Ultima sansa pentru ”Prima Casa”Luna mai este printre ultimele luni în care persoanele interesate de achiziționarea unei locuințe prin programul “Prima Casă 4″ ar putea să acceseze acest tip de credit.

Ținând cont de perioada destul de îndelungată pe care o presupune găsirea locuinței potrivite și obținerea unui credit prin programul “Prima Casă”, dar și de epuizarea plafonului pus la dispoziție de bănci, potențialii clienți nu mai au mult timp la dispoziție, conform unei analize realizate de Asociația Brokerilor Imobiliari (ABI).

Epuizarea plafonului, estimată pentru perioada august - septembrie 2012

Perioada în care un potențial client poate achiziționa o locuință prin programul “Prima Casă” este ceva mai îndelungată comparativ cu cea realizată printr-un alt tip de credit imobiliar, ajungând de cele mai multe ori și la peste 90 de zile.

Primul pas este, evident, alegerea locuinței potrivite, procesul de prospectare a pieței solicitând și el frecvent mai mult de 30 de zile cumpărătorului. La aceasta, se adaugă accesarea și obținerea creditului prin programul “Prima Casă”, etapă care se poate prelungi chiar și cu 60 de zile.

O dată primită aprobarea din partea băncii, mai este necesar încă un set de extrase de carte funciară și un certificat energetic, dosarul complet fiind abia apoi trimis către Fondul de Garantare pentru aprobare.

În plus, conform previziunilor, în perioada august - septembrie 2012, plafonul alocat pentru programul “Prima Casă 4″ se va epuiza complet. Luând astfel în calcul o perioadă de cel puțin trei luni pentru întreg procesul, luna mai ar putea fi ultima șansă pentru clienții interesați de acest program guvernamental.

Va exista “Prima Casă 5″?

Specialiștii în creditare sunt rezervați în ceea ce privește prelungirea programului guvernamental “Prima Casă” cu încă o etapă. Multe dintre băncile participante la program au anunțat deja epuizarea plafonului, iar altele dispun de fonduri limitate. De altfel, statisticile oficiale indică faptul că “Prima Casă 4″ s-a derulat într-un ritm mai rapid decât etapele anterioare.

“Programul <<Prima Casă>> a devenit un reper, deblocând la momentul lansării lui piața imobiliară și pe cea a creditelor ipotecare. Ne aflăm însă în punctul în care sunt șanse mici de prelungire a acestui program, fiind greu de crezut că statul va putea continua garantarea. În plus, în ultima perioadă, băncile au scos pe piață produse similare în ceea ce privește rata lunară cu cea estimată pentru <<Prima Casă>>,” declară Dragoș Vîlceanu, președinte ABI.

În acest context, este recomandat ca persoanele care nu dețin o locuință mai mare de 50 m² să se grăbească și să profite de avantajele acestui program. Avansul este de numai 3.000 euro, iar rata lunară nu depășește, de cele mai multe ori, chiria pentru un apartament similar.

În plus, sunt bănci care iau în calcul chiar și veniturile părinților sau bunicilor la stabilirea veniturilor eligibile și a plafonului de îndatorare.

Lansat în primăvara anului 2009, principalul avantaj al programului “Prima Casă” a fost acela al avansului minim solicitat cumpărătorilor, de doar 5% din valoarea proprietății tranzacționate, dar și garantarea creditului de către Guvern.

Principalele puncte slabe ale programului sunt interdicția înstrăinării imobilului timp de 5 ani, precum și imposibilitatea de a refinanța acest tip de credit.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...