Va deveni 2012 anul tranzactiilor cu terenuri?Una dintre marile întrebări ale anului e cum se va mişca piaţa imobiliară. Terenurile par a reveni în atenţie, fiind ţintite de extinderea retailerilor, a reţelelor de benzinării şi de fast food. Cel puţin aşa crede Radu Lucianu, managing partner al consultantului Capital Property Advisors.

Revenit în afaceri după ce a părăsit CBRE ca managing partner al consultantului Capital Property Advisors din acţionariatul căruia mai fac parte şi Doru Lionăchescu, Andrei Diaconescu, Victor Căpitanu şi Vlad Buşilă, Radu Lucianu pare a crede că 2012 ar putea deveni anul pieţei terenurilor.

„Piaţa imobiliară se consolidează şi rămâne loc pentru tot mai puţini jucători, în special pentru profesioniştii cu experienţă dovedită. Unul din segmentele cele mai interesante, şi pe care îmi propun să mă focusez în acest an este cel de terenuri şi investiţii. Terenurile au fost în atenţia investitorilor în 2011, după câţiva ani de îngheţ total şi cred că interesul se va menţine ridicat şi în 2012. Pe acest segment preţurile sunt încă la un nivel înalt, dar există flexibilitate din partea proprietarilor de a discuta la modul concret, atunci când au un partener serios de negociere. Acest lucru a determinat ieşirea din expectativă a retailerilor”, spune Lucianu.

Cum anul trecut a cam fost al lanţurilor de retail generaliste, care au cumpărat diverse suprafeţe de teren pentru a se extinde, iar în domeniu s-au mişcat şi reţelele de benzinării şi fast-food e de aşteptat ca şi anul acesta să fie la fel. Potrivit lui Lucianu, în general, se merge pe principiul că profitul se marchează din start, la achiziţia terenului şi nu la sfârşsitul dezvoltării, astfel încât să minimizeze riscul nevânzării produsului final.

Ce se caută

În atenţie sunt suprafeţe mari de teren de pste un hectar (pentru hypermarket) şi 5.000 mp (petru supermarket), zone cu vizibilitate, expunere şi accesibilitate din punctul de vedere al transportui public şi al accesului auto.

Pentru spaţiile office, interesul este concentrat în Capitală în imediata apropiere a staţiilor de metrou sau la maximum 500  de metri depărtare de acestea.

„Dezvoltatorii se uită la indici precum parametrii urbanistici permisivi şi, implicit, costul/ mp care trebuie să fie cât mai mic. Contrar a ceea ce se vechiculează referitor la costul de construcţie, acesta este la un nivel destul de ridicat, de minimum 600-700 euro/mp pentru clădirile de birouri. Producăatorii de materii prime au depăşit criza mondială, existând zone precum Asia sau America Latină aflate în creştere, pe care aceştia au alte pieţe de desfacere”, arată Radu Lucianu.

Interesul redus al dezvoltatorilor se va manifesta şi anul acesta în ceea ce priveşte piaţa rezidenţială. „Există jucători care analizează diferite oportunităţi, mai ales prin prisma costului pe mp, pentru că e extrem de important în preţul final”, explică Lucianu, care nu acordă prea multe şanse nici dezvoltărilor industriale, ce vor rămâne la stilul „built to suit”, respectivele terenuri înregistrând cel mai slab nivel al cererii.

Tranzacţiile

În cazul tranzacţiilor cu active generatoare de venit, cel mai probabil vom asista la fluctuaţii de tip W în funcţie de valoarea produselor, a contractelor de închiriere existente pe fiecare produs în parte, localizare şi preţ cerut.

„Inflexibilitatea proprietarilor s-a datorat faptului că aceştia fie s-au refinanţat, fie pentru că preţul obţinut nu li se pare suficient de atractiv, şi preferă să aştepte un exit mai profitabil. Yieldurile uzuale acum pe piaţă sunt în jurul valorii de 8% - 8,5%”, completează Radu Lucianu.

Acesta spune că firma pe care o conduce, Capital Property Advisors, lucrează la patru- cinci tranzacţii de investiţii pe an cu valori cuprinse între 20 şi 25 de milioane de euro. Durata unei astfel de tranzacţii este în jur 6-8 luni de la debutul negocierilor şi până la semnarea actelor.

Sursa: Business Cover

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...