Turn de 17 etaje si mall cu parcare pe 10 niveluri langa National ArenaNațional Arena a devenit un magnet pentru investitori. Pe un teren de 70.000 metri pătrați, chiar lângă stadion se pregătește un ansamblu de clădiri ce cuprinde un turn de birouri, mall, hipermarket și parcare supraetajată cu 6 etaje.

Investiția este însă contestată de ONG-uri, pentru că se sacrifică spații verzi. Astfel, investitorii vor amenaja spații verzi doar pe 8% din teren, deși regulamentul local prevede un procent de 30%.

Platforma fostei fabrici Electroaparataj se transformă într-un mega proiect imobiliar. SC. Elj Vatra SRL vrea să construiască pe terenul de peste 70.000 metri un ansamblu comercial, birouri și parcaje.

Conform Planului Urbanistic Zonal aprobat, luni, de consilierii generali, pe strada Pierre de Coubertin, chiar lângă Național Arena vor fi construite un “Mega Mall” cu 3 etaje și 3 niveluri subterane, un hipermarket cu un etaj, o parcare supraetajată cu 3 niveluri în subteran și 6 etaje la suprafață și un turn cu 17 etaje.

“Mega Mall-ul” va avea la subsol parcare, scări rulante, adăpost pentru protecţia civilă şi spaţii tehnice, dar și spaţii comerciale, alimentaţie publică, recreare şi holuri de circulaţie.

La parterul clădirii şi la etajele 1 şi 2 vor fi amenajate spaţii comerciale şi de alimentaţie publică, recreere şi holuri de circulaţie, iar etajul 2 va avea în plus faţă de celelalte nivele spaţii de entertainment şi cinematografe.

Etajul 3 va avea preponderent accese pentru personal şi eventual vizitatori, holuri de circulaţie, birouri administrative, spaţii tehnice şi de aprovizionare, urmând ca terasa clădirii să fie amenajată ca parcare destinată cumpărătorilor, insule de vegetaţie sezonieră, circulaţii şi în funcţie de necesităţi zone tehnice. Mega Mall ar urma să fie deschis în 2014.

Clădirea de birouri va avea două secțiuni, între care una cu 14 etaje și cealaltă cu 17 etaje.

Spațiu verde sacrificat pentru mall și turn de birouri

Conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București 347/2008, investitorul ar trebui să amenajeze spații verzi pe 30% din terenul de 70.000 metri pătrați. Conform PUZ-ului însă, el va transforma în spațiu verde doar 8% din terenul din Pierre de Coubertin, urmând să compenseze restul de până la 30% cu amenajări pe alte terenuri.

Mai exact, cei de la Elj Vatra SRL au încheiat un protocol cu Primăria Sectorului 2, prin care s-au angajat să amenajeze Parcul Păsărari din zona Obor. Parcul fusese distrus odată cu organizarea de șantier pentru construirea noii piețe Obor, iar Asociația Eco Civica dăduse Primăria Sectorului 2 în judecată din această cauză.

Protocolul este astfel avantajos pentru ambele părți. SC Elj Vatra SRL poate păstra mai mult teren în Pierre de Coubertin pentru costrucții, iar Primăria Sectorului scapă de proces și de amenajarea parcului.

De altfel, mai multe ONG-uri au protestat vehement împotriva acestui proiect susținând că parcul din Sectorul 2 avea deja funcțiunea de spațiu verde în Planul Urbanistic General, or legea că investitorii trebuie să creeze un nou spațiu verde nu să amenajeze unul deja existent.

“Legislația de mediu nu prevede astfel de compensări și legiuitorul a stabilit corect că spațiul verde trebuie să se regăsească în perimetrul investiției tocmai pentru a compensa efectele negative asupra mediului în cazul implementării”, susține președintele Asociației Eco Civica, Niculae Rădulescu-Dobrogea, într-un mesaj adresat Primăriei Capitalei.

Deși investiția (mall, hipermarket, turn de birouri și parcare cu 6 etaje) va atrage în zonă un trafic rutier intens, iar investitorul nu asigură în zonă decât 8% spațiu verde, Ministerul Mediului a considerat că PUZ-ul “nu necesită evaluare de mediu, urmând să fie supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu”.

Poziția Ministerului Mediului vine în condițiile în care legislația în vigoare nu permite translatarea spațiilor verzi.

Sursa: B365.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...