Un nou hotel de cinci stele se va ridica la Piata RomanaClădirea, care se va ridica în zona delimitată de Calea Dorobanți, strada Mihai Eminescu și strada General Broșteanu, va avea o înălțime maximă de 38 de metri.

Viitorul hotel a primit anul acesta avizul de urbanism din partea Direcției Generale Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Municipiului București.

Lotul prevăzut în Planul de Urbanism este delimitat de edificiile de la Calea Dorbanți numerele 16-18, primul dintre acestea fiind monument istoric, urmând deci a nu fi afectat de planurile de demolare din zonă.

Clădirea va îndeplini funcțiile de hotel, cazinou, va adăposti însă și birouri și locuințe, arată documentația depusă de beneficiarul construcției, compania de imobiliare S.C. Rubin Gold SRL.

În cele din urmă, clădirea ce se va construi pe acest teren va avea o înălțime maximă de 38 de metri, conform Avizului de Urbanism, cu toate că în anii trecuți se vehiculase inclusiv construirea unui turn înalt de 200 de metri pe acest teren.  Turnul, care în faza de proiect primise numele de Dorobanți Tower, fusese proiectat de celebra arhitectă Zaha Hadid, unul din cele mai mari nume ale arhitecturii contemporane.

Proiectul anunțat în 2009 a ridicat nenumărate proteste din cauza neadecvării sale la zona urbană Dorobanți-Eminescu, iar criza a avut, probabil, la rândul său un aport în schimbarea proiectului.

macheta-sursa-observatorul-urban-1024x503În luna iulie 2009, arhitectul urbanist  Dorin Ștefan, unul din elaboratorii actualului Plan de Dezvoltare Urbană, argumenta în favoarea soluției ce a rămas acum de actualitate, în cadrul Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajare a Teritoriului: „Am dorit realizarea, prin comasarea gradinilor si a spatiilor reziduale existente, a unei zone cat mai mari publice; dorim sa nu demolam nicio constructie si sa propunem o retesere a acestor diferite tipuri de tesuturi urbane. CUT pe care l-am putea ataca ar fi de maximum 4,6.

Am creat o trama zonala de strazi interioare de tip coridor, care sa faciliteze permearea zonei si, totodata, am spart volumul in asa fel incat el sa se raporteze la scara zonei. Intr-o forma finala, propunem o cladire P+13 etaje, cu un ultim nivel rezervat unui restaurant panoramic, cu destinatie de hotel de lux, de 5 stele, care ar atrage in zona un trafic foarte redus.”

“Dorin Stefan, autor al proiectului, a adus spre judecata Comisiei cele cerute - studiul istoric (realizat de Adrian Craciunescu), ca si o ultima propunere realizata in acord cu ultimele solicitari; studiul istoric dovedeste ca in zona se poate construi inalt, intrucat zona a fost fluida, in continua transformare si prefacere; propunerea de obiect efectiva consta in construirea unei cladiri care sa acopere cele trei monumente, unindu-le sub un singur acoperis care iese catre cele trei strazi in consola (cea mai acuzata dintre ele avand o ungime de 20m).” - se arată în minutele întâlnirilor CTUAT.

Pe Calea Dorobanților ar urma, conform proiectului discutat în CTUAT, să se creeze o cornișă de continuitate, deasupra clădirilor construite la începutul secolului XX.

Sursa: B365.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...