Un deceniu de reconstructie: Cum arata World Trade CenterAtentatele din 11 septembrie 2001 au lasat in urma 2.750 de victime si pierderi de sute de milioane de euro pentru proprietarul complexului World Trade Center, compania Silverstein Properties, controlata de omul de afaceri Larry Silverstein.

Firma de asigurari Allianz a fost nevoita ramburseze suma de 553 de milioane de dolari lui Larry Silverstein, care cumparase complexul cu doar doua luni inainte de atentate.

Disputele pe tema asigurarii si negocierile legate specificatiile tehnice ale viitoarelor turnuri au intarziat reconstructia World Trade Center (WTC) cu peste trei ani, astfel incat termenul de livrare a fost amanat pentru 2014.

Un prim turn, World Trade Center 7, a fost inaugurat in mai 2006 si a servit ca pilot pentru intregul complex. Cladirea are o suprafata de 158.000 mp si gazduieste chiriasi precum: Silverstein Properties, Moody’s Corporation, WilmerHale, WestLB, Ameriprise Financial si Mansueto Ventures, potrivit paginii web a WTC.

Intregul complex World Trade Center va include inca cinci turnuri de birouri, un muzeu si peste 50.000 mp de spatii de retail, constructia urmand sa fie finalizata complet in 2014.

De dezvoltarea complexului se ocupa compania Silverstein Properties si Autoritatea Portuara, proprietarul initial al proiectului.

Prima cladire, denumita anterior Turnul Libertatii, va purta numele de World Trade Center 1 si va fi cea mai inalta cladire din SUA, cu o inaltime de circa 540 metri si o suprafata de 240.000 mp.

Constructia cladirii a fost inceputa de Silverstein Properties in aprilie 2006 si preluata apoi de Autoritatea Portuara. De asemenea, turnul 5 va fi construit de Autoritatea Portuara, care si-a asumat aceasta responsabilitate in 2006.

Al doilea turn, World Trade Center 2, va fi a doua cea mai inalta cladire din New York, cu o inaltime de 411 metri. Celelalte trei cladiri vor avea inaltimi de 40 etaje (WTC 5), 58 (WTC 3) si 72 de etaje (WTC 4), aceasta din urma urmand sa gazduiasca si sediul Autoritatii Portuare.

Pe amplasamentul Turnurilor Gemene vor fi construite doua bazine masive, care vor aminti de cei aproape 3.000 de oameni care au murit in urma atacurilor din 26 februarie 1993 si 11 septemebrie 2011. Numele victimelor vor fi scrise pe marginea piscinelor. Muzeul din cadrul complexului este planificat pentru inaugurare anul viitor.

O istorie de 65 de ani

Povestea World Trade Center a inceput in 1946, cand autoritatile din New York au creat World Trade Corporation pentru a dezvolta proiectul WTC, care urma sa includa o singura cladire de 70 de etaje.

In toamna anului 1962, autoritatile au facut public planul de 525 milioane de dolari al WTC, care cuprindea sase cladiri de birouri, cele mai importante fiind Turnurile Gemene, cu 110 etaje, ce aveau sa devina cele mai inalte cladiri din lume.

Constructia turnurilor gemene a inceput in august 1968, respectiv in ianuarie 1969, iar cladirile au fost inaugurate oficial in aprilie 1973, desi chiriasi precum Bank of America, Morgan Stanley, New York Stock Exchange, Verizon Communication sau Dow Jones and Company s-au mutat inainte. Investitia totala s-a ridicat la 900 milioane de dolari.

Autoritatea Portuara a administrat complexul WTC pana in 2001, cand contractul de inchiriere a fost castigat de Vornado Realty Trust.

Vornado s-a retras ulterior, iar contractul a fost castigat de Silverstein Properties pentru o perioada de 99 de ani, in schimbul sumei de 3,25 miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare tranzactie imobiliara din istoria orasului New York.

Galerie Foto

Sursa: Wall-Street

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...