au contractat credite de la ATE Bank, de peste 7 milioane de euro. Pe de altă parte, au încasat şi de la cei interesaţi, pe baza unor precontracte de vânzare- cumpărare, avansuri cuprinse între 25% şi 80% din valoarea apartamentelor care urmau a fi construite şi predate cumpărătorilor până la începutul anului 2009.

Dar, în februarie 2009, termenul de predare trecuse, două dintre blocurile în care ar fi trebuit să se mute clienţii erau ridicate doar “la roşu”, iar reprezentanţii celor două firme dădeau din colţ în colţ, cerându-le clienţilor să aibă răbdare, dar refuzând să încheie contractele finale de vânzare- cumpărare.

În realitate, cele două firme intraseră în insolvenţă, fără să-i anunţe pe cei de la care încasaseră peste 5 milioane de euro, drept avansuri pentru apartamentele promise.

Cert e că la 30 iulie 2010, ATE Bank a cesionat creanţele, în valoare de 7.548.592,55  de euro, pe care le deţinea asupra firmelor Escape B25 Impex SRL şi Elgi Com Cof SRL, firmei Optimal Recovery SRL, care, prin intermediul executorului judecătoresc “Culea şi Tanurca”, a “confiscat” toate apartamentele aflate în construcţie în Valea Doftanei şi Valea Lungă.

Că avem de-a face cu o uriaşă ţeapă reiese din următorul fapt: cu o zi înainte de trecerea apartamentelor în proprietatea firmei Optimal Recovery, aceasta a încheiat un contract de “prestări servicii şi execuţie lucrări” cu firma Andy Mona Cof SRL, la care administrator este… acelaşi Cira Florin, care controla şi una dintre firmele care au demarat tot acest proiect, şi anume Escape B 25 Impex SRL şi care a încasat avansuri de milioane de euro de la zecile de familii fraierite.

Cu alte cuvinte, s-a închis cercul, apartamentele cu pricina au ajuns la o firmă-”bidon”, adică tot pe mâna găştii care a pus la cale uriaşa ţeapă.

Avalanşă de plângeri penale

Rămânând şi fără bani, şi fără apar­ta­mente, nemaiputând lua le­gă­tu­ra cu firmele cu care au încheiat precontractele, mai mulţi păgubiţi au formulat plângeri penale îm­po­tri­va firmelor şi a persoanelor pe care le consideră vinovate.

La soli­citarea Jurnalului Naţional, conducerea ATE Bank precizează că a procedat legal cesio­nând creanţa cu pricina şi, mai mult, că cele două firme au indus în eroare însăşi banca: “Reprezentan­ţii celor două societăţi creditate – se arată în comunicatul ATE Bank – au încălcat condiţiile de creditare.

Astfel, pe de o parte, au primit şi utilizat banii din creditul acordat de bancă, iar, pe de alta, au încasat sub forma de avansuri, chiar şi în procent de 80%, sume de bani în numerar, fără a le depune ulterior în conturile deschise la bancă şi fără a înştiinţa banca despre aceste antecontracte.

La rândul lor, pro­mi­ten­ţii cum­pă­ra­tori, din bună-cre­din­ţă, dar şi din ne­glijenţă, nu au în­ţeles să efec­tueze publicitatea acestor antecontracte la Birourile de Carte Funcia­ră, deşi au achitat sume importante de bani pro­mi­ten­ţilor vânzători.

Ca urmare, ban­ca, în calitate de creditor, nu a avut cunoştinţă de întocmirea acestor antecontracte şi implicit de în­ca­sa­rea avansurilor reprezentând sume importante de bani de către socie­tă­ţile creditate, acestea as­cun­zând băncii perfectarea lor.

Mai mult, cele două societăţi, după ce au în­ca­sat sume importante de bani de la clienţi, precum şi de la bancă, nu au înţeles să-şi achite nici dobân­zi­le la credite, astfel încât, la mijlocul anului 2010, cele două societăţi în­re­gistrau întârzieri la obligaţiile sca­dente rezultate din creditele acor­date de bancă de peste 100 de zile.

Tot în acest timp, repre­zen­tan­ţii băncii au aflat chiar de la pro­mi­tenţii cumpărători de încheierea acestor antecontracte. Ei s-au pre­zen­tat la sediul băncii, în ultimă instanţă, văzând că repre­zen­tanţii celor două societăţi sunt de ne­gă­sit.

Astfel, banca, în ca­litate de cre­ditor garantat, s-a regăsit, alături de promitenţii cumpărători, în postura de pa­gu­bită, din cauza in­gi­ne­ri­ilor fi­nan­ciare instrumentate de re­prezentanţii societăţilor SC Es­ca­pe B 25 Impex şi SC Elgi Com Cof”.

Sursa: Jurnalul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...