Vladescu: "Prima Casa" va stimula constructia de locuinte noi, in primul rând prin asocieriMinistrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat joi că Programul “Prima Casă” va stimula construcţia de locuinţe noi, în primul rând pentru cei care se asociază, plafonul garantat în cadrul unei astfel de formule urmând să ajungă la 75.000 de euro.

“Vom încerca să stimulăm construcţia de locuinţe noi, în primul rând printr-o nouă formulă. Cei care se asociază vor beneficia de un plafon (de garantare în Programul “Prima Casă” - n.r.) mai mare”, a spus Vlădescu.

Ministrul a arătat că în cazul asocierilor a mai multor persoane pentru construirea de locuinţe noi, plafonul de garantare va fi la 75.000 de euro pentru fiecare persoană, în timp ce pentru indivizi va fi de 70.000 euro.

Vlădescu a afirmat că pentru locuinţele vechi plafonul garantat e posibil să rămână la 60.000 euro.

Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că limita garanţiilor guvernamentale stabilită prin programul “Prima Casă” va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe deja finalizate, dar va fi majorată la 70.000-75.000 euro pentru case care urmează să fie construite, pentru imobile noi urmând să fie majorat şi plafonul total al garanţiilor.

Modificările urmează să fie adoptate săptămâna viitoare de Guvern.

Programul “Prima Casă” prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern la mijlocul anului trecut.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Pe parcursul programului, Executivul a retras garanţii de 220-280 milioane euro de la şapte bănci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin programul “Prima Casă” şi a redistribuit garanţiile către alte bănci care au aprobat un număr mai mare de cereri. Pentru acest an au fost deja realocate aproximativ 500 milioane euro din plafonul total al garanţiilor neutilizat în 2009.

Sursa: Capital

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...