IMOBILIARE .NET                                    
Cautare avansata
Ansambluri rezidentiale
Stiri
Statistici
Notariate
Taxe notariale


Calculator taxe notariale tranzactii imobiliare 2019


Introduceti pretul imobilului in Euro: Euro
Curs Euro: Lei
Pret imobil in Lei: Lei
Imobilul va fi cumparat:
 
Taxe platite de vanzator
Impozit catre stat:
 
Taxe platite de cumparator
Onorariu contract vanzare-cumparare:
Onorariu contract credit:
Taxa intabulare:


Trimite calculul de mai sus pe adresa ta de email

Email:
Introdu codul:
  0 caractere introduse - 1000 caractere disponibile

Categorie:
marcosanu elena a intrebat:
Am un teren cumparat in 1996 de 256 mp,lipit de curtea mea, pe care fata mea ar vrea sa ridice o casuta mica parter.E mai convenabil sa-i fac act de vanzare, donatie sau sa se construiasca pe numele nostru si sa-i ramana mostenire impreuna cu vechea noastra casa?Este unica .mostenitoare. Va multumesc mult !Nicu Parvulescu a intrebat:
in cazul alipirii a 2 apartamente ce taxe notariale se platesc?Catalin Neagu a intrebat:
Buna ziua, Va rog frumos cu un raspuns . Detin in coproprietate un imobil cu unchiul meu si ne-am inteles la un pret, sa cumpar si partea acestuia. Exista vreo modalitate prin care sa ii virez banii unchiului acum, din contul meu in contul fiicei lui, iar peste un timp (6 luni de ex..) unchiul sa poata intocmi cu mine actele de vanzare cumparare ale imobilului ? Multumesc,Monica Ene a intrebat:
Sotul meu a mostenit un teren intravilan de 1/2 din 903mp (adica451.50 mp) pe care este edificata si o casa din paianta de 53 mp. Terenul si casa se gasesc in Cluj-Napoca zona Dambul rotund. Dupa ce a obtinut certificatul de mostenitor si a intabulat dreptul de proprietate in CF a constatat ca nu poate vinde aceasta proprietate intrucat se afla in indiviziune cu proprietarii celeilalte parti de 1/2 din 903 mp. Acestia nu vor sa vanda si declara ca nu au bani pentru niciun demers. Sotul meu vrea sa vanda. Intrucat niciun client nu vrea sa cumpere 1/2 dintr-o propritate sotul meu vrea sa iasa din indiviziunea in care se afla cu vecinii care nu vor sa vanda si care detin a doua 1/2 de teren. Ne-ar interesa daca aceasta iesire din indiviziune se poate efectua la un notar public sau numai prin introducerea unei cereri de chemare in judecata pentru iesire din indiviziune pe care s-o depunem la Judecatoria Cluj-Napoca. Si in ambele variante care ar fi cuantumul taxelor/onorariilor/impozitelorGhiurca Radu a intrebat:
Doresc achizitionarea unui teren intravilan in suprafata de 3 ari in comuna Cristesti, sat Valureni, jud. Mures. Ma intereseaza cit costa taxele notariale + comisionul notarial si procedura aferenta. Va multumesc.


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Taxele notariale sunt in functie de pretul vanzarii si se verifica totodata si valoarea de grila a terenului. Ca procedura este necesar sa se prezinte initial proprietarul impreuna cu actele de proprietate ale terenului, cadastru si intabulare, urmând a se verifica actele si a se stabili ce mai trebuie completat. Pana la momentul vanzarii se va obtine certificat de atestare fiscala pt. vanzare de la Primarie, de catre proprietar si extras de carte funciara pentru autentificare de catre biroul notarial.


DAMIAN a intrebat:
Buna ziua, Doresc sa vand apartament la pretul de 59.000 euro Apartamentul a fost achizitionat cu 25.000 in urma cu aproape 3 ani Care vor fi taxele care trebuie sa le platesc eu ca vanzator ?Dragos a intrebat:
Buna ziua. As dori sa achizitionez o casa 120m2 utili cu teren 650m2 la un pret de 105000 euro. Ar trebui sa platesc sau nu TVA, 5% sau 19% ? Multumesc mult


Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Buna ziua, 1.Problema achitarii TVA se aplica numai daca achiziomati casa de la o Persoana tip PFA sau de la o firma - inregistrate in scop de TVA . Daca achizinati de la persoana fizica NU se achita TVA. 2.Daca vanzatorul este platitor de TVA, sunt din nou doua situatii : - este inregistrat ca platitor de TVA 5 % , iar atunci la randul Dvs nu trebuie sa mai fii achizitionat niciodata un imobil platind TVA 5 % ( adica redus ) - conditii care trebuie indeplinite CUMULATIV - nu este inregistrat la ANAF ca platitor de TVA 5 % adica cu reducere / Dvs sunteti la a2a tranzactie cu TVA 5%- deci NU veti mai beneficia de cel diminuat, ci de TVA 19 %

Notar Public Bogdan Vasilescu:
Buna ziua, depinde de vanzator, este persoana fizica sau juridica ? Multumim


Oana Ispasoiu a intrebat:
Se vinde un imobil pentru pretul total de 996.200 RON. Imobilul este proprietatea a doua surori, in cote egale de 1/2 parti. Intrucat pretul depaseste plafonul de 450.000 RON as dori sa stiu cat impozit trebuie sa achite fiecare dintre cele doua coproprietare avand in vedere ca suma pe care o incaseaza este de 498.100 RON/persoana – contribuabil. Apelez la parerea dumeavoastra intrucat variantele care mi-au fost prezentate in doua birouri notariale, sunt total diferite. Varianta 1: Pretul total de 996.200 lei RON – 450.000 lei RON = 546.200 RON la care notarul aplica 3% si rezulta suma de 16.386 RON ceea ce insemna cate 8193 RON pentru fiecare dintre vanzatoare. Varianta 2: Pretul pentru fiecare vanzatoare 498.100 RON – 450.000 RON = 48.100 RON la care notarul aplica 3% si rezulta suma de 1443 RON pentru fiecare dintre vanzatoare. Va multumesc!


Birou Individual Notarial Stanica Marinela:
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei conform OUG 3/2017. Ca atare 3% se va calcula din venitul care depaseste 450.000 lei

Notar Public Andrei - Claudiu Manolache:
Buna ziua! Impozitul se calculeaza astfel: PRET - 450.000 LEI, iar diferenta se inmulteste cu 3%. Apoi se imparte la 2. Deci varianta 1. Sunt norme primite de la ANAF referitor la modul de calcul al impozitului.


chitu sabina a intrebat:
buna ziua ! In lun mai 2017 mama mea a cumparat un apartament intr-un bloc nou in curs de executie prin antecontract de vanzare cu TVA 5%. In august 2018 mama a decedat si blocul nu era inca terminat,iar eu, ca unic mostenitor, am mostenit toate bunurile ei, deci si acesta promisiune de vanzare unde mai are de achitat ultima trnsa de 8100Euro. Mentionez ca in antecontract era trecut ca procurator de fonduri fiul meu care a si platit avansul de 32300Euro. Acum constructorul imi spune ca mie trebuie sa-mi recalculeze pretul apartamentului cu tva 19%, deoarece eu am cumparat acum 3 ani o locuinta cu TVA 5%. Este corect din moment ce eu am mostenit acest apartament purtator de TVA 5% ? Sau notarul care a facut succesiunea nu trebuia sa-i artibuie acest apartament fiului meu care a dat banii ? Multumesc.


Notar Public Andrei - Claudiu Manolache:
Buna ziua! Da, este corect. Atata timp cat contractul de vanzare nu s-a semnat si mama dvs nu a devenit proprietar, dvs ati mostenit dreptul de a cumpara apartamentul. Dvs veti cumpara apartamentul asa ca dvs trebuie sa indepliniti conditiile de tva 5%. Fiul dvs este doar procurator de fonduri, nu cumparator.


MIHAELA POPA a intrebat:
Buna ziua, Care este procedura in cazul in care antecontractul incheiat la notariat pentru un credit prima casa expira in cateva zile ? Dosarul meu fiind acum la FNGCIMM ? In antecontract era specificat faptul ca pana la expirare vanzatorul trebuie sa aiba diferenta de bani de la banca in contul lui. Imposibil sa se intample asta dosarul find inca la FNGCIMM. Avansul l-am achitat vanzatorului si mi-l returneaza doar daca banca imi refuza dosarul. Va multumesc !


Notar Public Andrei - Claudiu Manolache:
Va prezentati la biroul notarial unde s-a semnat antecontractul si solicitati prelungirea acestuia, cu acordul tuturor partilor. Daca vanzatorul nu este de acord sa prelungeasca, se aplica clauzele din promisiune.


dumitrescu daniel a intrebat:
Buna ziua, intrebarea mea este : se impoziteaza vanzarea unui aparetament dupa 1 an de la achizitie ? Multumesc


Birou Individual Notarial Stanica Marinela:
Impozit se plateste numai in situatia in care pretul depaseste 450.000 lei. Valoarea impozabila (care depaseste 450.000 lei) se impoziteaza cu 3%. Nu conteaza anul achizitiei.

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Buna ziua, Nu are nici o importanta faptul ca Ap se instraineaza dupa 1 an de la data achizitionarii. Conform Codului Fiscal Impozitul din transferul de prop se calculeaza si achita doar in situatia in care PRETUL de vanzare este mai mare de 450000 lei.


bogdan a intrebat:
Buna ziua , vreau sa vund o casa la care am certificat de mostenitor in urma decesului tatalui .In momentul de fata nu am cadastru facut . Se poate face un act de vinzare care sa fie finalizat dupa obtinerea cadastrului si primirea ultimei transe de bani !


Notar Public Diaconescu:
Buna ziua. In lipsa cadastrului puteti face doar un antecontract de vanzare, urmand sa incheiati vanzarea dupa intocmirea cadastrului si inscrierea imobilului in Cartea Funciara.

Birou Individual Notarial Stanica Marinela:
NU SE POATE FACE VANZARE FARA CADASTRU SI INTABULAREA DREPTULUI DE PROPRIETATE ASUPRA IMOBILULUI IN CARTEA FUNCIARA.


George a intrebat:
Buna ziua, Se mai percepe vreun impozit pentru un imobil vandut in termen de 3ani de la cumpararea acestuia - aici vorbind de un apartament cu valoare sub 450 000lei Multumesc


Birou Individual Notarial Banuta Georgeta:
Buna ziua, Va asteptam la birou pentru a va da explicatii. 0723.307.527 0723.519.697 021.230.90.54

Notar Public Andrei - Claudiu Manolache:
Buna ziua! Daca pretul este sub 450.000 lei, nu se mai plateste impozit, indiferent de data dobandirii.


Agapie Iulian a intrebat:
Buna ziua, Impreuna cu sotia avem achizitionat prin creditul Prima Casa un apartament si acum dorim sa achizitionam prin credit ipotecar o casa care valoreaza undeva in jur de 100.000 euro. Intrebarea mea este: Daca la primul imobil achizitionat impozitul achitat de vanzator a fost de 5%, la cel de al doilea vanzatorul va achita tot 5% sau 19%? Va multumesc


Birou Individual Notarial Banuta Georgeta:
Buna ziua, Va asteptam la birou pentru a va da explicatii. 0723.307.527 0723.519.697 021.230.90.54


FLORESCU a intrebat:
Buna ziua! Am rugamintea sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1.Imobilul (casa+teren) a fost dobandit prin contract vanzare-cumparare. Suprafata construita e gresita in contract 248mp in loc de 138 mp, fiindca asa a fost in documentatia cadastrala. Am observat greseala insa abia cand am platit impozitul, anul urmator, in calitatate de noi proprietari ai imobilului. Am reusit sa rectificam cadastrul insa banii incasati suplimentar atat la onorariu notarial cat si la impozit cum ii putem recupera? 2.Daca suntem 4 coproprietari ai unui imobil si doi dintre noi(sot+sotie) isi doneaza dreptul celorlalti doi(sot+sotie) cate certificate fiscale trebuie scoase 4 sau 2?Pentru donatori, pentru cei ce primesc donatia sau pentru toti 4? 3.Care sunt taxele notariale acum? Imobilul valoreaza de exemplu 17500 euro? 4.Contractul de donatie+rectificare suprafata construita se poate face oriunde in Romania? Multumesc anticipat!


Birou Individual Notarial Banuta Georgeta:
Buna ziua, Va asteptam la birou pentru a va da explicatii. 0723.307.527 0723.519.697 021.230.90.54


Georgiana a intrebat:
Buna ziua! Urmeaza sa cumpar un apartament in valoare de 45500 EUR prin Prima Casa. Ati putea sa imi spuneti, vo rog, ce taxe notariale trebuie sa platesc si cand vor trebui platite acestea?


Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Taxele se pot calcula numai daca va prezentati la Notariat cu actele de prop ale bunului imobil si certificatul Fiscal aferent eliberat de Autoritatile locale, intrucat algoritmul de calcul are la baza multe informatii ce se regasesc in aceste documente, fiind evaluate in fctie de multi factori. Totodata Bank trebuie sa decida ce credit va va acorda. O zi buna, Mihaela Stratan - notar Public


Catrina Badulescu a intrebat:
Buna ziua, va rog sa imi spuneti cat costa transferul unei suprafete de teren intravilan,inclus si cladiri, de 0,5ha si extravilan de 3,5ha. Si daca imi mai puteti explica cum sa procedam in conditiile in cre unul dintre vecini a ocupat abuziv o suprafata din terenul intravilan. Multumesc, o zi buna.


Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Buna ziua , In ceea ce priveste vecinul care a ocupat abuziv terenul intravilan - intai trebuie sa rezolvati acest lucru pe cale Judiciara ( prin Instanta, proces ) sau pe cale amiabila, astfel incat imobilul sa fie corect si clar identificat cadastral ( se impune o Actualizare cadasttala in aceasta situatie, chiar daca imobilul are deja identificare ) Taxele se calculeaza de la caz la caz, in f-ctie de mai multi factori variabili : suprafata, anul edificarii si tipul constructiilor , cursul BNR / EURO la data tranzactiei, zona in care se afla imobilul, pretul declarat, efectuarea Procedurii Preemtiunii pt Extravilan ( prevazuta de legea 17 / 2014 etc. deci nu se poate face un calcul al taxelor fara a va prezxenta la Biroul Notarial cu actele de Prop, Certificat Fiscal etc.


Oprescu Dana a intrebat:
Buna ziua Am semnat un antecontract pentru un aparament in cosntructie si din greseala anexa care descrie apartamentul nu contine un detaliu important (e vorba de o optiune care nu a fost corect insemnata). Ce trebuie facut pentru a modifica Anexa si a ma asigura ca este in regula? Multumesc.


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Adresaţi-vă biroului care v-a autentificat antecontractul


doina a intrebat:
Am facut rezervarea unui apartament nou care este constructie si care in 2 luni s-ar finaliza constructia. Urmeaza sa fac antecontractul si m-ar interesa ce acte ar trebui sa contina dosarul vanzatorului ? pentru siguranta mea. Vanzatorul imi impune sa fac tranzactia la notarul propus de el, ca altfel el renunta si nu mai vinde apartamentul. Ce spuneti de aceasta situatie. Ce pot face ? Multumesc frumos.


Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, vanzatorul nu va poate impune la ce notar sa mergeti. Va poate recomanda sa mergeti acolo, in ideea ca poate de-a lungul timpului a incheiat o serie de documente gen vanzari, dezmembrari, alipiri privind imobilul in care se afla apartamentul, acte care se afla deja in arhiva notarului si evident, acestuia ii va fi mai usor sa trateze speta, cunoscand tot istoricul, fata de un alt notar caruia i s-ar prezenta acum un dosar nou, cel mai probabil voluminos. Dar de aici pana la a refuza sa semneze la un notar agreat si de dvs, este cale lunga. Mai ales ca dumneavoastra veti achita toate cheltuielile pentru semnarea contractului, implicit si onorariul notarial. Dosarul vanzatorului poate cuprinde mai multe sau mai putine documente, in functie de tipicul proprietatii, de istoricul dreptului de proprietate. Iar cuprinsul acestuia este in responsabilitatea notarului care autentifica actul. Cele bune.

