Tranzactiile cu terenuri, pas cu pas
icon1 redactor | icon2 News | icon4 05 6th, 2010  

Piaţa terenurilor a avut o evoluţie tumultuoasă, de la preţuri exorbitante şi tranzacţii pe bandă rulantă, la o îngheţare a pieţei şi la modificări importante de preţuri.

În vârf de bulă imobiliară oricine încheia o tranzacţie pentru că terenurile se vindeau şi cumpărau foarte uşor. Aşa că proprietarii schimbau preţurile în mod aberant de la o oră la alta doar din simplul motiv că vecinul lui vânduse cu o valoare mai mare.

Acum numărul tranzacţiilor s-a redus drastic, preţurile s-au ajustat simţitor, iar în această zonă parcă lucrurile au început să o ia pe un făgaş normal în care proprietarii şi cumpărătorii pot discuta în termeni raţionali.

De aceea, în ideea de a clarifica cum se realizează o tranzacţie în condiţii normale am apelat la un specialist în imobiliare pe acest segment, care ne-a explicat pe etape cum are loc această procedură.

Paşii

În momentul în care o persoană are în plan achiziţionarea unui teren “trebuie să ştie ce vrea exact: ce suprafaţă,  ce va  construi, ce buget are la dispoziţie”, ne-a explicat Ionuţ Bordei, Head of Land Department, CB Richard Ellis (CBRE).

La întâlnirea dintre cele două părţi, “clientul cumpărător are nevoie doar de bani, dacă vorbim despre vânzător trebuie să aibă: actul de proprietate, cadastru, certificat de urbanism (certifică statutul terenului, coeficienţi de construcţie disponibili şi cei optenabili prin PUZ sau PUD).

Trebuie să ştiţi că atunci când cumpăraţi un teren prin intermediul unei agenţii imobiliare veţi aloca pentru intermediari un comision între 1 şi 3%.

Atenţie mare la întocmirea actelor

În ceea ce priveşte costul actelor, reprezentantul CBRE a spus că acesta este clar şi depinde de tipul tranzacţiei şi valoare.

“Nu există costuri ascunse. Pot exista costuri suplimentare, care vin ulterior, dacă se doreşte schimbarea destinaţiei terenului sau schimbarea coeficienţilor de construcţie, dar acestea sunt costuri asumate şi depind de ceea ce vrea să facă cumpărătorul. Proprietarul trebuie să plătească un impozit în funcţie de cât timp a avut terenul în proprietate”, a mai adăugat Ionuţ Bordei.

Conform declaraţiilor lui Ionuţ Bordei, cumpărătorul trebuie să fie atent la ce scrie în certificatul de urbanism şi evident la actele de proprietate şi modul de dobândire. Iar pe de altă parte, proprietarul trebuie să fie atent la clauzele referitoare la modalitatea de plată a preţului.

Preţurile variază în funcţie de moştenirea de pe teren

Referitor la preţuri: se calculează pe fiecare proprietate în parte în funcţie de particularităţile de construcţie, de poziţie, de tipul de construcţie pretabil pe proprietate şi starea terenului.

Un scurt exemplu: Există terenuri identice aşezate unul lângă celălalt, din care unul este gol, celălalt are o construcţie în paragină pe el - de principiu au aceiaşi coeficienţi de construcţie, însă terenul care are construcţie pe el va fi mai ieftin cu valoarea costului de demolare.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...