boom-imobiliar-upgroundNumarul apartamentelor noi care vor fi finalizate anul acesta in Bucuresti va scadea la circa 3.000 - 3.500 de unitati, reprezentand circa jumatate fata de locuintele realizate anul trecut, pe fondul unui an 2009 in care dezvoltatorii nu au mai inceput proiecte noi, din cauza scaderii numarului de tranzactii.

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, in primele noua luni ale anului trecut au fost finalizate in regiunea Bucuresti-Ilfov circa 4.800 de locuinte. Numarul total de locuinte terminate anul trecut in Capitala a fost insa mult mai mare, tinand cont ca numeroase proiecte de mari dimensiuni au fost finalizate in ultimele luni ale anului.

Preturile au scazut in cele mai multe cazuri cu 10-20% pe parcursul anului trecut, iar dezvoltatorii mai au disponibile cel putin jumatate dintre locuinte in cele mai multe dintre cazuri.

Cel mai mare proiect a carui finalizare este programata pentru acest an este ansamblul UpGround din Pipera, format din 600 de locuinte. Potrivit celor mai recente informatii, dezvoltatorii eleni vandusera pana in decembrie 2009 jumatate dintre locuinte, livrarile fiind programate sa inceapa in luna august.

Un alt ansamblu din zona de nord a Capitalei in care ar trebui finalizate locuinte in vara acestui an este Laguna Residence de pe malul Lacului Tei, unde Gea Prasa isi propune sa termine primele 252 de apartamente in luna mai, cu o intarziere de circa sase luni fata de termenul initial. Compania spaniola vanduse circa 100 de apartamente pana spre sfarsitul anului trecut, cand a redus preturile de la 1.800 la 1.500 de euro/mp. Dezvoltatorul local Impact va mai finaliza in acest an locuinte cu o suprafata de 6.500 de metri patrati (aproximativ 100 de apartamente) in ansamblul Greenfield din Baneasa si va incepe o noua faza de dezvoltare formata din 160 de apartamente, a caror finalizare va fi realizata in 2011 - 2012.

Apartamente mai ieftine in Militari

Si in ansamblul Ten Blocks din Militari mai urmeaza a fi livrate in acest an apartamente noi, in conditiile in care ultimele trei blocuri ale proiectului dezvoltat de Comnord nu au fost inca scoase la vanzare. Dezvoltatorii mai au disponibile circa 200 din cele 430 de apartamente ale proiectului, la preturi de 900 de euro/metrul patrat construit.

“Din cele zece blocuri ale proiectului primele patru au fost vandute si livrate, iar alte trei blocuri din care au fost vandute 60% dintre apartamente sunt in curs de livrare catre cumparatori. Ultimele trei blocuri nu au fost inca scoase la vanzare. Ar trebui livrate pe parcursul acestui an”, a declarat Roxana Neacsa, reprezentant de vanzari in cadrul proiectului. Fiecare bloc numara 43 de apartamente.

Doua blocuri cu 215 apartamente vor fi finalizate anul acesta si in zona Soseaua Viilor din Capitala, de catre compania spaniola Grupo Lar.

“Am vandut 50% din apartamentele proiectului Serena, dar destul de incet. Nu este coada. In primul trimestru incepem livrarile in primul bloc, iar al doilea va veni la circa trei luni dupa. Preturile sunt acum intre 1.200 si 1.350 de euro/metrul patrat”, a precizat Ionut Dogaru, country manager al Grupo Lar pe piata locala.

Spaniolii au finalizat primul proiect pe piata locala in Baneasa - Natura Residence format din 186 de apartamente - a carui a doua etapa (88 de apartamente) este in curs de livrare.

Cumparatorii vor sa negocieze

“In aceasta perioada trebuie sa incheiem contractele cu clientii insa aproape toata lumea incearca sa negocieze ante-contractele, desi noi ne-am indeplinit sarcinile. Preturile au scazut de la peste 2.000 de euro la circa 1.700-1.800 de euro/mp. Ii lasam si noi sa plateasca mai mult timp, ii ajutam, nu suntem absurzi. Dar important e si modul in care cer sa negociem”, a mai spus Dogaru.

In primavara acestui an va incepe si livrarea apartamentelor din ansamblul Vivando Unirii, format din 110 locuinte din care au fost precontractate 50% dintre unitati, potrivit reprezentantilor companiei Ocif, dezvoltatorul proiectului.

Doua dintre ansamblurile de locuinte care ridica cele mai multe semne de intrebare in acest an in Capitala sunt Planorama si Blue Tower din zona cartierului Colentina, unde este inca incert daca vor fi finalizate locuinte in acest an.

In primul caz, dezvoltatorii incearca alaturi de banca si cumparatori sa se puna de acord pentru a putea continua lucrarile, in timp ce la Blue Tower dezvoltatorul a intrat in insolventa cand blocul cu 156 de apartamente era construit in proportie de 85%. Daca toate partile din Planorama vor ajunge la un acord, pana la sfarsitul acestui an ar putea fi finalizate doua blocuri, cu un total de 534 de apartamente, potrivit noului desfasurator propus cumparatorilor si reprezentantilor Piraeus de catre firma BSR Europe, noul manager de proiect al Planorama.

In cazul Blue Tower, daca dezvoltatorii vor veni sa injecteze bani in proiect, locuintele ar putea fi gata in cateva luni. Principalul creditor al proiectului este banca elena Alpha Bank.

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...