Notar Public Andrei - Claudiu Manolache:
Buna ziua! Este de inteles ca va solicita sa apelati la notarul cu care lucreaza in mod curent intrucat toate actele de proprietate, inclusiv dezmembrari si alipiri se gasesc la acel notar si i-ar fi foarte dificil sa le adune din nou pe toate si sa mearga la un alt notar doar pentru o tranzactie. De altfel, notarul respectiv cunoaste foarte bine situatia juridica a imobilului. Pentru a intelege mai bine situatia adresati-va in prealabil notarului in cauza pentru a va oferi toate lamuririle necesare.


Erhan Eugenia a intrebat:
In actul de succeiune finalizat acum o saptamana , notarul a supraevaluat valoarea apartamentului. Mi s-a spus ca este minimum grilei notariale. Apartamentul valoreaza 35-40000 euro si in act a trectut 56000 . Am platit 4000 lei. In plus s-ar putea sa creasca si impozitul la stat pe acest apartament. Se poate modifica acum pretul apartamentului din Certificatul de mostenitor legatar?


Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, notarul este obligat sa calculeze taxele succesorale la o valoare ce nu poate fi mai mica decat valoarea din expertizele notariale. Aceasta nu este intodeauna conforma cu pretul de circulatie. Daca valoarea a fost stabilită corect, conform expertizelor, nu este posibila o rectificare. Rectificarea este posibila doar daca valoarea a fost stabilita in mod eronat, de exemplu s-a incadrat apartamentul la o categorie gresita (an constructie mai nou, alt etaj, alt confort etc.) Cele bune.

Notar Public Andrei - Claudiu Manolache:
Daca este o eroare se poate rectifica certificatul de mostenitor. Trebuie sa va adresati notarului care a eliberat certificatul de mostenitor intrucat exista niste norme legale in functie de care se calculeaza onorariul notarial.


dan a intrebat:
Buna ziua, urmeaza sa achizitionez un apartament in valoare de 60000 euro,prin credit ipotecar, cat costa taxele notariale la dumneavoastra? Agentul imobiliar doreste sa ii achit tot onorariul la semnarea antecontractului si sa ii dau avans proprietarului 15% din valoarea apartamentului, e normal sau trebuie sa dau o suma mai mica? Creditul este preaprobat la banca, dar daca totusi se respinge dosarul la final, pot recupera avansul si comisionul de la agent?(o parte din comision, sunt constient ca a pierdut timpul...), imi cere comision 3%. Va multumesc.


Notar Public Ana - Maria Dragnea:
Buna ziua, Fiind vorba despre foarte multe aspecte asupra carora solicitati lamuriri, va sugerez sa faceti o programare pentru o consultatie, spre a va oferi toate lamuririle necesare. 021.327.38.86 0744.355.264


popescu adriana a intrebat:
In contractul de vanzare POPESCU - ANGhELESCU Transmiterea proprietatii si autentificarea contractului de vanzare se fac după intrarea banilor in contul vanzatoarelor sau la o data anterioară ? Astept raspuns urgent la această solicitare.


Notar Public Andrei - Claudiu Manolache:
Transmiterea proprietatii se realizeaza la data autentificarii contractului de vanzare cumparare. Pentru alte informatii referitoare la contract, va rog sa va adresati direct biroului/notarului care va instrumenta actul.


Alexandroiu Mihaela Irina a intrebat:
Buna ziua, Vand un apartament in sos Nordului pentru pretul de 290000 Euro. Care este impozitul pe tranzactie pe care trebui sa il platesc ca vanzator?


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună seara, ca şi vânzător aveţi de plată 3% din ce depăşeşte 450000 RON. O seră bună!

Birou Notarial Irina Daniilescu:
ce depaseste 450.000 lei se imulteste cu 3%


Gabriela D a intrebat:
Buna ziua, voi achizitiona un apartament nou pe numele unuia din parinti intrucat eu am mai achizitionat acum 3 ani un apartament in imobil nou (cu TVA 5%). as dori sa stiu care este cea mai buna modalitate de a trece locuinta pe numele meu, prin donatie? am inteles ca mai exista si optiunea semnarii unui contract de imprumut prin care eu le imprumut suma necesara achizitiei, iar apoi sa imi fie transferata proprietatea prin darea in plata in schimbul imprumutului, dar nu stiu care ar fi costurile notariale aferente unui astfel de imprumut, in ce interval de timp se poate efectua transferul proprietatii si/ sau alte implicatii. multumesc!


Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, cea mai buna modalitate este cea care reflecta realitatea. Daca parintii va transfera apartamentul, fara a primi in schimb o suma de bani sau alta prestatie, natura actului juridic este aceea de donatie. Daca nu mai aveti frati/surori, donatia nu este pusa sub semnul intrebarii la data decesului donatorului. In cazul in care alegeti sa incheiati un alt act, care nu reflecta realitatea, desi atrage diverse consecinte favorabile, el este vulnerabil, persoanele interesate avand posibilitatea de a pretinde, in justitie, ca operatiunea reala a fost alta, desfiintand actul aparent.


Ana Maria Lupu a intrebat:
buna ziua vreau sa cumpar un ap la pretul de 69.000 euro am achitat vanzatorului avans 6000 EURO , cum sa procedez am banii cash dar mai am nevoie de aproximativ 50.000 RON credit la contractul ipotecar care sunt costurile mele? fara ipoteca care sunt? pentru cei 6000 EURO achitati in vans a fost incheiat un antecontract de mana intre parti , este valabil la notar? multumesc


Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Ana Maria, Inteleg ca restul de pret este de 63000 Euro. Pentru obtinerea unui credit in cuantum de 50000 Euro trebuie sa te adresezi unei/ unor banci, care de la caz la caz iti pot acorda creditul care este dee 2 feluri ipotecar si Programul I Casa. Restul sumei trebuie sa o asiguri din surse proprii, iar transferurile de bani nu se pot face decat EXCLUSIV prin Banca, nefiind permise de lege cele in Numerar, incapand din 09.05.2015. In functie de tipul de credit vor fii calculate si taxele ( la I Casa sunt reduceri de 30 % ). Pentru cei 6000 Euro achitati in avans, chitanta de mana= inscris sub sematura privata nu are valoare juridica nici la Banca ( ea doreste, tot de la caz la caz, sa achiti din surse proprii 5/ 10/ 15 % din Pret si sa inchei i acest sens Antecontract la Notar) si nici la Notar, acesta urmand sa stipuleze odata ce celelalte obligatii, in Antect si plata celor 6000 Euro, plata prealabil efectuata.

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Ana Maria, Inteleg ca restul de pret este de 63000 Euro. Pentru obtinerea unui credit in cuantum de 50000 Euro trebuie sa te adresezi unei/ unor banci, care de la caz la caz iti pot acorda creditul care este dee 2 feluri ipotecar si Programul I Casa. Restul sumei trebuie sa o asiguri din surse proprii, iar transferurile de bani nu se pot face decat EXCLUSIV prin Banca, nefiind permise de lege cele in Numerar, incapand din 09.05.2015. In functie de tipul de credit vor fii calculate si taxele ( la I Casa sunt reduceri de 30 % ). Pentru cei 6000 Euro achitati in avans, chitanta de mana= inscris sub sematura privata nu are valoare juridica nici la Banca ( ea doreste, tot de la caz la caz, sa achiti din surse proprii 5/ 10/ 15 % din Pret si sa inchei i acest sens Antecontract la Notar) si nici la Notar, acesta urmand sa stipuleze odata ce celelalte obligatii, in Antect si plata celor 6000 Euro, plata prealabil efectuata.


Panait Constantin a intrebat:
Buna ziua, Doresc cumpararea unui apartament in Bucuresti;valoarea lui este 47.000 euro. Am 40000 euro cash. Pentru diferenta de 7000 euro am imprumut de la banca. Va rog sa/mi comunicati: -Cum si cand se procedeaza cu pretul - cei 47000 euro,deci cum se achita vanzatorului ? - Care este onorariul notarial ? -Cat este taxa pt. intabularea in cartea funciara ? Multumesc !


Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Dul Panait, In momentul in care aveti aprobat Creditul de catre Banca va trebui sa contactati Notarul intrucat se vor incheia simultan 2 contracte, unul este ct de vanzare cumparare si unul este ct de Ipoteca ( intrucat restituirea creditului se va face garantand cu insasi apartament cumparat ). Taxele nu se pot calcula decat odata cu depunerea actelor la Notar, intrucat ele au la baza mai multe criteriile situarea zonala a apartam etaj/ total etaje/ an c-tie bloc/ confort / curs euro de la data tranzactiei etc . In baza acestor criterii si a verificarii - compararii pretului declarat in raport cu valoarea apartam conform Expertizei -Ghid Studiu de Piata al Camerei Notarilor Publici, se vor calcula atat onorariul notarului cu TVA cat si taxa Intabularii in Cartea Funciara . Va steptam laa sediul biroului cu Vanzatorul si desigur actele de proprietate in original. Bafta, Mihaela Stratan


Pok Alexandru Ioan a intrebat:
Buna ziua. In 2013 am cumparat un apartament prin credit ipotecar, programul casa mea de la BCR pe 30 de ani. Eram necasatorit, apartamentul si creditul este doar pe numele meu. In 2014 m-am casatorit. Deoarece si inainte am stat cu sotia impreuna doresc ca si sotia mea sa aiba 50% din apartament mai ales ca avem si un copil. De ce acte am nevoie sau cum pot sa fac sa fie trecuta si sotia mea pe apartament, sa apara la Cartea funciara 50% eu proprietar si 50 % sotia, La fel si la credit sa fim amandoi trecuti pe creditul ipotecar. Va multumesc.


Notar Public Ioana Ruxandra Victoria Chatzifilippidis :
Buna ziua! Pentru o discutie va stam la dispozitie, de luni pana joi, intre orele 09.00-17.00, vinerea de la 09.00-15.00. Telefon 021/795/06/59

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Buna ziua Dul Pok , Apartamentul in acest moment, dar si obligatia platii creditului la Banca sunt ale Dvs. Pentru a putea modifica acest regim juridic in sensul celor dorite, trebuie intai sa comunicati Bancii acesta intenti, sa depuneti documente doveditoare cu privire la bonitatea sotiei si numai dupa ce Banca o v accepta pe sotie ca si coplatitor se vor putea incheia la Notariat 2 acte, 1. de vanzare cumparare prin care dvs practic ii vindeti sotiei o cota de 1/2 din dreptul de proprietate asupra Apartamentului si 2. act aditional la ct de Ipoteca care exista dej inscrisa in Cartea Funciara prin care va asumati ambii plata creditului catre Banca. Dupa ce aveti acordul scris de principiu al Bancii, va asteptam la Notariat pt inceperea procedurii jurdice. Bafta, Mihaela Stratan


Dorian a intrebat:
buna ziua. doresct sa achizitionez un apartament care este in curs de ridicare cu termen de finalizare in iunie 2018, pret 83000 euro. Urmeaza sa fac antecontractul in curs de 30 de zile si as vrea sa optez pentru avansul de 5% ulterior daca vor fi probleme la prima casa sa trec la credit imobiliar cu 15% avans. In acest caz imi puteti spune cum se percep taxele notarile? Se face un nou antecontract cu avans de 15% si se plateste diferenta la notar? Sau un act aditional pentru inca 10% avans din suma? Multumesc


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Taxele se calculează la valoarea avansului și sunt 1% +TVA, dar nu mai putin de 150 Ron . pentru avansul de 5% din 83000 Euro taxa pt antecontract ar fi de aproximativ 230 RON.


Matei Eugen a intrebat:
Doresc sa intru in posesia unei garsoniere care se află in proprietatea unei rude apropiate, din Bucuresti, sector 4. Cum este mai avantajos sa facem actele de prorietate, prin Contract de vanzare cumparare sau prin act de donație? Ce acte sunt necesare in ambele cazuri si care ar fi diferenta intre ele din punct de vedere costuri. Multumesc.


Notar Public Damiela - Camilia Pop:
Cel mai avantajos este sa faceti actul juridic care reprezinta realitatea de fapt și anume: - daca platiti un pret pentru acea garsoniera va recomand contract de vanzare cumpărare -daca primiti „cadou” garsoniera va recomand contract de donație - daca in schimbul garsonierei va obligati sa întretineti acea ruda apropiată, va recomand contract de întreținere.


CARMEN a intrebat:
Buna ziua, am cumparat un apartament pe numele baiatului in care vom locui si noi, in valoare de 97 000 euro + tva de 5% pe care l-am achitat integral la semnarea promisiunii bilaterale iar in cadrul aceleiasi promisiuni am platit un avans pentru un loc de parcare suprateran( facturat cu 19% tva). Zilele acestea urmeaza sa încheiem CVC-ul si sa achitam si deiferenta la locul de parcare dar am fost sunati de catre Vanzator si ni s-a spus ca de fapt pretul apartamentului cu cel al locului de parcare depasesc 450 000 lei si ca baiatul nostru ( cumparatorul) trebuie sa cesioneze locul de parcare sotului meu ca sa nu platim tva de 19% la toata tranzactia(97 000 + 4000 parcarea). Este corect?


Notar Public Andrei - Claudiu Manolache:
Buna ziua! Da, este corect. In urma unor controale efectuate de ANAF, s-a stabilit sa se procedeze exact cum v-a spus dezvoltatorul.


Elena a intrebat:
Buna ziua Vreau sa cumpar un apartament cu trei camere prin programul prima casa cu 34000 de euro. Ce taxe trebuie sa platesc la notariat eu cumparatorul si ce taxe trebuie sa plateasca vanzatorul ? Am platit antecontractul 290 lei.


Societate Profesionala Notariala "Ad Litteram":
Buna ziua, taxele pe care le achitati dvs. sunt urmatoarele: Onorariu notarial = 1.400 lei + 266 lei TVA = 1.666 lei (din acesta se scade si onorariul achitat la antecontract) Taxa privind intabularea dreptului dvs. de proprietate in Cartea Funciara = 232 lei. Vanzatorul achita extrasul de carte funciara de 40 lei. Precizam ca daca pretul apartamentului este mai mic decat valoarea sa din grila notariala, taxele se calculeaza la valoarea de grila.


Gherasim Luminita a intrebat:
Taxele notariale legale pentru donatie imobil includ TVA? Intreb deoarece la taxa calculata conform Ghid - Studiu de piata in vigoare pt anul 2017 notarul a aplicat si TVA . Multumesc


Notar Public Ioana Ruxandra Victoria Chatzifilippidis :
Daca biroul notarial este platitor de TVA, este corect. Nu are importanta ce act ati facut

BNP AUTHENTICA:
Bună ziua, daca notarul public instrumentator este platitor de TVA, atunci la onorariul notarial se va adauga si TVA-ul aferent. O zi bună!


Adrian a intrebat:
Buna ziua, Intentionez sa achizitionez un apartament, suma stabilita intre mine si vanzator fiind de 155.000 lei. Suma se poate achita in orice moment, insa proprietarul a executat cateva modificari in apartament pentru care are actualizarea cadastrului in curs. Astfel, el doreste intocmirea unei promisiuni de vanzare cumparare cu achitarea unui avans pentru a avea timp sa incheie cadastrul. Intrebarile mele sunt: - tariful notarial pentru aceasta promisiune se scade din tariful final al actului de vanzare? - ce riscuri exista pt. mine in acest caz (in caz ca se razgandeste, in caz de deces al vanzatorului etc.)? - ce clauze ar trebui sa enunt pt. a ma asigura ca la contractul final ne va preda ap. liber de sarcini, cu toate actele in regula si in starea stabilita verbal (mobilat, utilat etc.)? - ma pot muta si folosi ap. chiar inainte de incheierea actului de vanzare? Va multumesc anticipat!


