Acum, în vremuri de criză, toate ţările caută soluţii pentru a aduce cît mai mulţi bani la bugetul de stat. Astfel, guvernul Italiei a decis să scoată la vînzare circa 9.000 de bunuri din patrimoniul cultural şi se speră că vînzarea acestora va aduce la buget circa 3,6 miliarde euro.

Croaţia scoate la vînzare Arhipelagul Brione -14 insule şi un parc naţional pentru suma de 2,5 miliarde euro. Grecia intenţionează să vîndă sau să concesioneze unele dintre cele 6.000 de insule ale sale, pentru a-şi plăti datoria externă.

Franţa şi-a pus în vînzare patrimoniul imobiliar pentru a-şi acoperi datoria şi deficitul public, fiind vorba de circa 1.700 de proprietăţi ale statului. Noi ce vindem?

În nici un caz România nu-şi va vinde munţii sau parcurile naţionale. Pentru că românii se mîndresc cu ţara lor iar cine ar semna un act de vînzare sau concesionare al Retezatului, să zicem, ar fi instantaneu catalogat drept “trădător de neam şi patrie”.

Aşadar, monumentele naturale ale României sînt subiect tabu. Ce ne-ar mai rămîne? Ne-ar rămîne trei clădiri, cele mai valoroase pe care le avem: Palatul Parlamentului, Casa Radio şi Casa Presei.

“Avînd în vedere caracterul lor total atipic este greu de făcut o estimare a valorii lor reale. Cert este că preţul l-ar face în primul rînd clientul, pentru că tu ca proprietar nu prea poţi să pui condiţii în vremurile astea”, ne-au declarat surse de pe piaţa imobiliară.

O avere…

Palatul Parlamentului, fosta Casă a Poporului, a ajuns faimos prin dimensiunile sale. Ca suprafaţă este a doua clădire din lume după Pentagon iar ca volum se situează pe locul trei în lume, după baza spaţială de la Cape Canaveral şi piramida Quetzalcoatl din Mexic.

Într-adevăr, Palatul Parlamentului are o suprafată desfăşurată de 380.000 de metri pătraţi şi un volum de 2,55 milioane de metri cubi. Cîţi bani ar lua statul român pe această clădire? Experţii spun că undeva în jur la 3 miliarde de euro.

Casa Presei – 200 de milioane de euro

Casa Presei a fost construită în perioada 1952 – 1957 şi avea aproximativ 6.000 de birouri, iar suprafaţa desfăşurată este de circa 170.000 de metri pătraţi.

“Avînd în vedere că e folosită ca spaţiu de birouri, Casa Presei are şanse să fie vîndută în mod real. Totuşi, vechimea, face ca preţul să-i scadă destul de mult”, ne-au declarat sursele citate.

Cît ar putea lua statul pe această clădire? Dacă punem la socoteală şi cei peste 120.000 de metri pătraţi de teren, ar putea fi vîndută cu aproximativ 200 de milioane de euro.

Casa Radio

O altă clădire care ar putea intra în “cărţi” ar fi Casa Radio. Chiar dacă a fost concesionată de o firmă care pînă în 2012 o va transforma în clădire de birouri, mall, hotel, cazinou etc. sîntem în criză şi nu se ştie niciodată.

Pentru moment lucrările au fost sistate. Cert este că dacă statul s-ar decide s-o vîndă la un moment dat, ar putea să ia pe ea cu puţin peste 100 de milioane de euro.

Aici, valoroşi nu sînt cei peste 35.000 de metri pătraţi de construcţie cît cei aproape 100.000 de metri pătraţi de teren aflat în buricul tîrgului.

Cert este un lucru: chiar dacă cele trei clădiri nu vor fi date niciodată, acum vînzarea acestora ar aduce la buget în mod sigur peste 3 miliarde de euro.

Sursa: National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...