Decizia a fost luată pentru a echilibra financiar firma. Compania vrea să vândă proprietăţi ce însumează o suprafaţă de 34.000 mp în sectorul 6 al Capitalei

Turbomecanica Bucureşti (TBM) vrea să vândă clădiri şi terenuri în suprafaţă de 34.000 mp în sectorul 6 al Capitalei, cu minimum 50 milioane lei (11,7 milioane euro), ca parte a unui proces de restrângere a ariei de desfăşurare a producţiei, pentru echilibrarea financiară şi rentabilizarea companiei.

Programul de reconfigurare a activităţii a fost aprobat, ieri, de acţionarii companiei, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), de către producătorul de componente pentru industria aeronautică, citat de Mediafax.

“Suma (obţinută din vânzarea activelor, n.r.) contribuie esenţial la echilibrarea financiară a societăţii prin reducerea cu mai mult de jumătate a cheltuielilor cu dobânda şi cu efect direct asupra fluxului de numerar, care devine pozitiv prin rambursarea creditelor pe termen lung şi diminuarea creditului aferent capitalului de lucru cu aproximativ 8,5 milioane lei”, se arată în proiectul de reconfigurare aprobat de acţionari.

Costurile pentru reconfigurarea activităţii sunt estimate la cel mult 4,2 milioane lei şi ar urma să fie asigurate pentru început cu un credit bancar de 1,7 milioane lei.

Turbomecanica are proprietăţi în valoare de 87 milioane de lei

La finele anului 2007, Turbomecanica a cumpărat un teren de peste cinci hectare în zona industrială Bucureşti Parc Vest pentru relocarea capacităţii de producţie, pentru 11,6 milioane lei (3,2 milioane euro), însă nu s-a mai mutat.

La finalul primelor nouă luni ale anului trecut, terenurile companiei erau evaluate la 70 milioane lei, iar construcţiile la aproape 17 milioane lei, potrivit situaţiilor financiare ale Turbomecanica.

Consiliul de Administraţie al companiei vizează pentru următorii 2 - 3 ani creşterea portofoliului de comenzi cu aproximativ 4,5 milioane lei prin identificarea unor noi clienţi, astfel încât să ajungă la contracte de 55 milioane lei.

Acţionarii au ratificat ieri şi două credite în valoare cumulată de 10,1 milioane dolari contractate în 2006 de Turbomecanica de la BRD, dar şi un contract de factoring de 1,2 milioane dolari semnat tot în 2006 cu aceeaşi bancă.

De asemenea, a fost aprobată garantarea împrumuturilor respective cu terenuri şi clădiri deţinute de Turbomecanica în sectorul 6 al Capitalei şi în localitatea Dragomireşti-Vale, în Bucureşti Parc Vest.

În ultimii ani compania a fost pe pierderi

În ultimii trei ani, Turbomecanica a consemnat pierderi în valoare cumulată de 47,2 milioane lei. Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în 2008, când compania a raportat un rezultat negativ de 28,9 milioane lei.

În 2009 pierderile au fost reduse la 7,7 milioane lei, însă anul trecut au crescut la 10,5 milioane lei.

Pe de altă parte, cifra de afaceri a scăzut în fiecare an, de la 63 milioane lei în 2008 la 53,1 milioane lei 2010. În primele şase luni ale acestui an, pierderile au coborât cu 30%, la 6,7 milioane lei (1,6 milioane euro), de la 9,6 milioane lei în prima jumătate a anului trecut.

Compania are un capital social de 36,9 milioane lei, divizat în 369,4 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Potrivit celor mai recente raportări, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei, Radu Viehmann, deţine 25,92% din acţiuni. Altă persoană fizică, Dana Maria Ciorapciu, controlează 15,16% din titluri.

Preţul acţiunilor Turbomecanica a scăzut cu 1,18% în şedinţa bursieră de marţi, la 0,0599 lei. La această cotaţie, compania are o capitalizare de 22,1 milioane lei.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...