Notar Public Buta Madalina:
Buna ziua, Notarul care va autentifica promisiunea de vanzare-cumparare este in masura sa insereze in actul respectiv acele clauze legale si necesare pentru ca partile sa fie aparate in eventualitatea producerii acelor "riscuri" la care va referiti. In masura in care sunteti interesat ca biroul nostru notarial sa autentifice actele care va intereseaza ne puteti contacta la adresa de mail office.buta@gmail.com pentru programare. Onorariul notarial pentru autentificarea promisiunii de vanzare-cumparare se deduce din onorariul final, al contractului de vanzare, numai in cazul in care ambele acte se autentifica la biroul nostru. Aveti in vedere ca onorariile practicate de biroul nostru notarial sunt minimale. O zi buna!


Laurentiu a intrebat:
Buna In cazul donatiei unui teren extravilan cum stiu valoarea acestiua ca sa stiu cit va fi onorariul la notar. Impozitul pe teren este calculat in baza valorii acestuia ?Se poate afla valoarea acestuia de la primarie ? Puteti sa ma lamuriti Multumesc .


Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Buna ziua, In cazul Donatiei unui teren extravilan taxele se calculeaza la valoare Ghid - Studiu de piata in vigoare pt anul 2017, conform Codului Fiscal. Nu au nici o legatura valorile de impunere determinate de catre Primarii in calculul taxelor Notariale. Notarul public va putea calcula taxele ( onorariul si OCPI ) de indata ce ii veti prezenta actele de proprietate si Certificatul Fiscal din care reies informatiile necesare determinarii acestora.

Notar Public Buta Madalina:
Buna ziua. Valoarea minima a terenului este prevazuta in Studiul de piata privind valorile minime imobiliare, asa numitele"Ghidurile notariale" si in raport de aceasta valoare se calculeaza toate taxele. Pentru a stabili care este valoarea prevazuta in studiile respective trebuie cunoscute cateva elemente cu privire la terenul obiect al donatiei. Daca sunteti interesat ca biroul nostru notarial sa autentifice donatia respectiva ne puteti contacta la adresa de mail: office.buta@gmail.com pentru programare. Aveti in vedere ca onorariile practicate de biroul nostru notarial sunt minimale. O zi buna!


Patrascu Livia a intrebat:
De cind intra in vigoare eliminarea impozitului care se platea la transferul de proprietate de catre vinzator? HotarareA de guvern a fost adoptata pe data de 6.01.2017. Multumesc


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, La data de 1.02.2017. O zi bună!

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Modificarea intra in vigoare la 01.02.2017. Impozitul nu este eliminat complet, ci doar pt. tranzactiile care nu depasesc 450.000 lei.

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Buna ziua, Aceasta prevedere intra in vigoare de la 01.febr.2017 O zi buna, Mihaela Stratan


Virgil a intrebat:
Buna ziua, Imi puteti spune va rog cum se calculteaza taxele notariale pentru achizitionarea unui apartament in valoare de aproximativ 90.000 euro, in conditiile in care eu fac credit doar pentru ~ 35.000 euro ? se calculreaza la valoarea totala a apartamentului sau doar la valoarea creditului ( de 35.000 de euro ) fiindca nu imi este clar acest aspect...


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Taxele la contractul de vânzare se calculează la preţul apartamentului acela de 90000Euro, iar contractul de ipotecă (în cazul în care faceţi credit ipotecar) se calculează la valoarea creditului acela de 35.000Euro. O zi bună!

Societate Profesionala Notariala "Ad Litteram":
Buna ziua, avand in vedere ca achizitionati un apartament la pretul de 90.000 Euro, pret din care suma de 35.000 Euro provine dintr-un credit bancar, veti semna contractul de vanzare unde taxele se calculeaza la pretul tranzactiei, respectiv suma de 90.000 euro si contractul de ipoteca ce va avea ca obiect garantarea restituirii creditului prin instituirea unei ipoteci asupra apartamentului, unde taxele se calculeaza la suma de 35.000 Euro. Pentru calculul efectiv al taxelor, avem rugamintea sa transmiteti solicitarea pe adresa de e-mail a biroului: bnpmusat@yahoo.com. Multumim.

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Taxele pentru contractual de vanzare se calculeaza la pretul de 90.000 euro. Daca se incheie si un contract de ipoteca pt. credit se vor calcula si taxe pt. contractul de ipoteca la valoarea de 35.000 euro.

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Buna ziua, In cazul dvs se vor autentifica 2 Acte : un cvc , care desigur ca se taxeaza la pretul vanzarii si un ct de Ipoteca si care se taxeaza la valoarea creditului. Vestea buna pt dvs este ca INCEPAND cu 01 febr anul acesta din tatalul taxelor ( care sunt 3: Impozit din tranzactii, Onorariul notarului si taxa Cartii Funciare ), NU SE MAI achita Impozitulul din tranzactii pentru un pret al vanzarii de sub 450.000 lei. Mihaela Stratan


ion gherghe a intrebat:
buna ziua,doresc sa achizitionez un apartament ce a fost cumparat prin programul prima casa,apartamentul a fost cu 3 camere ulterior a fost modificat in 2 camere,intrebarea mea este,pot cumpara apartamentul avand in vedere ca actele sunt facute pe 3 camere.


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Dacă există autorizaţie de demolare/recompartimentare, procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, cadastru şi intabulare pe modificări se poate face vânzarea. O zi bună!

Societate Profesionala Notariala "Ad Litteram":
Buna ziua, actele de proprietate care atesta situatia celor 3 camere sunt in regula dar, daca la acest moment, apartamentul are 2 camere, este necesara o actualizare a documentatiei cadastrale - luati legatura cu un cadastrist care sa efectueze aceasta actualizare, inclusiv la cartea funciara, astfel incat contractul de vanzare-cumparare prin care veti dobandi dvs. va reflecta situatia de fapt. Va stam la dispozitie pentru orice alte detalii/intrebari.


szekely katalin a intrebat:
Ce taxa se practica pentru inscrierea uzufructului viager in cartea funciara? Multumesc


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Taxa pentru cartea funciara este de 0,15% din valoarea din act dar minim 60 lei/imobil


Rodica Manolache a intrebat:
Buna seara ! Am ocazia sa cumpar o casa construita fara autorizatie , intr-o zona din oras care a fost recent trecuta in intravilan ( sunt multe vile in aceasta situatie ). Exista doar CF pentru terenul pe care este construita casa, urmand ca in cativa ani sa se faca PUG. Ce riscuri sunt ? Se pot face la notar acte/ declaratii suplimentare ce pot fi folosite in viitor la intabularea casei ? Multumesc mult !


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua, Daca imobilul este costruit inainte de anul 2002 si are cadastru si intabulare se poate cumpara. Daca este edificat dupa 2002 si nu are autorizatie nu se poate cumpara intrucat nu se poate inscribe in cartea funciara. O zi buna


Gyorgy Racz a intrebat:
Buna ziua! Sotia mea, in urma unui certificat de mostenitor din 1990, a devenit proprietara unui imobil restituit in natura, in baza dreptului de revendificare din partea statului roman. In prezent, intentioneaza sa valorifice acest imobil, intrebarea este: in ce categorie va figura obligatia platii impozitului, termenul de detinere de mai putin, sau mai mult de 3 ani? Cu multumiri anticipate si stima


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Data de la care se calculeaza perioada de detinere a imobilului este data restituirii in natura (nu data certificatului de mostenitor)


Cristina Romanescu a intrebat:
Buna ziua, Sunt indreptatita sa achizitionez un imobil cu TVA 5%. Pot sa-l donez dupa achizitie fiicei mele care a achizitionat in nume propriu in 2014 un alt imobil cu 5% TVA? Daca da, ce valoare a TVA se va aplica donatiei? Multumesc!


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Dupa ce achizitionati imobilul puteti sa il instrainati sub ce forma doriti. La donatie nu se aplica TVA. Se va evalua imobilul si se vor aplica taxele la valoarea de grila (onorariu+carte funciara). Intre mama si fiica tranzactia este si scutita de impozit pe transferul proprietatii.

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, TVA este o taxă ce se adaugă la preţ, se plăteşte numai în cazul în care se face o vânzare, iar vânzătorul este înregistrat ca plătitor de TVa. La donaţie, pentru că nu avem preţ, nu avem nici TVA. O zi bună!


MARCIUC DOREL a intrebat:
Buna ziua, doresc sa cumpar un imobil cu suma de 15000 de euro, dar acesta a fost evaluat de notar in baza dupa certificatului fiscal de la primarie si extrasul CF, la suma de 21800 EURO astfel eu, cumparatorul platesc taxe pe suma de 21800 euro iar vanzatorul plateste impozitul pe suma reala platita de 15000 euro, nu mi se pare corect ar trebui sa platesc si eu taxele notariale la suma reala de plata . Va multumesc anticipat pentru raspunsul dmv.


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Din pacate acestea sunt normele actuale (ordinul MInistrului Justitiei si normele de tarife ANCPI). Numai Codul fiscal permite plata impozitului la valoaea declarata de parti

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Taxele se calculează conform codului de procedura fiscală, legii cadastrului şi legii notariale şi modalitatea de calcul pe care v-a făcut-o notarul este corectă, indiferent dacă vi se pare dvs. corect sau nu. O zi bună!


Adrian Dumitrescu a intrebat:
Buna ziua! Este adevarat ca la achizitionarea de locuinte prin programul Prima Casa, taxele notariale se reduc cu 25 % ? Si tot legat de acest aspect, in cazul incheierii unui antecontract de vanzare-cumparare prin programul Prima Casa, vanzatorul trebuie sa obtina el, obligatoriu, extrasul de carte funciara sau acest lucru il poate face si notarul care autentifica antecontractul? Multumesc anticipat!


BNP AUTHENTICA:
Buna ziua, Reducerea care se aplica la onorariul notarial pentru autentificarea contractelor de vanzare cumparare prin programul guvernamental Prima Casa este de 30%. Cu privire la Extrasul de carte funciară pentru informare acesta este obtinut, de regula, de notarul public instrumentator la solicitarea partilor.

Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Buna ziua, La achizitionarea unei locuinte prin programul” Prima Casa ”, cumparatorul beneficiază de o reducere de 30% a onorariului notarial, conform Ordinului Ministrului Justiției nr.46/C/06.01.2011. În ceea ce priveste extrasul de carte funciara de informare, acesta se va obtine de catre notarul public la care veti autentifica promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare. O zi buna!

Birou Individual Notarial Stanica Marinela:
Onorariul la contractul de vanzare se reduce cu 30%. Extrasul Cf pentru promisiunea de vanzare se obtine de notariat.

Birou Individual Notarial Banuta Georgeta:
Este adevarat, onorariul notarial se reduce cu 30% daca se incheie contractul de vanzare in cadrul Programului "Prima Casa", iar extrasul de carte funciara il scoate notarul.


Vasilica Dragalai a intrebat:
Buna ziua, situatia este urmatoarea: eu cu iubitul meu (viitor sot) dorim sa achizitionam un apartament prin programul prima casa pentru care doar el este eligibil; eu am avut un apt de 52 m2 pe care l-am vandut pentru a rambursa un credit contractat anterior, deci nu sunt eligibila. In aceasta situatie, daca eu fac un credit nou de 15-20.000 Eur pentru a plati avans si alte cheltuieli ocazionate de creditul Prima Casa pe care il va face el pentru diferenta pana la 40-45.000 Eur, pot apare si eu in acte ca si coproprietar? La unele banci imi spun ca da, la altele ca nu se poate... Siu ca exista posibilitatea unui credit normal ipotecar pe care sa-l accesam impreuna si acolo vom fi amandoi proprietary, dar pe noi ne intereseaza Prima Casa. Va multumesc anticipat.


Birou Individual Notarial Stanica Marinela:
In situatia accesarii unui credit in cote parti de doua persoane necasatorite, fiecare trebuie sa indeplineasca criteriile de acordare a creditului prin Programul Prima Casa, respectiv sa fi detinut o proprietate cu o suprafata mai mica de 50 mp.


Petrica Mitu a intrebat:
Buna ziua, Va deranjez cu o mica intrebare, tatal meu impreuna cu cei doi frati ai lui detin in teren de 6450 mp pe care tatal vrea sa mi-l dea in concesiune mie ca fiu unic (partea sa de 2000 mp)' Pentru a intra in posesia terenului trebuie sa fac intai cadastru/intabulare si dupa dezmembrare ? Si o alta nelamurire e ca terenul este extravilan, se poate oricum face? Ce documente am nevoie pentru a intra in posesia terenului? Cu stima


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Este necesar sa se faca documentatie cadastrala si intabulare pt. tot terenul, apoi documentatie cadastrala de dezmembrare, in baza careia se va face act de partaj prin care tatalui dvs sa ii revina in exclusivitate terenul de 2000 m.p. Apoi puteti face un act cu tatal pentru acea suprafata de teren.

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Raspunsul la intrebarea Dvs este, de la caz la caz : - in Situatia in care tatal dvs detine terenul impreuna cu fratii lui terenul in concesiune de la Stat ( autoritatea Locala ), atunci nu il poate transmite, intrucat dreptul de concesiune nu se poate transmite (chiar in ct de Concesiune este trecuta aceasta interdictie legala) - in situatia in care tatal Dvs detine terenul in proprietate, in cota indiviza, impreuna cu fratii sai, DA, poate sa va transmita cota sa de proprietate - Dumnealui, ca persoana fizica, nu poate incheia cu dvs un Act de Concesiune- acesta fiind strict atributul Statului -Da, pt incheierea oricarui act cu privire la un teren, care face parte dintr-o suprafata mai mare, este obligatoriu ca in prealabil sa se efectueze cadastrul si intabularea terenului in totalitatea lui si dezlipirea Cadastrala si juridica


Ligia Stoica a intrebat:
Buna Ziua, Am un apartament grevat de un crdeit cu ipoteca p[e care vreau sa il vand. As dori sa stiu care sunt taxele de radiere a ipotecii. Mai exact, acestea se aplica la valoarea apartamentului sau la suma care a mai ramas si urmeaza sa o achit. Aceasta ar fi de aproximativ 25000 euro. Multumesc


Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Bună ziua, Radierea ipotecii care vă grevează apartamentul se va face în baza unei declarații dată de către banca creditoare, numai după ce dvs. rambursați în întregime creditul. Onorariul pentru autentificarea acestei declarații este o sumă fixă, care nu se calculează în funcție de valoarea apartamentului sau valoarea rămasă de achitat din credit. Pentru mai multe detalii ne puteți contacta pe adresa de e-mail a biroului. O zi bună!

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Taxele de radiere nu sunt in functie de valoare. Se obtine un extras de informare = 20 lei, tariful de radiere perceput de ANCPI este 60 lei si se mai achita onorariul pentru o declaratie de radiere pe care o semneaza banca - aprox 180 lei.


marius a intrebat:
BUNA ziua domnilor notari pot rectifica cartea funiciara a unor imobile care au fost vandute cu plata in rate pe vechiul cod civil avand clauza rezolutorie pact comisoriu de rang IV intrucat pactul a intrat in vigoare iar debitorii nu vor sa vina la notar sa dea declaratii numai unul celalalt nu si notarul care a incheiat contractul nu doreste sa constate intrarea in vigoare a pactului comisoriu prin declaratia mea notariala ma puteti ajuta cumva .VA MULTUMESC MULT


Birou Notarial Public Jipa Florentina Mihaela:
mergeti in instanta

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Puteti face o actiune in instanta prin care sa se constate ca a intervenit rezolutiunea si in baza careia sa se faca si înscrierea in cartea funciara. Nu se poate constata notarial doar pe baza declaratiei dvs.


