Tiriac Jr.: Romania are de recuperat inca 20 de ani pentru a ajunge la nivelul economiilor europeneIon Alexandru Ţiriac pariază în continuare pe piaţa locală, în condiţiile în care spune că România reprezintă o piaţă de 20 milioane de locuitori, care se află în prezent cu aproape 20 de ani în urma ţărilor europene.

Fiul miliardarului Ion Ţiriac şi re­pre­zentantul acţionarului în con­siliile de administraţie ale Ţiriac Holdings, Unicredit Ţiriac Bank, Allianz Asigurări şi Metro Cash & Carry a decis să schimbe strategia pentru proiectul imobiliar exclusivist Stejarii din nordul Capitalei şi să scoată aparta­mentele spre închiriere, o piaţă atacată re­cent şi de alţi dezvol­ta­tori imobi­liari.

Din pro­iec­tul de 280 de apar­tamente s-au vân­dut până în prezent în jur de 20 de locuinţe.

Inspirat de politica dez­voltatorilor imo­bi­liari din Monte Carlo, familii care construiesc case, dar pe care le păs­trea­ză în proprietate mai multe generaţii, Ion Alexandru Ţiriac, 33 de ani, a decis că o parte din proiectul exclusivist Ste­jarii să fie destinat închirierii, aproximativ 260 de apartamente.

Modelul Monte Carlo

“Noi avem la Monte Carlo un aparta­ment închiriat de 30 de ani. Am dori foarte mult să-l cumpărăm, dar proprietarul nu do­reşte să vândă”, spune fiul fostului mare tenis­men român, care şi-a dez­voltat afacerile din Ro­mânia începând din 1990 şi care a adus pe piaţa locală nume pre­cum Mercedes-Benz, Ford sau Metro Cash & Carry.

Ţiriac Jr. este convins că acest concept de business poate prinde şi în Ro­mâ­nia şi spune că 1.000 de oameni vor sta în comple­xul rezidenţial până în 2014, când se va finaliza şi partea a doua a pro­iectului, şi va fi gata şi un club pentru cei care locuiesc acolo.

“La Monte Carlo, toate apartamentele de la mare şi cele premium sunt deţinute de o singură familie, care le-a construit acum 60 de ani. Se vând doar apartamente fără privelişte bună, cele poziţionate slab, iar cele bune nu se vând, ci se închiriază.”

Preţul de închiriere pentru un aparta­ment de două camere de 140 mp, cel mai mic din cadrul complexului din nordul Capitalei va fi de 13,8 euro/mp, faţă de o medie de până în 10 euro/mp în alte proiecte noi în care proprietarii închi­ria­ză lo­cuin­ţe în Capita­lă.

Ast­fel, chiria minimă lu­nară s-ar situa în jurul a 2.000 de euro, dar Ion Ale­xandru Ţiriac spune că nu va semna niciun con­tract pe o perioadă mai mică de un an, iar prin­cipalii chiriaşi ar putea fi exe­cutivii de top sau personalul am­basadelor.

Păstrarea Stejarii în portofoliul Ţiriac Hol­dings reprezintă con­ti­nua­rea strategiei adop­tate atât în ceea ce pri­veşte banca UniCredit Ţiriac, şi com­pania de asigurări Allianz-Ţiriac în care omul de afaceri a rămas acţionar şi după ce a vândut pachetul majo­ritar de acţiuni.

“Discounturi nu am făcut la vânzarea de apar­tamente, iar preţul de vânzare era ori­cum apropiat de cel de construcţie. Planul ini­ţial era să stopăm vân­zările pentru moment şi să le reluăm din 2012, dar acum ne-am decis să păstrăm în portofoliu Stejarii.”

România are de recuperat încă 20 de ani pentru a ajunge la nivelul economiilor europene, iar pe fondul acestui decalaj Ţiriac vede în continuare un potenţial ridicat, atât pe piaţa auto, care o vede la un potenţial maxim de 700.000 - 1 milion de maşini vândute anual, adică de aproape zece ori mai mult decât nivelul de anul acesta.

Ce va fi în loc de Metro Otopeni

Planurile viitoare de extindere includ deschiderea unui nou centru auto la Piteşti, pentru mărcile Ford, Mitsubishi, Hyundai şi Mercedes-Benz, care ar deveni astfel cea de-a treia inaugurare a unui centru auto din acest an, după Cluj şi Bucureşti.

“Avem 200 de hectare în total în România. Terenurile nu le-am achiziţionat pentru a face speculă imobiliară, ci pentru viitoare extinderi”, a spus Alexandru Ţiriac.

Următorul proiect al lui Ion Alexandru Ţiriac vizează un teren de 90 de hectare, unde va fi construit atât un complex rezidenţial, cât şi o sală polivalentă pentru spectacole.

“În apropierea fostului Metro Otopeni dorim să investim într-un centru comercial care va include şi blocuri de locuinţe, şi o sală polivalentă. Acolo discutăm de o inves­ti­ţie de peste 1 miliard de euro, pe care o vom realiza împreună cu un partener care a mai realizat astfel de proiecte”, a spus Ţiriac.

În 2011, când cei de la Fondul Monetar Internaţional estimează o revenire pe un curs ascendent al economiei româneşti, Ion Alexandru Ţiriac doreşte să construiască o clădire de birouri în apropierea Pieţei Victoriei.

În ceea ce priveşte Ţiriac Holdings, reprezentantul acţionarului a subliniat că şi în 2010 compania va “fi pe plus”, cu toate că profitul va fi unul scăzut determinat de criza economică, ce a lovit unde compania are expunerile cele mai mari, în auto şi imobiliare.

Participaţiile minoritare

După exitul de anul trecut din afacerea Mercedes-Benz România, când Ion Ţiriac a vândut pachetul de 49% din acţiuni către Daimler AG, anul acesta omul de afaceri avea pe masă o ofertă pentru pachetul de 15% deţinut la Metro Cash & Carry din partea grupului german.

“Nu avem în plan ieşirea din afacerea Metro. Faptul că avem posibilitatea să vindem participaţia minoritară nu înseamnă că şi intenţionăm acest lucru”, a spus Ţiriac.

Acelaşi răspuns a fost dat şi la întrebările legate de un posibil exit sau de diminuare a participaţiei la Allianz-Ţiriac Asigurări sau Unicredit Ţiriac Bank, unde Ion Ţiriac deţine 45% din acţiuni.

Următoarea tranzacţie pe care o are în plan Ion Alexandru Ţiriac vizează compania de leasing din cadrul grupului, pentru care se doreşte implementarea aceleiaşi strategii ca în cazul societăţii de asigurări şi a băncii.

“La un moment dat ne vom alege un partener pentru Ţiriac Leasing. Am ajuns la o mărime care necesită un partener, iar acest lucru va implica probabil o tranzacţie deoarece cine vine doreşte să deţină pachetul majoritar”, a spus Ţiriac.

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...