Creditele in lei pentru achizitia de locuinte au crescut cu 130% in primul trimestru | IMOBILIARE.NET

_mg_3196

Conform ultimului raport al Băncii Naţionale a României (B.N.R.), creditele totale și de orice fel acordate populației au scăzut în primul trimestru din 2014 față de aceeași perioadă din anul trecut cu 1,2%.

Însă, cele pentru locuințe au crescut cu 9,4%, fiind preferate cele în lei care au înregistrat o creștere de 130% în perioada menționată.  Analizând evoluția din luna aprilie a acestui an, lucrurile sunt diferite.

Astfel, soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut cu 0,2% (-0,1% în termeni reali) faţă de luna anterioară, până la nivelul de 218.299,6 milioane de lei.

Dacă detaliem în funcție de moneda în care au fost acordate creditele, situația poate fi înțeleasă mai bine. Creditul în lei a crescut cu 0,8% (0,5% în termeni reali), iar cel în valută exprimat în lei s-a diminuat cu 0,2% (exprimat în euro, el a scăzut cu 0,1%). În schimb, comparând cu luna similară din anul trecut, creditul neguvernamental a înregistrat o reducere de 0,8% (-2% în termeni reali). Însă, componenta în lei s-a majorat cu 6,1% (4,8% în termeni reali), iar cea în valută exprimată în lei s-a diminuat cu 5% (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 7,7%).

Sondajul privind creditarea firmelor şi populaţiei realizat de B.N.R. arată și o îmbunătăţire a percepţiei asupra riscului de creditare în majoritatea domeniilor economice, dar şi menţinerea cotei de risc a unora dintre ele. Din zece domenii analizate, construcţiile, turismul, transporturile, serviciile şi intermedierile financiare au fost, în ultimii cinci ani, considerate ca având grade ridicate de risc. De menționat este faptul că tranzacţiile imobiliare și construcţiile sunt percepute ca mai puţin riscante decât în trecutul apropiat.

Cu toate acestea, cele mai înalte cote de risc bancar le au în prezent tot aceste două sectoare – tranzacţii imobiliare (+35%) şi construcţii (+10%). Însă este îmbucurător faptul că, în ceea ce priveşte acordarea de credite de consum persoanelor fizice, bancherii întrevăd un posibil avans pentru cele ipotecare şi pentru cele asigurate prin garanţii, ambele în lei. Tot pentru aceste împrumuturi este anticipată şi o uşoară relaxare a condiţiilor de creditare în viitorul apropiat.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...