Dumitru Lavinia a intrebat:
Buna ziua, anul acesta am cumparat un apartament prin programul "prima casa" impreuna cu iubitul meu. Contractul de vanzare cumparare este pe numele amandurora acesta a fost facut in martie 2016. Ce posibilitati am sa pot ramane unicul proprietar? In urma despartirii el renunta de buna voie la apartament. Care sunt pasii de urmat si ce taxe trebuiesc achitate si ce valoare au aceste taxe? Apartamentul este localizat in Popesti Leordeni, iar valoarea lui este de 51.000 euro. Va multumesc anticipat


Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, solutia este sa incheiati un contract de partaj, prin care dvs preluati cota celuilalt coproprietar, cu achitarea unei sulte stabilite la libera dvs apreciere. Aveti in vedere insa ca acest contract se poate incheia numai cu acordul prealabil al bancii si al Fondului de Garantare si numai daca dvs indepliniti conditiile de preluare a creditului in exclusivitate (motiv pentru care se va depune un nou dosar de creditare si se va face o noua analiza de eligibilitate). Cu alte cuvinte, ar trebui sa va adresati intai bancii si sa vedeti daca puteti indeplini aceste conditii.

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Buna ziua, Lavinia. Procedura este urmatoarea : numai dupa ce Bank iti verifica tie bonitatea (si constata ca indeplinesti conditiile pt a putea plati singura creditul) si elibereaza in acest scop Acordul cu privire la Incheierea unui act de partaj cu celalalt coproprietar si se poate incepe procedura pt incheierea la Notar a actului de Partaj. In ceea ce priveste taxele, nu le pot evalua intrucat nu am informatiile necesare.Pt stabilirea lor te astept la sediul Biroului meu cu actele de proprietate, Incheierea de intabulare si Certificat Fiscal de la Primaria Orasului Popesti Leordeni- in original. O seara buna, Mihaela Stratan

Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
contract de vanzare cumparare pentru cota lui de 1/2 sau contract de partaj. Trebuie intai sa aveti acordul bancii, ulterior va putea ajuta cu restul informatiilor. Valoarea se calculeaza in functie de mai multe criterii.


comanescu viorel a intrebat:
Care sunt taxele notariale urmare a alipirii a doua terenuri achizitionate in anul 2000 si care urmeaza a fi intabulate la OCPI. Fac mentiunea ca aceste terenuri sunt inscrise separat in caretea funciara. Va multumesc.


Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
700 lei

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
pentru taxarea Actului de alipire nu este important cand ati achizionat cele 2 terenuri. Aceasta este 60 lei, indiferent cate loturi se alipesc. Intabularea suprafetei rezultate in urma alipirii o va face Notarul Public care va autentifica actul de alipire, onorariul notarului putand fii in cuantum minim de 500 plus TVA. o zi buna, Mihaela Stratan

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, taxele pentru actul autentic de alipire sunt: Onorariu 450 ron şi 90 ron tVA Taxa ANCPI 60 ron şi 80 ron extrase carte funciara. O zi bună!

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Taxele sunt : extrase de carte funciara = 80 lei; intabulare = 60 lei; onorariu = 600 lei.


Doina Stoenescu a intrebat:
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca la vanzarea unei case de la tara este necesar certificatul de performanta energetic va multumesc


Notar Public Raluca Andreea Enache:
da

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Da, este nu numai necesar, ci obligatoriu, cu conditia ca aceasta constructie sa aiba Suprafata Utila rezultata din masuratorile cadastrale 50 mp. Daca este sub aceasta limita minima, NU trebuie C.E.

Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Buna ziua, In conformitate cu prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, republicata, ”La incheierea contractului de vanzare-cumparare, proprietarul are obligatia de a transmite certificatul, in original, noului proprietar”. Certificatul nu se va elabora pentru: a)Clădiri şi monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerinţele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior; b)clădiri utilizate ca lăcaşuri de cult sau pentru alte activităţi cu caracter religios; c)clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie; d)clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de 4 luni pe an; e)clădiri independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 m2. O zi buna.

Notar Public Diaconescu:
Buna ziua. Certificatul nu este necesar daca locuinta are o suprafata utila mai mica de 50 mp, indiferent unde este situata.

Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
Da pentru orice imobil


Daniela Radulescu a intrebat:
Buna ziua, am si eu un contract de promisiune bilaterala de vanzare cumparare. Intrebarea mea este, vanzarea apartamentului s-a facut prin mandatar cu procura la un alt notariat. In procura este mentionat ca fondurile din vanzarea apartamentului sa fie virate in contul meu. Dar nimeni nu mi-a cerut informatia referitor la numarul de cont si banca. Aceasta informatie se va cere la intocmirea actului de vanzare cumparare? Nu as vrea sa se vireze banii in contul mandatarului pentru care am procura. Multumesc anticipat.


Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
daca ati scris in procura de vanzare ca banii sa fie virati in contul mandatarului atunci la data vanzarii dumnealui isi va prezenta contul. Daca in procura scrie ca banii sa fie virati in contul dvs, va trebui sa i dati nr de cont

Biroul Notarilor Publici Marina Sergiu - Sorin, Ionescu Cristi - Stefania, Niculescu Andreea - Maria, Maracine Ramona - Poliana:
Buna ziua, Avand in vedere ca in procura este mentionat ca puteti incasa in contul dvs restul de pret, la încheierea contractului de vanzare in forma autentica se va mentiona ca restul de pret se va achita prin virament bancar in contul dvs, aceasta mentiune nu este obligatoriu sa fie mentionata si in promisiunea de vanzare.

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua In cazul in care procura mentioneaza ca plata se face in contul dvs, la incheierea contractului de vanzare se va prezenta un document bancar cu nr de cont (nr. de cont il puteati prevede si in procura). Un exemplar al contractului de vanzare (dupa incheierea contractului) trebuie sa va parvina dvs prin grija mandatarului, pt. a vedea cum s-a adus la indeplinire procura.


Nadia Plesa a intrebat:
Buna ziua ,vreau sa-mi vind casa cumparata cu legea 112 .in actul de vinzare cumparare de la icral sunt doar eu trecuta ptr ca doar eu eram trecuta in acte ca chirias ptr ca am preluat contractul de la icral cind a decedat mama mea .Desi eram casatorita sotul meu nu a fost trecut decit ca girant .Intre timp sotul m-a parasit ,e pe undeva pe la tara .Toate chitantele sunt pe numele meu .Intrbarea mea este daca pot vinde casa fara ca el sa fie prezent. Multumesc


Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Nu, nu puteti vinde fara prezenta sotului dvs, intrucat imobilul a fost cumparat si achitat in timpul casatoriei, este deci cu regim juridic de bun comun.

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Nu, Fiind cumpărat în timpul căsătoriei este bun comun. Vânzarea se face numai cu acordul semnătura lui, chiar dacă atunci când aţi cumpărat nu a fost prezent.

Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
si nu este mentionata starea dvs civila in act, casatorita? nu puteti vinde fara cadastru si intabulare, iar daca la momentul cumpararii de la icral erati casatorită sotul dobandeste 1/2 , deci trebuie si el sa vanda

Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, daca erati casatorita la data incheierii contractului, bunul este comun, chiar daca nu sunteti decat dvs. trecuta pe contract. Din pacate nu puteti vinde decat impreuna cu sotul.


Bucsa Vera a intrebat:
Vreau sa cumpar o garsoniera pt. fiica mea care este plecata in California. Ea nu mai are acte de identitate romanesti valabile(i-au expirat CI si pasaportul; are ID american si urmeaza in 2-3 saptamani sa primeasca si pasaport american).Proprietara elibereaza locuinta in luna septembrie 2016. Fiica mea vine in luna august in tara, sa-si actualizeze actele romanesti expirate. Intrebare: Am conditii legale sa inchei un Precontract pe numele meu si sa dau un avans, iar Contractul de vanzare -cumparare sa-l încheiem in luna septembrie pe numele fiicei mele ?(atunci vanzatoarea va elibera garsoniera si vom achita diferenta.) Avansul solicitat fiind destul de mare , ce masuri de siguranta se impun? Multumesc pt. un raspuns


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
da, se poate incheia o promisiune bilaterale de vanzare cumparare.

Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, puteti semna un antecontract in care se precizeaza ca dvs, in calitate de promitent-cumparator, aveti dreptul sa cedati drepturile si obligatiile din antecontract. Iar la momentul semnarii vanzarii, veti semna in prealabil o cesiune a antecontractului catre fiica. Sau fiica va poate face in S.U.A. o procura de cumparare (ca tot timp e destul), pe care sa o folositi inca de la antecontract, deci sa contractati de la inceput in numele ei. Atentie insa ca procura sa fie facuta la consulatul/ambasada Romaniei (avand si avantajul ca nu mai e nevoie de traducere si apostilare), nu la un notar american, aceasta din urma nu va fi de folos. In legatura cu masurile de siguranta, notarea antecontractului in cartea funciara a apartamentului va ofera garantia ca in termenul de valabilitate a antecontractului, nu se poate face vanzarea catre o terta persoana. Toate cele bune.

Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
puteti semna antec pe numele dvs iar in ziua vanzarii se face o rezolutiune a antecontractului incheiat cu dvs si contractul de vc va fi pe numele fatei. Intre timp dupa ce si rezolva cu ci si pasaportul si pleaca din atara va poate face o procura prin care sa va imputerniceasca sa cumparati imobile pe teritoriul Romaniei.


Marian a intrebat:
Buna ziua Suntem 3 frati, avem un teren comun cu totii, la fiecare ne revine cate 1/3 din acel teren. Dorim sa-l vindem unei rude cu suma de 20000 ron. Cum se calculeaza taxele in acest caz, pentru fiecare in parte sau pentru tot terenul? T.V.A ul se calculeaza din suma ramasa din suma ramasa dupa plata impozitului sau din suma ramasa dupa plata onorariului notarului?


Societate Profesionala Notariala Molcut Iulia si Stefan Loredana - Anca:
Buna ziua. Se calculeaza pentru cota parte pe care o detine fiecare respectiv 1/3 din 20.000 lei = respectiv la suma de 6.667 lei fiecare * 2% daca ati dobandit mai mult de trei ani sau 3% sub trei ani. TVA nu se incaseaza

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, între persoane fizice nu de datorează TVa. Impozitul se calculează pentru fiecare vânzator în parte, deci fiecare va datora un impozit de 134 ron dacă deţineţi terenul de mai mult de 3 ani sau 200 ron fiecare dacă deţineţi terenul de mai puţin de 3 ani. Impozitul se calculează la preţ conform art. 111 din codul fiscal. o zi bună!

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Taxele se calculeaza in functie de pret si se imparte suma datorata intre coproprietari, conform cotelor. TVA se calculeaza la valoarea onorariului calculat in functie de pret.


zamfir irina a intrebat:
in anul 2005 am cumparat un apartament cu credit ipotecar ,creditul l-am achitat si am devenit proprietara. Acum doresc sa cumpar un alt apartament dar tot cu credit ipotecar . Pentru al doilea imobil ipotecat care sunt taxele notariale ?


Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
Taxele notariale se calculeaza la valoarea ipotecii.

Notar Public Buta Madalina:
Pentru a calcula taxele notariale aferente tranzactiei este necesar sa cunoastem in primul rand care este pretul negociat al imobilului pe care urmeaza sa-l cumparati si care este suma care va fi acordata cu titlu de credit. Pentru explicatii suplimentare va rugam sa ne contactati la adresa noastra de mail: office.buta@gmail.com si la nr. de telefon: 0721335562. O zi frumoasa!

Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, taxele se vor calcula raportat la pretul apartamentului/valoarea acestuia din expertizele notariale (in privinta contractului de vanzare), respectiv la valoarea creditului primit (in privinta contractului de ipoteca), fara a avea relevanta faptul ca in trecut ati mai achizitionat alte imobile prin credit.

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Taxele sunt in functie de pretul vanzarii si valoarea creditului.


Emilia a intrebat:
Buna ziua. se vinde o casa +teren aferent. Taxele notariale pt un antecontract cine o plateste? Si cat la % din avans? Daca in antecontract trec pretul de intelegere (vanzare) a imobilului, ulterior in contractul de vanzare este vreo problema daca trecem pretul de pe grila notariala?


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Onorariul notarial il platesc partile dupa cum se inteleg, dar uzual achita promitentul-cumparator. Onorariul este de 1% din avans, dar minim 150 lei, la care se adauga TVA. Onorariul de la antecontract se scade din cel de la vanzare daca actul se incheie la acelasi birou notarial. Si la vanzare trebuie sa treceti pretul real. Notarea in cartea funciara a antecontractului are un tarif de 60 lei, care se achita de catre promitentul-cumparator.

Notar Public Buta Madalina:
Va rugam sa adresati intrebarea dvs. pe adresa office.buta@gmail.com.Lasati si un numar de telefon daca sunteti din Bucuresti.

Biroul Notarului Public Iuliana Alexandra Zarafiu:
buna dimineata stimara doamna, taxele notariale aferete antecotractului sunt in sarcina promitentului cumparator si se calculeaza la 1% din valoarea avansului dar nu mai putin de 200 ron + tva. grila notariala este conceputa strict pentru uzul birourilor notariale in vederea calcularii taxelor aferente diferitelor contracte in cazul in care valoarea bunurilor imobile este mai mica dect valoarea de grila. In cadrul contractului de vanzare dumneavoastra trebuie sa treceti un pret real si anume pretul de tranzactionare al imobilului. in cazul in care ulterior semnarii antecontractului partile se razgandesc si ambele doresc sa aduca modificari cu privire la pret acest lucru se poate face printr-un act aditional la promisiunea de vanzare. cu stima Iuliana Zarafiu

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Taxele notariale se plătesc de cumpărător şi la antecontract sunt 1% din avans dar nu mai puţin de 150lei + TVA. Da puteţi avea ptobleme pentru că încălcaţi nişte legi privind evazunea fiscală.


Aron Paul a intrebat:
1. Doresc sa achizitionez o casa veche de aprox.80 ani prin programul Prima Casa.Valoare imobilului e de 57000 euro.Frica mea e ca evaluatorul va evalua imobilul la un pret mult mai mic.Cum as putea face ca sa nu mai scot bani din buzunar dupa ce valoarea va fi estimata la ex.55000(sau cine stie mai putin).Sau daca e posibil asa ceva? 2.Antecontractul ce trebuie incheiat intre eu(cumparator)si vanzator,pentru a avea siguranta de incheiere a contractului de vanzare cumparare.Am sa dau avansul,dar e posibil sa il pierd din cate am tot citit si din cate m-am informat pe internet.Ce masuri de precautie sau ce as putea preciza in cantecontract pentru a nu pierde avansul? 3.Imi pare rau daca nu m-am exprimat bine,dar sper sa se inteleaga.Multumesc astept raspunsuri.....


Notar Public Raluca Andreea Enache:
Buna ziua, in ceea ce ati scris dvs. sunt cateva neconcordante: de ex. cine a evaluat imobilul de 57000 euro? este pretul pentru care v-ati inteles cu vanzatorii? La ce va referiti cand spuneti ca nu mai vreti sa scoateti bani din buzunar? La antecontract oricum veti plati un avans din pretul stabilit cu vanzatorul, iar in antecontract se specifica in ce conditii pierdeti sau nu avansul dat. daca exista intocmit cadastru si deschisa Carte funciara pentru imobilul in cauza, puteti solicita inscrierea in Cartea funciara a antecontractului pe care il incheiati ... insa pentru informatii mai detaliate trebuiesc vazute actele si cu siguranta ca notariatul la care incheiati antecontractul va poate da mai multe informatii dupa ce poate consulta actele in cauza. Speram ca v-am fost de folos.


