Un hotel-turn se va ridica langa Pasajul Basarab. Initiator este HeinekenFabrica de bere furnizoare pentru Casa Regală se transformă într-un ansamblu de clădiri-turn. Lângă Pasajul Basarab, pe terenul fostei fabrici de bere Grivița, se vor construi trei turnuri de 20 de etaje, două parcări cu peste 1000 de locuri, dar și o piațetă publică.

Fosta fabrică de bere Grivița de lângă Pasajul Basarab va fi transformată într-un ansamblu de 14 clădiri.

Proprietarul terenului este Heineken România, firmă care apare și ca inițiator și beneficiar al Planului Urbanistic Zonal pentru realizarea proiectului, conform documentelor oficiale afișate pe site-ul Primăriei Capitalei.

Cele mai multe clădiri din noul ansamblu vor funcționa ca sedii pentru activități comerciale și servicii. În acest scop vor fi construite două clădiri cu 20 de etaje și o a treia cu 16 etaje.

De asemenea, în planurile investitorului a fost inclus și un hotel cu 20 de etaje. Cele 12 clădiri vor fi deservite de două parcări. Mai exact este propusă construirea unei parcări subterane cu 654 de locuri și a unui parcaj suprateran cu 376 de locuri.

Complexul de clădiri se va întinde pe o suprafață de 27.200 metri pătrați, între care suprafața construită la sol va fi de 9.819 metri pătrați. Proiectul cuprinde și amenajarea unei piațete publice și a peste 6.000 metri pătrați de spațiu verde.

Fabrica de bere are statutul de monument istoric clasa B. De altfel, investitorul va păstra trei clădiri-monument, respectiv orzăria, mălțăria și pavilionul administrativ.

Propunerea de Plan Urbanistic Zonal s-a aflat în dezbatere publică pe pagina electronică a Primăriei Capitalei. Pentru realizarea proiectului însă, PUZ-ul trebuie aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

Fabrica unde s-a făcut berea regală

Fabrica de bere Grivița a fost construită în anul 1869 de marele industriaș neamț Erhard Luther și a fost una dintre cele dintâi întreprinderi de bere din București și din România.

Berea „Luther”, produsă în halele neamțului Erhard, a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai solicitate băuturi în hanurile, restaurantele și locantele Capitalei, iar în câțiva ani, fabrica „Luther” a devenit și furnizorul de bere al Curții Regale a României.

În anul 1905, fabrica a fost vândută fraților Czell, nemți din Brașov. Aceștia au păstrat și profilul societății, și denumirea și au modernizat și fabrica.

După Primul Război Mondial, în 1928, fabrica „Luther” deținea primul loc în industria românească de profil, ajungând să realizeze a șasea parte din producția națională de bere.

După naționalizarea din 1948, fabrica „Luther” devine Întreprinderea de Bere București - Fabrica „Grivița”, iar în perioada anilor ‘70, numele a fost schimbat în Fabrica „Gambrinus”.

În iulie 1998, un grup de investitori britanici și americani a preluat controlul managerial al fabricii și a introdus un program de modernizare și renovare cu o durata de 18 luni, încheiat pe 16 martie 2000, iar din mai 2007, fabrica „Grivița” aparține Heineken România.

Fabrica a fost inclusă pe lista clădirilor monument din patrimoniul cultural bucureștean.

Sursa: B365.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...