Trei pasaje subterane in zona Piata Presei Libere - propunere pentru fluidizarea traficuluiProiectul pasajului subteran de la Piata Presei Libere a fost prezentat miercuri in Comisia tehnica de Urbanism de pe linga Primaria Capitalei.

De la un singur pasaj pe directia DN 1 - Kiseleff, cit a aprobat Consiliul General, proiectantii au propus acum trei pasaje pentru fluidizarea traficului.

- Primul pasaj ar urma sa porneasca de pe DN1 si sa iasa pe Bd. Kiseleff
- Al doilea pasaj ar fi o ramificatie a primului si ar permite iesirea pe Bd. Expozitiei
- Al treilea pasaj ar avea traseul Bd. Kiseleff - Bd. Poligrafiei.

In conditiile in care s-ar realiza toate cele trei pasaje subterane, viteza de deplasare in intersectia de la Piata Presei Libere ar creste de la 25 km/h la 44 km/h, iar timpul de asteptare de pe Bd. Poligrafiei s-ar reduce de la 170 secunde la 30 de secunde, potrivit studiului de trafic realizat de proiectanti.

Potrivit aceleiasi surse, pe Bd. Kiseleff durata de asteptare s-ar reduce cu 20-30%, iar coada de pe Bd. Marasti s-ar reduce de la 200 secunde la 17 secunde.

Potrivit lui Dorin Stefan, arhitectul care realizeaza proiectul, in acest moment prioritar ar fi pasajul DN 1 - Kiseleff, dupa care ar urma extinderea sa pina pe Bd. Expozitiei, iar mai tirziu, dupa ce se va da in functiune inelul median, foarte important ar fi si pasajul subteran dintre Kiseleff si Bd. Poligrafiei.

Pentru a integra pasajele cu transportul in comun, proiectantii au prevazut si realizarea a doua mari parcaje subterane: unul in fata Casei Presei si unul la capatul tramvaiului 41.

O parte dintre membrii Comisiei de Urbanism au sustinut modernizarea orasului prin realizarea celor trei pasaje, altii sustin ca iesirea pasajului pe Bd. Kiseleff ar strica bulevardul, considerat unul dintre cele mai frumoase din tara.

Consilierii au aprobat realizarea studiului de fezabilitate pentru primul pasaj (DN 1 - Bd. Kiseleff). Conform indicatorilor tehnico-economici aprobati de CGMB in 2010, valoarea acestui pasaj se ridica la circa 22,5 milioane de euro, investitie care se va derula pe durata a 18 luni.

Comisia Tehnica de Urbanism inca nu a aprobat varianta finala, urmind ca proiectul sa fie rediscutat la urmatoarea sedinta, care ar putea avea loc peste o saptamina.

“Nimeni nu-si pune problema sa faca pasaje subterane pe Champs Elysee. Orasul inseamna mai mult decit semafoare, borduri si pasaje denivelate”, a declarat Dan Marin, membru in Comisia Tehnica de Urbanism si opozant al proiectului.

UPDATE: Primaria Capitalei a facut deja licitatie si in 11 august a fost atribuita lucrarea pentru un pasaj care incepe pe DN 1 si are doua iesiri, pe Bd. Kiseleff si pe Bd. Marasti. Lucrarea a fost cistigata de un consortiu din care fac parte SC Apolodor Demolari, Eurovia Construct International, TEHCON & Editilitare si Infrastructura si SC Consitrans SRL.

Valoarea totala este de aproximativ 75 milioane lei. Licitatia a avut loc fara un PUZ aprobat de Consiliul General si, practic, fara sa se stie cum va arata pasajul pentru care s-a licitat.

Sursa: HotNews

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...