Marlenna a intrebat:
Am informatii diferite pe care le-am primit si de aceea va rog sa imi spuneti ce impozit platesc la notar in calitate de vanzator al unui imobil obtinut pe baza unui certificat de mostenitor astfel: Sunt proprietar de 2 ani( certificat mostenitor...deci sub 3 ani) --ultimul decedat,tata,are de la deces 7 ani. De aceea va rog sa imi spuneti daca mi se aplica 3% pana in 200.000 valoare de vanzare plus 2% pt ceea ce depaseste 200.000 plus 6000 lei sau simplu doar 2% asa cum mi s-a spus? Multumesc


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Impozitul in cota de 3% se calculeaza astfel : 6000 lei + 2% din ceea ce depaseste 200.000 lei Impozitul in cota de 2% se calculeaza astfel : 4000 lei + 1% din ceea ce depaseste 200.000 lei

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Buna ziua, Pt situatia Dvs se aplica 2% pentru partea de pret ce depaseste 200.000 lei , plus 6000 lei suma fixa.

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
Rectific : 3% , pt ca ati dobandit imobilul prin mostenire de mai putin de 3 ani.

Birou Notarial Mihaela Violeta Stratan:
daca imi spuneti pretul vanzarii, exprimat in lei, va pot transmite valoarea impozitului datorat, la concret. o zi buna, mihaela stratan


Stefan a intrebat:
DECLARATIA LA NOTARUL PUBLIC ARE ACEIASI PUTERE CA O INPUTERNICIRE LA NOTAR PENTRU VINZAREA UNUI APARTAMENT.?.DACA IN DECLARATIE S-A TRECUT MAI MULTE INPUTERNICIRI CU CARE EU NU SUNT DE ACORD IN TOTALITATE IAR VINZATORUL NU VREA SA VINA CU DECLARATIA PENTRU MODIFICARE SI RECTIFICARE,FIIND PRIETENUL NOTARULUI-MAI POT FACE RECTIFICAREA?


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Ar trebui vazute documentele, dar de principiu imputernicirile sunt continute in procura, nu in declaratie si orice imputernicire poate fi revocata de catre mandant prin declaratie de revocare (la orice notar, nu doar la cel care a autentificat procura)


Marian a intrebat:
Vreau sa cumpar un apartament prin,,Prima casa ``iar banca ma conditioneaza de intabularea terenului de sub bloc.Ce inseamna asta?


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Terenul aferent apartamentului este inscris intr-o carte funciara separata. Proprietarul actual trebuie sa figureze inscris cu terenul respectiv in cartea funciara, in baza actului prin care este dobandit si apartamentul. Aceasta nu este doar o cerinta a bancii, este obligatoriu sa fie astfel. O zi buna !

Biroul Notarial Liuba Alexandrescu:
E vorba de cota de teren aferenta apartamentului care in mod normal apare in cartea funciara a apartamentului. Intregul teren aferent blocului se intabuleaza intr-o alta carte funciara, distincta de cele aferente apartamentelor. Daca prezentati bancii exrasul CF aferent apartamentului unde apare si cota de teren este suficient. Poate dintr-o eroare nu este trecuta cota de teren in cartea apartamentului, iar daca nu apare solicitati completarea cartii cu cota aferenta de teren. Pentru mai multe informatii sunati la biroul noatrial 021.312.39.67


Alina a intrebat:
Buna ziua, In 2006 dupa decesul tatalui am facut succesiunea,mostenitori sunt doar eu, fiu, si mama, am renuntat la mostenire in favoarea mamei mele la notar.Mostenirea se compunea din 2 apartamente, insa pe certificatul de mostenitor apare succesiunea facuta doar pe un apartament, cu toate ca atunci notarul ne-a precizat ca mostenirea se poate face doar pe toata masa sucesorala. Acum dupa 10 ani am scos un extras de carte funciara pe un apartament ( al doilea s-a vandut) si apare proprietar mama si tata. Acelasi notar imi spune acum ca succesiunea s-a facut doar pe un apartament. Cum este corect, ce sa mai cred? Va rog sa ma lamuriti dvs. Multumesc.


Notar Public Diaconescu:
Notarul va spus ca succesiunea priveste toata masa succesorala, in sensul ca acceptarea si renuntarea se face la totalitatea bunurilor, declarate sau nu, cotele stabilite si mostenitorii se aplica la totalitatea bunurilor, declarate sau nu. Dezbaterea insa, nu e obligatoriu sa se faca pe toata bunurile odată. Cu alte cuvinte, din ce spuneti, pare ca al doilea apartament, nu a fost cuprins in masa succesorala declarata la prima dezbattere, din diverse motive, (nu au existat toate actele de proprietate, nu a avut mama resurse financiare sa achite succesiunea pentru ambele etc.). Masa succesorala se poate completa oricand, prin eliberarea unui certificat de mostenitor suplimentar. Acest certificat va pastra insa mostenitorii si cotele stabilite cu ocazia primei dezbateri, tocmai pentru ca acestia sunt stabiliti, de la inceput pe toata masa succesorala. Acest certificat nu adauga decat bunuri care nu au fost declarate initial. Cu alte cuvinte, renuntarea dvs se refera la toate bunurile tatalui, indiferent de momentul cand acestea sunt cuprinse intr-un certificat de mostenitor.

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Daca in masa succesorala mai intra inca un apartament care nu a fost inclus initial, trebuie sa suplimentati masa succesorala la acelasi birou notarial. Veti primi un certificat de mostenitor suplimentar. Mostenitorii vor fi aceeasi ca in primul certificat.

Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, se pare ca succesiunea s-a facut doar pe un apartament, din ceea ce povestiti .Din pacate trebuie sa faceti un supliment la certificatul de mostenitor emis atunci, in care sa includeti si acest apartament.

Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
Buna ziua. Mostenirea se poate face pe toate bunurile avute de defunct sau doar o parte. Poate nu aveati suficienti bani ca sa faceti mostenirea pentru toate bunurile. nu a fost gresit ca ati facut doar pentru un singur imobil. in momentul de fata va trebui sa faceti un certificat de mostenitor suplimentar in care sa intre restul bunurilor avute de tatal dvs, respectiv acel apartament sau daca stiti ca mai are alte bunuri pe numele lui (cont bancar, loc de veci, autoturism, actiuni sau alte bunuri imobile). Problema de care va veti lovi este ca va fi nevoie sa achitati un impozit catre stat, deoarece daca nu s-a facut succesiunea in termen de 2 ani de la data decesului pentru toate bunurile, se achita acel impozit. este normal sa mai apara in cartea funciara daca apartamentul nu a fost dezbatut la succesiune.


Corin Micu a intrebat:
Am cumparat o gradina de 700mp(cu pretul de 300 dolari) in localitatea Deusu , com Chinteni ,in anul 2005 intabulata prin sentita judecatoreasca in anul 2006 in anul 2011 am avut surpriza sa fiu chemat in instanta deoarece identificarea terenului, de catre expert ,a fost facuta gresit pe o alta strada in decembrie 2014 am primit o sentinta care anula aceasta intabulare in decembrie 2015 experta cu ajutorul unui expert cadastral a reusit sa inabuleze terenul pe numele vanzatorului, cum ma sfatuiti sa procedez?(experta spune ca reuseste sa o inabuleze pe baza celor 2 sentinte dar eu nu mai am incredere in ea) Multumesc


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Speţa dvs. este strict o problemă de carte funciară care nu se poate rezolva la notaariat. O zi bună!

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Ar trebui vazute actele, dar in principiu daca terenul este intabulat pe numele vanzatorului si aveti cele 2 sentinte care constata dobandirea de catre dvs a terenului, nu ar trebui sa aveti probleme la intabulare. De intabulare va puteti ocupa si dvs daca nu doriti sa faca altcineva aceste demersuri, depunand cerere la cartea funciara insotita de sentinte si plata tarifului, completand daca va fi nevoie cu alte documente solicitate de cartea funciara.


Iuliana a intrebat:
Calitatea de mostenitor, a unei fiice, se pierde daca aceasta a fost executata silit, cu evacuare din apartament, de catre mama,(decedata)in momentul vietii acesteia,pentru agresiuni fizice si verbale?


Notar Public Diaconescu:
E posibil ca dreptul de a mosteni sa fie înlăturat, daca se constata ca un mostenitor este nedemn. Nedemnitatea poate fi declarata de instanta judecatoreasca, printre altele, si pentru cazul in care mostenitorul este condamnat penal pentru săvârşirea, cu intenţie, împotriva celui care lasă moştenirea a unor fapte grave de violenţă, fizică sau morală, ori, după caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei. Pentru asta trebuie sa luati legatura cu un avocat si sa vedeti daca sunt indeplinite conditiile declararii nedemnitatii, daca nu a expirat termenul de introducere a actiunii etc. Pentru fapte mai grave, nedemnitatea opereaza de drept, insa instanta constata ca aceasta a operat, asadar tot la un avocat trebuie sa apelati pentru introducerea unei actiuni in constatare.


aurica aurelia a intrebat:
Doresc sa inchei un contract de vanzare cumparare prin credit prima casa. Va rog sa ma ajutati ce necesar de acte am nevoie la inceput mai ales pentru semnarea precontractului? Daca sunteti draguti sa ma ajutati cu o lista de ce documente am nevoie. Si in cat timp se face o programare? Va multumesc anticipat.


Notar Public Buta Madalina:
Actele necesare sunt urmatoarele: -acte de identitate părţi (vânzător și cumpărător); -acte de proprietate asupra imobilului ce face obiectul tranzacţiei (după caz: contract vânzare-cumpărare, contract de donaţie, proces-verbal de predare-primire, sentinţă/decizie civilă definitivă şi irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moştenitor3 etc.); -certificat fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Administraţia Financiară competentă, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plăţile către Stat. Administraţia Financiară competentă este cea la care se plăteşte impozitul anual pentru imobilul respectiv; -documentaţia cadastrală2 a bunului imobil (fişa bunului imobil şi planul de amplasament, respectiv planul releveu), întocmită de un expert cadastral autorizat; -extrasul de carte funciară se obţine prin intermediul biroului notarial şi este valabil 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii; -certificatul de performanță energetică, eliberat de un auditor energetic atestat; -în cazul apartamentelor, adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari sau locatari care sa arate că proprietarul este la zi cu datoriile faţă de aceasta (întreţinere, cheltuieli, reparaţii, cheltuieli comune etc.); -ultima factură și chitanță privind plata la zi a utilităţilor aferente imobilului. Daca doriti o programare va rugam sa ne contactati pe adresa noastra de mail: office.buta@gmail.com sau la tel.0

Notar Public Buta Madalina:


Notar Public Buta Madalina:
tel.0721335562

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Sunt necesare in primul rand actele de identitate ale partilor si actele imobilului (acte de proprietate, cadastru, intabulare). Programarea se face la o data ulterioara prezentarii actelor, in functie si de disponibilitatea partilor. Veti mai avea nevoie de un extras de informare al imobilului (pe care il poate obtine biroul notarial) si de o declaratie pe propria raspundere autentificata, care se vor depune la dosarul dvs de la banca. O zi buna !


Popa Maria a intrebat:
Daca inainte de casatorie am detinut o garsoniera iar dupa un an si jumatate de la casatorie am facut un schimb cu un apartament cu doua camere(fara a da nici o diferenta de bani la schimb)iar apartamentul este trecut doar pe numele meu(la indicatia notarului)acesta este bun propriu in caz de un eventual partaj?


Notar Public Diaconescu:
Buna ziua. Daca garsoniera a fost cumparata de dumneavoastră inainte de casatorie si dupa casatorie nu ati incheiat o conventie matrimoniala prin care sa decideti ca aceasta devine bun comun, inseamna ca regimul juridic al garsonierei este de bun propriu. Ca atare, apartamentul pe care l-ati primit in schimbul garsonierei va avea acelasi regim juridic, de bun propriu, chiar daca ati semnat contractul de schimb dupa incheierea casatoriei. In aceste conditii, garsoniera nu are de ce sa faca obiectul unui partaj intre soti.

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, dacă apartamentul a înlocuit un bun propriu atunci şi acesta este bun propriu, conform dispoziţiilor art. 340 alin 1 litera g din Codul Civil. O zi bună!


Frandes Aurel a intrebat:
Buna ziua. Vreau sa vand un apartament dintr-o casa.Am deja cumparator la pretul de 540000RON. Va intreb cat trebuie si ce trebuie sa platesc ca vanzator? Mentionez ca apartamentul l-am cumparat in rate in 2004 si am achitat integral la data de 2006 noiembrie 12 , am avut interdictie de vanzare timp de 10 ani fiindca l-am cumparat pe baza legii 112/1995. Va multumesc anticipat.


Notar Public Diaconescu:
7.400 RON dacă este un singur vânzător.

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Interdicţia de vânzare a fost abrogată odată cu intrarea în vigoare a Codului civil în 2011, deci puteţi vinde oricând. impozitul pe transferul dreptului de proprietate în caz că sunteţi un proprietar este de 7400 ron, iar dacă sunteţi soţi 9400 ron şi este calculat la preţul de 540000ron. O zi bună!


Ioan Moldovan a intrebat:
Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu care este temeiul legal care prevede ca taxele notariale se platesc atat de cumparator cat si de catre vanzator in cazul unei tranzactii de vanzare-cumparare a unui imobil.Multumesc!


Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
Vanzatorul achita doar extrasele de carte funciara si impozitul datorat catre stat. Doar cumparatorul achita taxele notariale (onorariul) si inscrierea la CF a dreptului sau de proprietate.


BARASCU SIMONA a intrebat:
Cum se calculeaza valoarea unui teren situat in sat Ciofliceni comuna Snagov In conditiile in care satul Ciofliceni nu este cuprins in grila notarilor publici?


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Se calculeaza pentru localitatea Snagov (satele componente sunt incluse)

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Se calculează pe grila de la com. Snagov din care face parte.

Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Vino cu actele la birou si le calculam.


DOCHITA DUMITRU a intrebat:
Care este primul pas de facut pentru obtinerea Certificatului de mostenitor, in cazul in care proprietatea nu are facut cadastrul? Daca sunt unic mostenitor imobilul si terenul sunt trecute la Primarie pe numele meu, mai este necesar Certificat de mostenitor pentru a instraina celor de mai sus? In cazul in care trebuie facut cadastrul, pe ce nume se face, al defunctului sau al mostenitorului? Astept raspuns. Va multumesc!


Notar Public Buta Madalina:
Buna ziua, In cazul dvs., pentru instrainarea imobilului este obligatoriu sa aveti certificat de mostenitor, cadastru si intabulare. Legea permite insa dezbaterea succesiunii si obtinerea certificatului de mostenitor in lipsa intabularii. Ca urmare, pasii pe care trebuie sa-i urmati sunt: -dezbaterea succesiunii(chiar daca sunteti unicul mostenitor) si obtinerea certificatului de mostenitor, -intocmirea documentatiei cadastrale si intabularea imobilului pe numele dvs., -instrainarea imobilului respectiv. Pentru programari va rugam sa ne contactati la adresa de mail:office.buta@gmail.com sau telefonic la nr.021.260.74.62 , mobil:0721.33.55.62.

Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
Buna ziua. Nu este necesar cadastrul si intabularea la eliberarea certificatului de mostenitor, dar daca doriti sa vindeti este obligatoriu. Sunteti unic mostenitor prin act doveditor (certificat de mostenitor). Daca persoana care a decedat v-a trecut bunurile in timpul vietii prin contract de vanzare-cumparare, donatie, testament, atunci bunurile sunt pe numele dvs. În caz contrar, daca bunurile sunt inca pe numele defunctului trebuie sa dezbateti succesiunea (indiferent daca defunctul nu avea intreg bunul ci doar o cota )

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Primul pas daca terenul a apartinut unui defunct este sa faceti succesiunea (competenta apartine oricarui birou notarial de la locul decesului defunctului). Ulterior, pentru a putea instraina, trebuie facut cadastrul si intabulat dreptul de proprietate pe numele dvs., pe baza actelor de proprietate (inclusiv certificat de mostenitor) O zi buna !


