CEREMONIE . La clădirea “verde” (ecologică) s-au folosit 15.000 metri cubi de beton, 600.000 de ore de muncă depuse de 400 de muncitori români, după un proiect al unei companii americane care lucrează cu 11 firme partenere din România

Ultimul strat de beton din clădirea noii ambasade a SUA la Bucureşti (amplasată aproape de Băneasa Shopping City) a fost turnat joi de însuşi ambasadorul Mark H. Gitenstein. Oficialul american a fost foarte mulţumit de încheierea lucrărilor pentru ridicarea tuturor structurilor de beton din complexul de 40.000 de metri pătraţi, care va fi finalizat în vara lui 2011.

În anul în care se împlinesc 130 de ani de relaţii diplomatice româno-americane, Gitenstein se află la 13-14 luni înainte de finalizarea uneia dintre cele mai moderne ambasade ale SUA din lume. El le-a mulţumit celor 400 de muncitori români pentru cele 600.000 de ore de muncă depuse, care s-au desfăşurat “fără a avea loc niciun accident de muncă”.

Clădirea “verde” (ecologică) a fost ridicată cu muncitori români şi materiale din România, dar după proiectul unei companii americane, aşa cum impune legea din SUA. Firma americană şi-a selectat 11 companii partenere româneşti.

80 milioane USD aduse economiei româneşti

“Estimăm că proiectul de construcţie va aduce economiei româneşti 60-80 de milioane de dolari”, a declarat adjunctul şefului de proiect, Matt Otto, potrivit Mediafax. Constructorii au folosit 15.000 de metri cubi de beton şi se estimează că vor mai avea nevoie de alţi 16.500 de metri cubi până în 2011.

De multe alte materiale româneşti şi ore de muncă va fi nevoie pentru finisarea clădirii ambasadei propriu-zise (18 metri înălţime, trei nivele, 245 birouri), dar şi a întregului complex în care va fi situată. Birourile vor ocupa doar un sfert din suprafaţă totală a “micii Americi” de lângă pădurea Tunari. Suprafaţa totală a noului sediu al misiunii diplomatice americane va fi de 40.000 de metri pătraţi.

Visul lui Gitenstein pentru români

Joi, Gitenstein s-a referit şi la originile româneşti şi visul său pentru români. “Românul obişnuit de astăzi îşi poate realiza visurile fără a trebui să plece din Bucovina doar cu hainele pe care le are pe el, fără să petreacă luni întregi în cala unui vapor, fără a trebui să locuiască luni de zile într-un cartier plin de şobolani, în partea cea mai săracă a New Yorkului”, a spus el.

El s-a referit astfel la străbunicul său (Louis Bralower), care a plecat din Botoşani către New York în anii 1880, devenind om de afaceri. “Noi, Guvernul SUA şi cel al României, vrem ca românul obişnuit de azi să-şi poată realiza visurile chiar în frumoasa Românie, poate chiar în Botoşani, în Bucovina, să o facă chiar aici, nu la 9.000 de kilometri depărtare”, a spus ambasadorul.

Ce înseamnă o clădire “verde”

Noua clădire a ambasadei va avea un consum redus de apă şi energie, un sistem de management al deşeurilor şi va fi înconjurată de spaţii verzi care să diminueze emisiile de căldură. Ferestrele sunt orientate de la est spre vest, pentru a folosi lumina solară la maximum.

Sistemul de iluminat electric se va adapta automat la intensitatea luminii naturale. Materialele pentru finisajele interioare şi vopselele vor reduce emisiile chimice şi de căldură.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...