DEBUT. Mai multe instituţii financiare au ales să practice pentru creditele garantate marjele maxime admise de guvern, de 4% pentru împrumuturile în euro şi 2,5% pentru cele în lei.

Una dintre cele două bănci nou intrate în programul guvernamental „Prima casă 2”, Romanian International Bank (RIB), va avea ca ofertă pentru creditele de acest gen dobânzile plus marjele maxime permise de Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Astfel că, pentru un credit în euro, RIB oferă Euribor la 3 luni plus o marjă de 4%, iar pentru împrumuturile în lei, Robor la 3 luni plus 2,5%. La acestea se mai adaugă şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM de 0,37% pe an, calculat la soldul finanţării.

Potrivit oficialilor băncii, instituţia mai percepe o taxă de înscriere în Arhiva Electronică de 71,65 lei şi un cost pe raportul de evaluare a imobilului de 50 de euro sau echivalentul în lei a acestei sume. Plafonul solicitat de către RIB pentru Programul „Prima casă 2” este de două milioane de euro.

În schimb, reprezentanţii Băncii Comerciale Carpatica, cea de-a două bancă ce a ales să intre în program în acest an, au fost ceva mai rezervaţi în legătură cu marjele pe care le vor practica în program.

Majoritatea băncilor îşi păstrează marjele

Cu aceleaşi dobânzi maxime iese pe piaţă şi Piraeus Bank, care îşi păstrează aceleaşi condiţii ca şi în prima parte a programului. Oficialii de la Intesa SanPaolo spun că şi ei preferă să-şi păstreze condiţiile de anul trecut, astfel că marjele au rămas 3,97% pentru împrumuturile în euro şi 2,47% pentru cele în lei.

„Noi am cerut acum fonduri în valoare de 25 de milioane de euro, dar după redistribuire cred că vom primi tot undeva la 15 milioane euro”, ne-au declarat reprezentanţi ai băncii. Marjele maxime şi le păstrează şi BancPost.

Solicitări de garantare de 1,3 miliarde de euro

Până în prezent, cele 21 de bănci înscrise în programul guvernamental au solicitat garanţii în valoare 1,3 miliarde de euro, adică aproape dublu de cât pune la dispoziţie Fondul de Garantare, 700 milioane de euro. Cele mai mari bănci din piaţă, BCR şi BRD au cerut fonduri în valoare de 400 de milioane şi respectiv 300 de milioane euro.

Potrivit modificărilor programului adoptate de guvern în luna februarie, creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin „Prima casă” va fi garantat în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute.

Totodată, cei care vor să-şi construiască o locuinţă în regie proprie pot accesa 70.000 euro. Cumpărătorii organizaţi în asociaţii de minimum 7 persoane vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.

700 de milioane de euro este suma cu care guvernul vine să garanteze creditele care vor fi acordate de bănci prin intermediul programului „Prima casă 2”

ATENŢIONARE

Boc vrea startul programului pe 8 martie

Premierul Emil Boc a cerut ministrului finanţelor ca, până la finele acestei săptămâni, programul „Prima casă 2” să devină operaţional. El vrea ca începerea programului de pe 8 martie să fie ca un „cadou pentru români şi românce”.

Premierul a arătat că „mingea este în terenul băncilor”, dar persoanele interesate nu cunosc acest lucru şi aşteaptă măsuri de la guvern. Pe de altă parte, Aurel Şaramet, şeful FNGCIMM, consideră că cererile unora dintre bănci sunt cam optimiste, având în vedere că în joc sunt doar 700 milioane de euro.

Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...