Popescu Corina a intrebat:
Buna ziua, As dori sa stiu cat sunt taxele notariale pentru radierea ipotecii constituite in favoarea dezvoltatorului (vanzatorului), daca datoria este de 1000 de euro (restul de plata). Stiu ca la ANCPI taxa este de 60 RON. Multumesc!


Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
Buna ziua. Onorariul notarial este de 120 lei (100 cu tva). Extrasul de informare este 20 lei iar radierea este 60 lei. Acum depinde si de nr. cartilor funciare cate aveti( ap/casa/drum de servitute, teren aferent ap)

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Costul declaratiei este 180 lei daca se semneaza la sediul biroului notarial. Mai este de achitat pentru cartea funciara un tarif de 20 lei pentru obtinerea unui extras de informare necesar la semnarea declaratiei de radiere. O zi buna !


Nica Serban a intrebat:
Sotia detine 50% din imobil (dupa moartea tatalui ei -mama, sora si fratele au renuntat la succesiune in favoarea ei ) si cealalta jumatate mama ei. Am dorii sa facem contract de vanzare cumparare . LA ce valoare se calculeaza taxele in aceasta situatie. Mentionez faptul ca apartamentul este cu 3 camere in zona IRA BErceni si este evaluat la 50-55 de mii de euro. Se calculeaza la valoarea totala sau doar la 50% din valoare? Va multumesc


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Intre cine si cine ar trebui să se incheie actul? Intre dvs. si mama sau cu un tert?

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Taxele se calculeaza in functie de pretul stabilit de parti. Daca acest pret este mai mic decat valoarea de expertiza oorariul notarial si tariful de inscriere in cartea funciara se vor calcula in functie de valoarea de grila. Se calculeaza in functie de ceea ce se instraineaza - daca se instraineaza doar 50% se va calcula in functie de valoarea cotei instrainate. O zi buna !

Birou Notarial Notar Public Silvana-Alexandra Silisteanu :
Buna ziua! Daca vinde doar sotia dvs cota acesteia de 1/2 din apartament: -vanzatorul - sotia dvs- va plati impozitul pe transferul proprietatii la pretul stabilit de parti. -cumparatorul va plati onorariul notarial si inscrierea in Cartea funciara la pret sau la valoarea stabilita in Ghidul notarial pentru 1/2 din apartament, in functie de suma mai mare. Daca se vinde integral imobilul: - vanzatorii vor plati impozitul pe transferul proprietatii la pretul stabilit de parti, proportional cu cota detinuta. -cumparatorul va plati onorariul notarial si inscrierea in Cartea funciara la pret sau la valoarea stabilita in Ghidul notarial pentru intreg apartamentul, in functie de suma mai mare.


Elisabeta a intrebat:
Buna ziua. Am mostenit de la parintii mei, in anul 2003, un teren si acum doresc sa-l vand. Fiind terenul mostenit eu trebuie sa platesc impozit catre stat? In baza carei legi trebuie platit sau nu acest impozit. Mentionez ca succesiune s-a facut in termen de un an. Va multumesc anticipat!


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Dvs trebuie sa platiti un impozit in cota de 2% catre stat, conform art. 111 din Codul fiscal. Impozitul se calculeaza in functie de pretul vanzarii si se achita cu ocazia incheierii contractului de vanzare.

Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
Buna ziua, la vanzarea terenului va trebui sa achitati un impozit de 2% din valoarea vanzarii (pret declarat sau pretul grilei notariale). Facand succesiunea in termenul legal de 2 ani nu ati platit impozit dar acum va trebui sa platiti la vanzare.

Notar Public Diaconescu:
ART. 111 - Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal Cod fiscal, la vânzare trebuie achitat impozit.


Andrei a intrebat:
Buna ziua. As dori sa achizitionez un imobil(teren+casa). Notarul mi-a zis ca pretul la care este evaluat este superior pretului care il platesc. Voi plati taxele la valoarea stabilita de uniunea nationala a notarilor sau pretul la care ne-am inteles noi?


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Conform noului Cod fiscal vanzatorul va plati impozitul pe venitul din transferal proprietatii imobiliare la pretul declarat, indiferent de valoarea de grila. Cumparatorul achita tariful de inscriere in cartea funciara si onorariul notarial, care se vor calcula la valoarea de grila, daca aceasta este mai mare decat pretul. Valoarea de grila trebuie insa verificata conform expertizei pt. anul 2016 (daca ati primit o evaluare anul trecut aceasta nu mai este de actualitate). O zi buna !

Biroul Individual Notarial Ene Diana - Cosmina:
Daca pretul pe care il platiti este mai mic decat grila de expertiza notariala ,Taxele notariale se vor plati la pretul de grila.


Carmen a intrebat:
Buna ziua. Am facut antecontract pentru cumpararea unui apartament. 26000 euro. Am platit tot. Urmeaza ca sa facem contractul de vanzare-cumparare. Intrebarea este eu platesc intabularea sau vanzatorul (acesta fiind dezvoltator) ? Si ce mai am de platit? Va multumesc.


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, La vânzare cumpărătorul achita onorariul notarului pentru actul de vânzare şi taxa ANCPI. O zi bună!

Notar Public Buta Madalina:
Buna ziua, Raspunsurile la aceste intrebari, precum si calculul cheltuielilor care va revin vor fi date si respectiv estimate de catre notarul pe care-l alegeti sa autentifice actul! Datele de contact ale biroului O zi frumoasa! NOTAR MADALINA BUTA SOCIETATEA PROFESIONALA NOTARIALA BUTA SI TROFIN Bd. Natiunile Unite 1, Bl. 108A , Et.4, Biroul C4, Bucuresti - Ansamblul Gemenii Center - ( harta locatie ) tel. 0721.335.562 E-mail : office.buta@gmail.com Web : notariat.weebly.com


Octavian Bogdan a intrebat:
Buna ziua, Imi puteti spune va rog care sunt documentele necesare: - obtinerii unui certificat de mostenitor / succesiune - incheierea unui contract de vanzare-cumparare pentru un teren agricol Va multumesc frumos


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Pt. fiecare procedura sunt mai multe acte necesare. Va pot spune in mare ce acte trebuie, dar este necesar sa faceti o programare la care sa veniti cu documentele pe care le aveti, pt. a vedea ce mai este necesar. Pt. succesiune : acte de stare civila (certificate de nastere, casatorie, deces) - aferente defunctului si mostenitorilor; acte de proprietate pt. bunurile care intra in masa succesorala (inclusive documentatie cadatsrala si intabulare pt. imobile, daca exista); certificate de atestare fiscala - de la directia de impozite si taxe locale, pentru imobile si autoturisme, precum si de la ANAF privind datoriile defunctului; alte acte, in functie de bunurile care compun masa succesorala. La finalizarea succesiunii trebuie sa vina si 2 martori care au cunoscut nr. si calitatea mostenitorilor. Pt. contractul de vanzare : acte de proprietate, documentatie cadastrala si intabulare, certificat de atestare fiscala si adeverinta de la primarie din care sa rezulte daca terenul este arendat, iar daca este un teren extravilan este necesar sa se parcurga procedura prevazuta de Legea nr. 17/2014.


Paul a intrebat:
Buna ziua, Vreau sa cumpar un teren in Mogosoaia , 500m2, intravilan. Ce taxe notariale plateste cumparatorul? Multumesc


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Taxele pe care le plateste cumparatorul sunt onorariul notarial si tariful de inscriere in cartea funciara a dreptului de proprietate. Cuantumul taxelor depinde de pretul vanzarii. O zi buna !

Notar Public Diaconescu:
Bună ziua, cumpărătorul achită onorariul și taxa de întabulare.


Diana Tandea a intrebat:
Buna ziua, doresc sa va intreb ce documente sunt necesare pt a face o Imputernicire (de la Administratorul unui SRL, catre Asociatul Unic) pentru a putea deschide un punct de lucru in alt judet? Multumesc anticipat!


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Este nevoie de : certificat de inregistrare, act constitutiv actualizat, carte de identitate administrator si copie a cartii de identitate a asociatului unic.


Topoloiu Adrian a intrebat:
Buna ziua. Doresc sa stiu care sunt taxele de platit catre notariat si impozitul catre stat la vanzarea unui apartament(detinut mai mult de 3 ani) in valoare de 49000 euro, si apoi doresc sa cumpar o casa noua in valoare de 85000 euro cu un credit ipotecar de 25000 euro. Cu stima Topoloiu Adrian


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Pentru a vă putea calcula taxele vă asteptăm la birou cu actele de proprietate. O zi bună!

Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, daca doriti un raspuns exact, actele de proprietate trebuie prezentate unui notar public, care, in cadrul unei consultatii profesionale, face verificarile necesare si obligatorii, potrivit legii si regulamentului notarilor publici. Multumim pentru intrebare.

Notar Public Buta Madalina:
Buna ziua, In raport de datele comunicate de dvs. taxele aferente sunt urmatoarele: Pentru contractul de vanzare-cumparare apartament: onorariu - 2500 lei, taxa Ancpi(intabulare) - 331 lei, impozit datorat statului pt, transferul proprietatii- 4207 lei(daca este un singur proprietar), taxa extras de aut.- 40 lei pt. fiecare nr.cadastral. Dvs. in calitate de vanzator va revine obligatia de plata a impozitului pe transferul proprietatii si taxa pt. eliberarea extrasului de autentificare. Celelalte cheltuieli revin cumparatorului; Pentru cumpararea imobilului de 85.000 E dvs. in calitate de cumparator trebuie sa achitati: pt. contractul de vanzare-cumparare onorariu - 3750 lei, taxa Ancpi(intabulare)- 574 lei, si pt. contractul de ipoteca,(calculat la valoarea creditului, respectiv 25.000 E) onorariu - 650 lei+ taxa Ancpi (inscrierea ipotecii in cadastru). Calculul s-a facut in raport de datele comunicate, cursul de referinta BNR stabilit pt. astazi si fara aplicarea TVA, deoarece la acest moment biroul nostru nu este platitor de TVA. Pentru programare va rugam sa ne contactati: mail: office.buta@gmail.com, tel. 0721.33.55.62

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua La vanzarea apartamentului veti achita extras de carte funciara pt. autentificare = 40 lei/imobil si impozit in cota de 2% = 4439 lei La cumparare cu credit aveti urmatoarele taxe : 1. Contract de vanzare - onorariu = 4567 lei si intabulare = 578 lei 2. Contract de ipoteca - onorariu = 765 lei si intabulare = 213 lei. Taxele sunt calculate la 1 euro = 4,5297 lei


elena s a intrebat:
buna ziua, Care sunt costurile pentru radierea ipotecii la un credit rambursat.


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Costurile sunt : - extras de informare pt. imobilele ipotecate : 20 lei/carte funciara - tarif radiere din cartea funciara : 60 lei/carte funciara - autentificare declaratie de radiere din partea bancii :200 lei + TVA 48 lei


ASMARANDEI LUCICA a intrebat:
Sunt mandatar pentru fiica mea, in vederea achizitionarii unui apartament. Apartamentul este in constructie.Apartamentul costa 47000 de euro, s-a dat avans 3000 de euro, in luna august, cand am platit onorariu notarial suma de 310 lei. Acum ne-am decis sa-l achitam integral, si astazi am achitat suma de 44000 de euro pentru care am platit onorariul notarial 2418 lei. Doamna notar a zis can vom incheia contractul de vanzare- cumparare. trebuie sa mai platesc inca odata toata aceasta suma ca onorariu notarial , adica cei 310 plus 2418. Eu cred ca nu este corect, am deschis calculatorul de mai sus, si am inteles ca aceasta ar fi suma totala, ce am platit pana acum. Normal am inte les ca trebuie sa mai platim doar intabularea, nu sa mai platesc odta suma, adica mar costa actele pentru un apartament de 47ooo euro, 5456 plus intabularea. Este corect, va rog sa ma ajutati. Mentionezca fiica mea este la prima casa .Va multumesc anticipat !


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, consultați ordinul 46/C/2011, prevazut in monitorul oficial al Romaniei nr.133/2011, partea I, privind privind tarifele de onoraroo pentru serviciile prestate de notarii publici. Sper sa va fie de ajutor.


mocanu nicolae a intrebat:
la calculatorul dvs.de taxe la apartamentul pe care vreau sa-l cumpar mi-a iesit un calcul total taxe (vanzator-cumparator) de 3.500 ron,iar la notarul din orasul meu a iesit un calcul de 4.600 ron.Intrebarea mea este :se pot face actele in alta parte unde unde tarifele sunt mai mici,sau doar in localitatea de resedinta?


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Actul poate fi incheiat la orice birou notarial, indiferent unde este situat imobilul sau unde domiciliaza partile. Dar este indicat sa vi se explice cum au fost calculate taxele, pt. ca, de exemplu, daca valoarea de expertiza a imobilului este mai mare decat pretul declarat de parti, taxele se vor calcula la valoarea de expertiza si este posibil ca din aceasta cauza sa fi rezultat taxele comunicate de catre notarul public. Taxele mai includ de asemenea si impozitul catre stat si tarife pt. cartea funciara. O zi buna !

Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Actele de vanzare cumprare se pot incheia la sediul oricarui birou notarial.


alina a intrebat:
intentionez sa mi cumpar o casa in valoare de 60000 euro. În prezent, onorariile pentru serviciile notariale sunt stabilite prin Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 46/C din data de 06.01.2011, publicat în Monitorul Oficial nr. 133/22.02.2011. Conform acestui document, pentru fiecare serviciu notarial solicitat, clientul trebuie să plătească notarului un onorariu, care poate fi în sumă determinată sau gradual, pe tranşe şi în cote procentuale, aplicate la valoarea de calcul. În situaţia actelor complexe, care cuprind mai multe operaţiuni juridice, onorariul se stabileşte şi se încasează pentru fiecare operaţiune în parte........ taxele ajung la 7100 lei aproximativ ... am fost la 2 notari care mi au cerut 86000 lei ...un pic de ajutor un notar mai ieftin care sa nu ma jefuiasca?????


Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Bună ziua, Pentru a vă transmite un calcul privind taxele ocazionate de contractul de vânzare-cumpărare vă rugăm să ne contactați pe adresa de e-mail bnp.lexvoluntatis@gmail.com și să ne precizați, pe larg, toate detaliile tranzacției. O zi bună!


cosovan stefania a intrebat:
o vecina are handicap grad 1 grav permanent si vrea sa faca succesiune dupa sot;cit plateste taxa de succesiune sau este scutita?


Imobiliare.NET:
Bună ziua, Din nefericire, pentru această categorie de persoane nu există facilități. Exista scutiri/reduceri doar pentru declaratiile si procurile necesare pt. stabilirea si incasarea drepturilor persoanelor cu handicap.


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
La vanzarea dreptului de proprietate al unui imobil ( teren construibil) cat de mica poate fi suma negociata intre parti fata de grila notariala imobiliara ?


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, prețul negociat si comunicat de către părți este prețul redactat in act. Însa dacă prețul comunicat de părți este mai mic decât cel prevazut în ”grila notariala imobiliara” taxele, onorariul și impozitele aferente actului, se vor calcula la prețul prevazut în grilă. Totodata, prețul mai mic decât cel prevazut în grila poate fi considerat un preț neserios de către terțe persoane interesate (creditori, moștenitori, anaf, etc.). Sper ca informația sa va fie utilă.


Sorin N. a intrebat:
Buna ziua , doresc sa achizitionez un apartament in valoare de 52500 euro prin programul prima casa , as dori sa stiu cat sunt taxele notariale la antecontract si la contractul de vanzare-cumparare care trebuie sa le achit ? Multumesc .


