Chiriile spaţiilor de birouri din Singapore şi Kiev s-au prăbuşit cu 51%

West End din Londra a ajuns, în 2010, să fie cel mai scump cartier din lume din punctul de vedere al costurilor de ocupare a spaţiilor de birouri, potrivit ultimului studiu DTZ, Global Occupancy Costs. Cotat pe locul cinci în studiul de anul trecut, West a ajuns pe prima poziţie în clasament, detronând astfel Tokyo şi depăşind Paris, Dubai şi Hong Kong, care erau poziţionate pe locul doi, trei şi respectiv patru în clasament. Paris şi Dubai nu se mai încadrează în top cinci cele mai scumpe locaţii, ocupând poziţia a şasea, respectiv a unsprezecea, în timp ce Hong Kong se bucură încă de locul patru.
Creşterea pe care o înregistrat-o cartierul West End se datoarează unei ajustări concise şi incisive a chiriilor în 2008, spre deosebire de Paris sau alte oraşe din top, care au experimentat o diminuare a chiriilor în 2009. Per ansamblu, toate oraşele incluse în top zece au avut o creştere negativă sau o evoluţie neutră în ceea ce priveşte costurile de ocupare pe parcursul anului trecut.
În plus, Zurich, Boston şi Frankfurt au intrat clasamentul global, situându-se pe poziţiile opt, nouă, respectiv zece. Schimbarea poziţiei acestor pieţe se datorează declinului moderat al costurilor în comparaţie cu scăderile din alte oraşe.

Moscova a devenit mai accesibilă

Cele mai abrupte căderi din clasamentul global şi-au făcut apariţia în acele pieţe care au avut parte de creşteri semnificative ale chiriilor în ultimii ani, cum ar fi Singapore şi Kiev, unde s-a înregistrat o diminuare de 51% a costurilor de ocupare, de la un an la altul (în moneda locală). În acelaşi timp, Moscova a devenit mai accesibilă, schimbându-şi poziţia, de pe locul al unsprezecelea pe locul treizeci şi şase.

Singapore a simţit impactul crizei economice foarte acut, întrucât cererea slabă pentru spaţii de birouri a fost dublată de stocul nou dat în folosinţă, fapt care a generat scăderea chiriilor şi mai departe a afectat costurile totale de ocupare. În Kiev, cererea pentru spaţii de birouri a fost afectată sever de către recesiunea globală, înregistrându-se în 2009 un volum al închirierilor la mai puţin de jumătate faţă de 2008. Cu toate acestea, în ciuda cererii scăzute, piaţa de birouri din Kiev rămâne cu un deficit în ceea ce priveşte volumul de spaţii de birouri.

“În condiţiile actuale ale pieţei, noii chiriaşi vor beneficia de posibilitatea de a alege dintr-o paletă mai diversificată şi mai bună de proprietăţi. Din moment ce costurile de ocupare au devenit mai accesibile, iar volumul de spaţii de birouri disponibile a crescut, mulţi dintre chiriaşi se vor putea orienta către clădiri din aceasta categorie”, a declarat Karine Woodford, Head of Real Estate Strategy la DTZ.

Echipa de cercetare a DTZ estimează că avansul costurilor de ocupare a clădirilor de birouri va fi relativ lentă în perioada 2010-2013, în contrast cu evoluţia rapidă experimentată în anii trecuţi. Previziunile DTZ indică faptul că regiunea Asia Pacific va înregistra cele mai mari creşteri în ceea ce priveşte costurile de ocupare în următorii patru ani, aşteptându-se ca dezvoltarea economică a regiunii să întreacă nivelul atins de Europa şi Statele Unite. În plus, se aşteaptă ca districtul londonez West End să rămână cea mai scumpă zonă în următorii ani, alături de Hong Kong, Tokyo, Washington D.C. şi Paris, alcătuind topul celor cinci până în 2013. În perioada 2010-2013, cele mai mari scăderi în ceea ce priveşte costurile de ocupare ale clădirilor de birouri vor fi experimentate de Singapore  (-1.8%), Chennai (-1.4%) şi Glasgow (-0.6%), declinul fiind aşteptat în prima parte a perioadei menţionate.

Sursa: Curireul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...