chl-0Un atelier de arhitectură francez a realizat proiectul de locuințe sociale CHL care este amplasat în orașul Chalon-sur-Saone din Franța și constă într-un bloc cu șase etaje care cuprinde 39 de apartamente. Proiectul merită prezentat pentru că are caracteristici pe care în România nu prea le găsești nici la proiectele de lux. Astfel, proiectarea a ținut cont de orientarea față de punctele cardinale pentru ca toate apartamentele să fie luminate natural foarte bine și să aibă pierderi de căldură cât mai mici.

Imobilul este amplasat în apropierea unei grădini și a fost gândit astfel încât forma sa să o respecte pe cea a străzii. Lamelele colorate în mai multe nuanțe de albastru și care dau un aspect frumos fațadei, sunt mobile ajutând la o mai bună protejare a apartamentelor de soare, ploaie și vânt, dar și pe locatari de privirile indiscrete. Clădirea este separată în două volume: unul găzduiește 16 apartamente în jurul unei scări luminate natural, iar celălalt oferă 23 de apartamente, un lift și o scară. Subsolul comun adăpostește spațiile de parcare ale locatarilor.

Arhitecții au făcut tot posibilul să respecte cerințele impuse (densitate, prețuri medii, organizări funcționale simple), dar și să ofere viitorilor proprietari acces la spații în aer liber, intimitate și o construcție de bună calitate. Fiecare apartament beneficiază de perspective diferite și de un balcon, ele ajutând la iluminarea și la ventilarea naturală a spațiilor interioare. Proiectat conform obiectivelor THPE 2010 și a cerințelor CERQUAL pentru o certificare în clasa A, CHL a fost utilizată mai multă termoizolație, au fost micșorate pierderile prin punțile termice și au fost implementate principii ale designului solar pasiv. Vă reamintim că toate acestea au fost realizate pentru un complex de locuințe sociale.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...