Notar Public Diaconescu:
Bună ziua, totalul ar fi undeva la 2.907 RON (antecontract și contract de vânzare, inclusiv declarația de eligibilitate). Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați la adresa office@bnpadiaconescu.ro sau vizitați www.spnd.ro

Societatea Profesionala Notariala Legis :
Buna ziua! Taxe antecontract: onorariu notar: 1% din avans dar nu mai putin de 150 lei Taxe contract de vanzare: tarif de carte funciara pentru intabularea apartamentului in cartea funcira in favoarea dvs: 348 lei onorariu notar: 915 lei din care se va scadea onorariul achitat la semnarea antecontractului. Cu stima, SPN Legis 0745.511.525/0725.205.225

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Onorariul la antecontract este 150 ron și 36 ron tva. La vânzare dvs trebuie să achitați taxa ANCPi care este de 351 ron și onorariul ( redus cu 30%) de 1800 ron și 432 ron tva. O zi bună!

BNP Dana Cristina Suciu:
Buna ziua! Cel mai bine va asteptam la adresa noastra pentru mai mult informatii. Maine, marti 21.07 dupa ora 12.00


Salajean Monica a intrebat:
Buna ziua, V-as ruga sa imi spuneti daca un vanzator are obligatia de a mai plati si alte taxe in afara de 2%, ma refer la taxe catre stat, nu la cele notariale. Va multumesc! Cu stima Monica S


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, In sarcina vânzătorului sunt taxele O.C.P.I. pentru obținerea extrasului de carte funciară, respectiv 40 lei/carte funciară in regim normal sau 200 lei/carte funciara in regim de urgenta, eventuale verificări de de procuri, regim matrimonial, dacă este cazul, precum si impozitul asupra veniturilor din transferul dreptului de proprietate care se stabilește in funcție de prețul sau evaluarea in grila a imobilului si anul dobândirii de către vânzător, respectiv cele prevăzute de Codul Fiscal si normele sale metodologice. Sper ca informațiile sa va fie utile.

Notar Public Ioana Ruxandra Victoria Chatzifilippidis :
in afara de impozitul pe tranzactie de 2% sau 3% (în functie de situaţie), ar mai fi extrasul de carte funciară pentru autentificare în valoare de 40 lei (in regim normal) sau 200 lei (in regim de urgenta)

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Vanzatorul achita si extrasul de carte funciara pentru autentificare - 40 lei/nr. cadastral Impozitul poate fi si in cota de 3% daca imobilul se instraineaza in termen mai scurt de 3 ani de la dobandire.

Birou Notarial Notar Public Silvana-Alexandra Silisteanu :
Buna ziua! -impozitul catre stat de 2 sau 3% dupa cum a dobandit imobilul la o data mai mare de 3 ani sau pana in 3 ani. -extrasul de carte funciara de autentificare catre oficiul de cadastru de 40 lei/imobil.


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
MULTUMESC MULT, Deci, daca gasesc o mostenitoare celebra, iicumpar 5% din bogatie iar apoi dupa o saptamana fac partaj voluntar imobiliar de iesire din indiviziune pentru restul de 95, cu o sulta de doi bani, iar la taxe si impozite doar ANCPI si notarul. Faptul ca mai are si 95 ani este bonus.


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua In acest caz este evident ca partile nu au dorit de la inceput sa detina in indiviziune si ca in realitate "partajul" solicitat este o vanzare a restului de cota de 95% si va fi incadrat ca atare si impozitat. Dar insa daca 2 persoane cumpara in indiviziune intregul imobil (operatiune taxata cu impozit pt. intreg pretul), ele pot partaja apoi imobilul daca nu mai doresc sa detina in indiviziune, fara sa existe o limita de timp.


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
La cat timp de la intrarea in indiviziune prin cumparare se poate iesi din indiviziune prin partaj voluntar? Exista o limita minima de timp ? o saptamana, doua, trei ?


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Nu exista o limitare in timp prevazuta de lege. Partajul voluntar se poate face oricand doresc coproprietarii.

Societatea Profesionala Notariala Legis :
Buna ziua! Puteti iesi din indiviziune oricand. Cu stima, SPN Legis 021.337.25.25. 0722.205.225

Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Limita este data de obtinerea formalitatilor ulteriorare, respectiv inscrierea pe rolul fiscal, intabularea dreptului de proprietate, etc


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
Se poate vinde o parte dintr-un teren sub forma de cota indiviza fara a se face in prealabil o dezmembrare si apoi cadastru ? nu este vorba de mostenitori sau rude...


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Nu se poate instraina fara formalitatile de publicitate imobiliara.

BNP Dana Cristina Suciu:
se poate, dar prin vanzarea unei cote parti nu dobandesti un drept de proprietate asupra unui bun determinat, ci asupra unei cote parti. Pentru mai multe informatii va asteptam pe Sos. Mihai Bravo 85-93, bloc C16, parter, apartament 4, sector 2 !


Cosnstanta G a intrebat:
Buna! Care ar fi valoarea taxelor unui teren cu suprafata de 710 m2 , evaluat la 4500 euro, donat de o ruda? Multumesc.


Birou Notarial Notar Public Silvana-Alexandra Silisteanu :
Buna ziua! La valoarea de 4500 euro, taxele sunt urmatoarele> -onorariu 500 lei -extras carte funciara pentru autentificare 40 lei -tarif intabulare drept de proprietate pe numele donatarului 60 lei. -nu se datoreaza impozit pentru dobandirea dreptului de proprietate cu titlu de donatie intre rude pana la gradul 3 inclusiv.


FLOREA CORNEL a intrebat:
Va rog sa-mi spuneti care sunt cheltuielile notariale pentru o donatie facuta fiicei mele. Donatia consta intr-un imobil (casa+teren), a carui valoare calculata este de 70.560 euro. Multumesc, cu stima Cornel Florea


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Donatia este scutita de impozitul pe venitul din transferul proprietatii conform Codului fiscal. Taxele la valoarea declarata de dvs sunt : extras de carte funciara = 40 lei; onorariu contract de donatie = 4014 lei; intabulare = 475 lei. Daca va rezervati uzufructul sau dreptul de abitatie asupra imobilului donat valoarea la care se calculeaza taxele scade.

Notar Public Diaconescu:
Bună ziua, la un calcul rapid, fără a analiza documentele, toate taxele ar fi în jurul sumei de 4.600 lei. Toate cele bune.

Birou Notarial Notar Public Silvana-Alexandra Silisteanu :
Buna ziua! Taxele sunt urmatoarele, la valoarea declarata de dumneavoastra> -onorariu 3500 lei -extras carte funciara autentificare 40 lei -intabulare drept de proprietate pe numele fiicei 480 lei -impozit nu se datoreaza


Gelu Predescu a intrebat:
Buna ziua Intetionez sa achizitionez o casa in suprafata de 120 mp utili si teren aferent constructiei 250 mp, care include si amprenta casei de 70 mp aproximativ. In fapt, voi achizitiona acesta propietate aflata in localitatea Dragomiresti Deal la un pret ce variaza in jurul sumei de 74000 E. Va rog, daca puteti sa-mi transmiteti costurile aproximative ( onorariu + taxa intabulare). Va multumesc.


Imobiliare.NET:
Pentru a afla costurile aproximative pentru autentificarea tranzactiei, va rugam sa folosit calculatorul de taxe de mai sus. Multumim!


Grecu Daniel a intrebat:
Care sunt documentele si onorariul /tarif pentru incheierea unui contract de comodat pentru un autoturism de la proprietar spre utilizator? O saptamana frumoasa. Cu stima.


Notar Public Raluca Andreea Enache:
Pentru semnarea unui contra conrtact de comodat trebuiesc prezentat - in original - actele de proprietate ale autoturismului (talon si carte de identitate a vehiculului), actele de identitate ale celor care semneaza contractul. In cazul in care proprietarul sau utilizatorul sunt casatoriti, trebuie sa vina sa semneze si sotul/sotia acestuia.

Birou Notarial Notar Public Silvana-Alexandra Silisteanu :
Buna ziua! Daca doriti contract de comodat in forma autentica, actele necesare sunt: -talon, carte de identitate masina -carte identitate proprietar si utilizator -certificat casatorie proprietar -certificat fiscal pentru masina -onorariul este de 200 lei pentru o perioada de pana la 3 ani. Daca doriti contract de comodat cu data certa, actele necasre sunt: -talon, carte de identitate masina -carte identitate proprietar si utilizator -onorariul este de 100 lei in limita a 3 ani. Pentru fiecare an in plus, 50 lei/an.


mihai tanoaga a intrebat:
va rog sa-mi spuneti daca se pot intocmi acte notariale in bucuresti pentru un teren aflat in VALEA DOFTANEI ?


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua, Puteti sa faceti actele oriunde in Romania. O zi buna.


iordache a intrebat:
buna seara, Intentionez sa cumpar un apartament cu programul Prima casa si as vrea sa stiu care sunt chetuielile notariale. Valoarea apartamentului este 58800 Euro


Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, Pentru achizitie prin programul Prima casa aveti reducere de 30% la onorariu la Incheierea contractului. Bancile cer incheierea si a unui antecontract cu plata unui avans minim. Pentru antecontract costurile sunt: 248lei onorariu si tva si 100 lei extras de carte funciara(cf) pt.informare si notare in cf. Pentru contractul de vinzare-cumparare, 2440lei onorariu si tva, 80lei + 397 lei tarife de cf, iar in cazul vinzatorului persoana fizica, acesta datoreaza impozit pe venitul din transferul proprietatii imobiliare, 2% sau 3%, dupa caz. Puteti sa va adresati biroului nostru notarial: SPN SILVANA-BRÎNDUŞA TROFIN şi NICOLETA CHIRPISIZU Licenţa de funcţionare nr.2533/2225/12.12.2013 Bucureşti, Piaţa Charles De Gaulle nr. 2, Colţ cu Calea Dorobanţi nr. 258, et. 1, ap. 2, sector 1 Tel.: 031.438.18.44, 0726.186.573, Fax: 021.230.81.03


muresan carmen a intrebat:
Buna ziua, Intrebarea mea este daca o persoana care a mostenit un apartament in urma mortii mamei si a surorii, poate face un testament daca nu a facut succesiunea decat dupa moartea mamei, a surorii nu???? ea este singura mostenitoare dupa moartea lor. Multumesc


Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, Puteti face testament in acest caz. SPN SILVANA-BRÎNDUŞA TROFIN şi NICOLETA CHIRPISIZU Licenţa nr. 2533/2225/12.12.2013 Bucureşti, Piaţa Charles De Gaulle nr. 2, Colţ cu Calea Dorobanţi nr. 258, et. 1, ap. 2, sector 1 Tel. 021.230.37.62; 031.438.18.44; 0726186573


sisea mihai a intrebat:
Doresc sa vand apartamentul unor rude pentru ai muta. As dori sa stiu daca apartamentul care se vinde pentru prima data este scutit de unele taxe(impozitul pentru vanzator).


Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Buna ziua. Din punct de vedere al onorariului notarial și al taxei ANCPI, legea nu prevede aplicarea de reduceri, singurele reduceri/scutiri de care puteți beneficia în cazul înstrăinării către o rudă sunt cele prevăzute de art. 77 din Codul fiscal.

Notar Public Raluca Andreea Enache:
Buna ziua. Conform Codului fiscal, sunteti obligat la plata impozitului catre stat, inclusiv in situatia dvs. O zi buna

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua, Nu conteaza daca este primul. Statul vrea impozit.

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Pentru orice imobil, proprietatea unei persoane fizice, care se înstrăinează se plăteşte imozit pe transferul dreptului de proprietate care este prevăzut de art. 77 indice 1 din Codul Fiscal. O zi bună!


tanase andreea a intrebat:
Buna ziua!! ma puteti ajuta cu o informatie. o ruda imi lasa un apartament dupa moarta sa cu pretenita de a avea grija de ea, Ce fel de contract se face? Va multumesc!


Societatea Profesionala Notariala Legis :
Buna ziua! Una dintre variantele pentru care puteti conveni cu proprietarul este contractul de intretinere prin care, in esenta: 1. proprietarul va transmite dreptul de proprietate, eventual doar nuda-proprietate pastrandu-si dreptul de abitatie sau chiar de uzufruct asupra apartamentului pana la data decesului 2. dumneavoastra va obligati sa il intretineti pe toata durata vietii cu toate cele necesare traiului, urmand ca in situatia in care incheiati contract de intretinere in schimbul transmiterii nudei-proprietati sa beneficiati de toate atributele dreptului de proprietate dupa decesului proprietarului actual. Pentru detalii, ne puteti contacta pe email: bnplegis@yahoo.com. Telefon 0745.511.525 SPN Legis


alexandra a intrebat:
Buna ziua! Va rog, daca puteti sa ma ajutati cu o informatie. Mama mea mi-a facut un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager pt un apartament. Eu locuiesc in strainatate. Mama doreste sa-l vanda. Ii pot face o procura la un notar de aici din Franta pt vinderea apartamentului sau e nevoie sa ma prezint in Romania la semnarea actelor? pt a-i face procura aici, in alta tara decat Romania, am nevoie de contract sau doar de datele mamei mele? va multumesc anticipat si sper sa primesc un raspuns cat mai curand


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, Va puteti adresa consulatului Romaniei din Franta, cu actul de identitate valabil, datele de identificare ale mame dvs si cel putin o copie a contractului prin care detineti nuda proprietate.


C.B. a intrebat:
Bună ziua! Vă rog și eu să mă lămuriți în privința unei spețe. Am cumpărat un apartament împreună cu altcineva, fiecare având un procent diferit în contract. În ce condiții, după o eventuală căsătorie, putem avea drepturi de a moșteni unul pe celălalt? Trebuie făcute acte suplimentare?DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
Multumesc foarte mult d-nei notar CRISU ELENA DENISA., dar imi cer scuze , intrebarea mea a fost eliptica in sensul ca am omis elementul esential si anume faptul ca vanzatorul are 90 ani.DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
Daca un vanzator urmeaza sa semneze o tranzactie imobiliara de aprox. 2.000.000 eur exista prescriptii legale privind capacitatea mentala, psihica ?


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Buna ziua, Indiferent de valoarea tranzacţiei, vanzatorul trebuie să aibă capacitatea de exercitiu de a vinde, adică să aibă reprezentarea actului pe care il intocmeşte şi voinţa de a intocmi respectivul act. O zi bună!


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
Un imobil a fost restituit in natura prin dispozitia PMB nr.... din data de 05.04.2007 si Procesului Verbal de Predare Primire nr......din 18.10.2008 emis de Primaria Sect. 1. Care este data do-bandirii imobilului in vederea calculului impozitului pe venit pe tranzactii imobiliare ulterioare ?


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Actul dvs de proprietate este dispoziţia primăriei, procesul-verbal de punere în posesie este data punerii in posesie, deci se calculează din 05.04.2007. O zi bună!


ursachi elena a intrebat:
cat este taxa pentru un extras de autentificare cadastru, multumesc


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, Pentru cadastru este necesar un extras de carte funciara pentru informare, iar taxa perceputa de catre OCPI pentru acest tip de extras este de 20 lei in regim normal sau 100 lei în regim de urgenta.


sonia iordache a intrebat:
Eu si sotul meu dorim sa ne schimbam regimul comunitatii de bunuri si sa trecem de la cel legal la cel conventional (practic o separatie de bunuri); avem mai mult de un an de la casatorie, avem si bunuri proprii si bunuri comune, imobile, mobile, firme. Din cauza ca avem si copii minori nu dorim sa divortam , insa dorim sa impartim in mod civilizat, la notar respectivele bunuri. Dorim sa stim care este procedura, cam cat dureaza, care sunt taxele (onorariu si impozite), care sunt actele necesare de intocmit, actele necesare de prezentat la notar, etc. Aceste acte se pot incheia si prin procura speciala? locuim in Bucuresti, doresc urgent o intalnire cu un notar pentru mai multe informatii. Multumesc!


Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, va asteptam luni, 22.06, incepand cu orele 10.30, la sediul nostru din Bd. Pache Protopopescu nr. 31, sector 2, pentru a discuta pe larg situatia si a va da toate informatiile necesare. Daca doriti sa discutam telefonic pana atunci, puteti suna la 0726785795 sau 0723663300. Toate cele bune.


