Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are pregatit un proiect de lege care prevede sanctio­narea proprietarilor care nu isi intretin terenurile, propunerea urmand sa intre in dezbatere in acest an.

„Trebuie sa punem problema pentru ceea ce inseamna igienizarea: adica ai terenul, vrei sa-l tii in proprietate, atunci ti-l cureti, frate draga, si numai pe terenul curatat cu bune practici agricole pri­mesti subventie, chiar daca nu-l cultivi”, a declarat minis­trul Valeriu Tabara.

Potrivit acestuia, acum, pentru ca a scazut suprafata de teren necultivata, problema o reprezinta terenurile neigienizate, care „provoaca costuri in plus si, mai ales, atenueaza cali­tatea celor insamantate, a productiei agricole cultivate. La grau, de pilda, buruienile sunt gazde de boli, de dau­natori”.

De asemenea, ministrul Agri­­culturii a pre­cizat ca, in mod cert, proiectul va fi luat in discutie in acest an, iar pana la inceputul sesiunii parla­­mentare se va discuta forma prin care se va adopta.

„Proiectul este facut, trebuie sa ii dam drumul, sa vedem, prin initiativa parlamentara sau prin gu­­vern”, a mai spus Tabara.

Totodata, minis­trul i-a in­demnat pe fermieri sa nu isi vanda tere­nu­rile agricole pe care le detin deoarece in urmatorii ani pretul acestora va creste foarte mult, iar la unele ar putea ajunge la peste 25.000 de euro hectarul.

Tabara a adaugat ca in urmatorii ani nu va fi o cres­tere spec­ta­culoasa a preturilor pentru terenurile cu valoare imobiliara de langa orase, ci pentru cele agricole.

„Nu terenurile cu valoare imobiliara de lan­ga orase vor avea valoare. Ele vor ramane unde­­va, sigur cu preturi ridicate, dar nu cu cresteri spec­­taculoase. S-ar putea sa ajunga suprafete de pamant agricol care depasesc 20-25.000 de euro hectarul. In perspec­tiva mare, si nu foarte indepartata ca timp, vreau sa va spun ca valoarea terenurilor agricole, ca sunt productive sau neproductive, folosite sau nefolosite, va creste foarte mult. Si o spun. Nu va vindeti tere­nurile…”, a precizat Valeriu Tabara.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...