DRAGOMIR.VIRGIL a intrebat:
O societate comerciala vinde proprietatea nuda a unui imobil la un anumit pret + TVA. Acest pret este inferior grilei notariale imobiliare. In aceste cazuri impozitele, taxele si onorariul se aplica la 80% din valoarea grilei. Ce se intimpla cu TVA-ul ? La ce se aplica?


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Tva-ul se aplică intotdeauna la preţ. O zi bună!


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
Buna ziua, As vrea sa stiu, in calitate de persoana interesata ( ruda de gradul 1),cum pot afla de existenta unui testament efectuat inainte de 2007, pentru ca la RNELL am facut interogarea respectiva. Mentionez existenta si nu continut. Cu multa stima,


Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, din păcate nu există o evidență a testamentelor anterior anului 2007. Dacă știți însă biroul notarial unde s-a autentificat acest testament și dacă testatorul a decedat, puteți cere o copie din arhiva notarului, făcând dovada cu certificatul de naștere al dvs. și certificatul de deces al testatorului că sunteți persoană interesată.


Ana a intrebat:
Buna ziua! Numele eu este Ani Costilov si in viitorul apropiat imi voi achizitiona o locuinta prin programul "Prima Casa", imi puteti spune va rog cam cat m-ar costa actele? Imobilul pe care intentionez sa il achizitionez are 33 m si o valoare de 21000 euro. Va multumesc!


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, Calculat la echivalentul in lei de 94.080 lei (curs de 1 Euro =4,48 lei), taxele pentru cumpărător sunt 1.116 lei onorariu TVA inclus si 142 lei reintabularea pe numele dvs. Sper ca informațiile sa va fie utile.

Societatea Profesionala Notariala Legis :
Buna ziua! Cheltuielile dvs, in calitate de cumparator, sunt: 1. 141 lei, tarif de carte funciara pt intabularea dreptului de proprietate asupra apartamentului pe numele dvs 2. 950 lei, onorariu notar Pentru detalii suplimentare, ne puteti contacta la telefon: 0722.205.225 sau 0745.511.525 Cu stima, Soc. Prof. Notariala Legis


gabriel a intrebat:
Situatia este in felul urmator: X a avut doi copii X1 si X2, X1 a avut doi copii X11 si X12, iar X2 un singur copil X21 X1 si X2 au decedat inainte de X. X a lasat testament pentru X12 si X21 ( nu l-a inclus pe X11 in testament) Care este cota de care beneficiaza X11? (cota de mostenitor rezervatar ?. In lipsa testamentul ar fi avut o cota de 1/4 ? Multumesc


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua In lipsa testamentului nepotul respectiv ar fi avut dreptul la o cota de 1/4 din masa succesorala. Fiind inlaturat prin testament poate beneficia, daca doreste, doar de rezerva succesorala care in acest caz este de 1/8 din masa succesorala.


Florentina a intrebat:
In urma unei hotariri judecatore;ti de ieșire din indiviziune am de platit o sultă in valoare de 12.519 lei.Eu locuiesc in Arad iar creditorul în Braila.procesul s/a desfașurat in Tecuci.Eu ce trebuie să fac pentru ca totul să fie în regulă? Ce taxe notariale am de platit și care este valoarea( cu aproximație) a acestora. Ce dovadă primesc în urma plații sultei și ce trebuie să fac cu ea?


Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, trebuie sa luati legatura cu creditorul pentru ca acesta sa confirme printr-o declaratie notariala primirea sultei, pe care o achitati asa cum stabiliti impreună cu acesta (numerar/transfer bancar). Veti primi un exemplar al acestei declaratii pe care o pastrati impreuna cu sentinta, pentru ca face dovada ca bunul pe care l-ati primit in proprietate exclusiva prin partaj nu mai este grevat de sarcina sultei. In momentul in care doriti sa realizati documentatia cadastrala pentru acest imobil, de exemplu in vederea unei vanzari, veti avea nevoie de aceasta declaratie in original, altfel, in cartea funciara se va nota ca sarcina obligatia de a achita sulta. Costul minim al acestei declaratii, conform Normelor de Onorarii Notariale, este de 100 lei + tva 24%.


ilie paul a intrebat:
pentru o refinantare de credit cu ipteca pe apartament ce taxe trebuie sa platesc la notar valoarea creditului este de 201000 lei va multumesc


Notar Public Manea Violeta:
Onorariu notarial 900+216 tva (ron) Ancpi 301 ron(inscriere ipoteca) Anterior autentificarii taxa extras autentificare-40 ron Se mai adauga taxa pt verificarea procurii rrprezentantului bancii-18,6 ron si copia legalizata a acesteia 12,4 ron Zi buna


barbut.camelia a intrebat:
Buna ziua .Cum se procedeaza pentru a deschide succesiunea dupa mama mea care a decedat acum 5 ani.De fapt sotul mamei vrea sa deschida succesiunea pentru a vinde apartamentul. Mentionez ca dansul nu-i tatal meu, ei fiind la a adoua casatorie. M-ar interesa ce acte trebui depuse din ambele parti si costul succesiunii.Multumesc.


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Daca si dvs sunteti de acord sa dezbateti succesiunea veti alege impreuna un birou notarial. Actele necesare sunt : acte de stare civila (certificate de nastere, casatorie, deces), acte de proprietate, daca exista - cadastru si intabulare, certificat de atestare fiscala (de la directia de impozite si taxe locale), alte acte in functie de situatia concreta. In cadrul procedurii sunt necesari si 2 martori care vor depune la dosar depozitii privind numarul si calitatea mostenitorilor. Costurile sunt in functie de valoarea de grila a imobilului, pe care notarul o va determina in functie de datele care rezulta din actele imobilului (adresa, grad de confort, etaj, anul construirii).


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
As vrea sa detaliez problema cu un caz concret. La data de 24.08.2011 un mostenitor vinde prin CVC o cota indiviza de 10% din dreptul de proprietate asupra unui teren, unui cumparator pentru suma de 120.000 EURO, fara TVA. Impozitul si onorariul notarial au fost percepute la nivelul sumei de 175000 EURO.(probabil grila notariala). Dupa 3 saptamani, mai exact 14.09.2012, pentru ca nu le convenea starea asta amestecata au intocmit un contract de partaj voluntar in care mostenitorul dadea si cele 90% ramase aceluiasi cumparator contra unei sulte de 500.000 EURO.Partajul a fost evaluat in vederea taxarii notariale la suma de 1575000 EURO,bineinteles tot fara TVA.Ulterior cumparatorul a facut demersuri pentru aprobarea unui PUZ prin care vrea sa construiasca blocuri de cite 10 etaje.Deci rezulta foarte clar ca terenul este construibil in sensul CODULUI FISCAL. La ART 141,(2), f, acesta precizeaza: prin exceptie scutirea de plata TVA nu se aplica pentru livrarea de terenuri construibile.


Notar Public Diaconescu:
Vă rog să-mi trimiteți un email pe adresa office@bnpadiaconescu.ro / remus@bnpadiaconescu.ro sau să-mi trimiteți adresa dvs. de email pentru a coresponda direct.


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
Multumesc de raspuns. In cazul de fata vanzatorul este un mostenitor celebru care la o varsta foarte inaintata (94 ani) nu are alta bucurie in viata decit sa vanda terenuri pe care le recupereaza de la stat. Lamuriti-ma va rog ce inseamna plafonul de TVA, ca la repetitivitate sta bine.


Notar Public Diaconescu:
Bună ziua din nou, vă atașez extras din Codul fiscal: ART. 127 Persoane impozabile şi activitatea economică (1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi. (2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate. ART. 152 Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici (1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 125^1 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 65.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 220.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 126 alin.(1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).


DRAGOMIR VIRGIL a intrebat:
Daca o persoana fizica vinde alteia un teren construibil se aplica TVA pe liga celelalte impozite, taxe si comisioane?.


Notar Public Diaconescu:
Bună ziua, de principiu nu, dar pot exista situații în care vânzării să-i fie aplicabilă T.V.A. (spre exemplu vânzătorul înstrăinează mai multe terenuri construibile/apartamente noi, într-o perioadă de timp și depășește plafonul de T.V.A. - caracter de repetitivitate).


cristian g a intrebat:
Va rog sa-mi spuneti daca se poate face un act prin care un frate ii poate cumpara dreptul de mostenire al altui frate anterior dezbaterii mostenirii. Multumesc anticipat!


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Da, sigur că se poate vânzarea sau donația unei moșteniri. O zi bună!


Marius a intrebat:
Daca impozitul catre stat este de 3% din pretul imobilului, pentru imobile care nu depasesc 3 ani, de ce, de exemplu, la o valoare a imobilului de 100.000Euro = 444330lei, conform tabelului de mai sus avem impozit 10.886,6lei, pe cind 3% ar insemna o valoare de 13.329,9lei. Astept raspuns Va multumesc


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Modul de calcul conform Codului fiscal este : (Pret-200.000 lei) x 2% + 6000 lei.


iulia a intrebat:
Buna, locuiesc in milano si vreau sa divortez la notar, iar cererea de divort sa o depun prin mandatar. Imi puteti spune cat costa sa mandatez pe cineva? trebuie ca mandatarul sa fie din milano sau pot sa mandatez de aici pe cineva din tara? Merci!


Imobiliare.NET:
Buna ziua! Puteți împuternici din Italia pe cineva din țară ca să depună cererea de divorț. Puteți face procura la Ambasada României din Italia. Succes!


Georgeta Coman a intrebat:
Buna ziua, As dori sa stiu cat costa urmatoarele documente pe care trebuie sa le fac pentru vacanta, si anume: 1. imputernicire tata pentru iesire din tara impreuna cu copiii 2. iesire masina personala din tara V-as ruga, de asemenea. sa imi spuneti ce acte ar fi necesare pentru intocmirea acestor documente. Multumesc frumosMarta a intrebat:
Buna ziua! Tatal meu detine o locuinta si doreste sa o treaca pe numele meu, care sunt fiica lui. As dori sa stiu care este varianta prin care actele ies cel mai ieftin? Va multumesc!


Notar Public Diaconescu:
Bună ziua, contractul de donație este cel care reflectă raportul juridic indicat de dvs. Pentru detalii și costuri fidele avem nevoie să ne uităm pe acte și să evaluăm proprietatea. Dacă doriți ne puteți contacta prin intermediul rubricii contact de la adresa www.bnpadiaconescu.ro sau www.spnd.ro. O zi minunată în continuare

Notar Public Ana - Maria Dragnea:
Buna Ziua, In situatia in care tatal dvs va transmite proprietatea asupa locuintei fara nicio contraprestatie din partea dvs., varianta ar fi donatia (act cu titlu gratuit). Pentru a lamuri insa toate aspectele legate de aceasta tranzactie, pentru a primi informatii suplimentare, pentru a cunoaste si alte variante de transfer a dreptului de proprietate, va rugam sa ne contactati. Datele noastre de contact sunt cele de mai jos: BIROUL INDIVIDUAL NOTARIAL - DRAGNEA ANA-MARIA Sediu: Bucureşti, Calea Călărașilor nr. 109, parter, ap. 1A, sector 3 Tel.: 021.327.38.86.; Fax: 021.327.38.68.; 0744.355.264 E-mail: bnp.dragnea@yahoo.com; amdragnea@gmail.com.

Societatea Profesionala Notariala Legis :
Buna ziua! In principiu, cele mai reduse costuri sunt in cazul contractului de donatie cu rezerva dreptului de uzufruct viager sau cu rezerva dreptului de abitatie viagera, situatii in care tariful de carte funciara și onorariul notarial aferente actului incheiat se calculeaza la 80% din valoarea proprietatii. Pentru detalii suplimentare, ne putei contacta la tel. 021.337.25.215 sau 0745.511.525, la sediul biroului din Bucuresti, B-dul Unirii, nr. 27, bl. 15, sc. 1, ap. 7, sector 5 sau prin email la bnplegis@yahoo.com


Daniel a intrebat:
Buna ziua, Sunt complet derutat referitor la vanzarea unei locuinte. La calculator taxe notariale tranzactii imobiliare 2015-taxele platite de vanzator(impozit catre stat) suma pe care trebuie sa o platesc la 24000€ x 4,4407 = 106576 lei deci impozitul catre stat este de 3197 lei-asta imi da calculatorul,Asta imi revine mie ca vanzator ca drept de plata. Notarul(am contactat personal 2 notari) imi spune ca trebuie sa platesc catre stat impozit de 68oolei.DE CE? nu inteleg ce calculeaza notarul conform grilelor din catalog-suprafata teren,suprafata casa locuibila,anexe. De ce pe acest calculator(pe site) nu se specifica nimic despre aceste lucruri? De ce notarul imi cere impozit de virat mai mult decat dubu? Multumesc mult pentru ajutor. Cu stima


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Conform Codului fiscal in cazul in care valoarea de expertiza este mai mare decat valoarea declarata de dvs impozitul se va calcula la valoarea de expertiza, iar notarul are obligatia de a verifica valoarea de expertiza conform grilelor. Probabil din acest motiv a rezultat un impozit mai mare.


nicoleta a intrebat:
Buna ziua. O declaratie de mostenire data la primaria de care apartinea in anul 1968 de fratii tatalui meu in favoarea tatalui meu este acum valabila? multumesc


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Dacă este o declarație autentică ea este în continuare valabilă. O zi bună!


Nina S. a intrebat:
Buna ziua! O declaratie pe propria raspundere in locul unei expertize pentru un testament olograf are valabilitate? Multumesc mult pentru raspuns!


Biroul Notarului Public Iuliana Alexandra Zarafiu:
nu, stimata doamna, din pacate nu v-ar fi de ajutor o astfel de declaratie.


Cristina a intrebat:
Buna ziua, certificatul de deces al sotului meu este eliberat de autoritatile italiene. Ce trebuie facut pentru a fi valabil la notar si in Romania?


Notar Public Diaconescu:
Bună ziua, trebuie să urmați procedura transcrierii actelor de stare civilă, urmărind link-ul: http://www.starecivila1.ro/transcriere-acte/


bogdan istrate a intrebat:
Care este perioada maxima de timp pentru care se poate incheia o procura?


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
conform art. 2.015 Cod Civil: "Daca partile nu au prevazut un termen, contractul de mandat inceteaza in 3 ani de la incheierea sa"


MarianaI a intrebat:
Buna ziua, sunt unica proprietara a unei locuinte, doresc sa fac un contract de uzufruct cu fiul meu. Doresc sa stiu in cat timp se poate efectua acest lucru, documentele necesare pentru intocmurea contractului si durata maxima a acestuia daca exista. Cum se stabileste valoarea locuintei cumparata in 1997 si cine efectueaza evaluarea acesteia .


Notar Public Diaconescu:
Bună ziua, pentru efectuarea acestui act avem nevoie ca apartamentul să aibă documentație cadastrală și înscrierea în Cartea Funciară întocmite. Aceasta este o operațiune ce durează în mod normal 21 zile lucrătoare, iar la urgență 7 zile. După deschiderea cărții funciare (sau dacă aceasta este deja întocmită) procedura notarială durează aproximativ 3 zile. Referitor la actele necesare este nevoie de actele de proprietate ale locuinței, certificatul de naștere al fiului și cărțile de identitate ale părților. Valoarea se va calcula la nivelul anului 2015, conform grilelor întocmite de experți ANEVAR. Toate cele bune, Notar Public Remus Diaconescu


Dana a intrebat:
Vreau sa vand apartamentul, cumparatorul are posibilitatea de a obtine o parte din valoarea convenit de parti prin programul "Prima Casa". Cum procedam cu diferenta de achitat de catre cumparator. Se poate face un act separat?


Notar Public Diaconescu:
Buna dimineata. Nu se face un act separat. In contractul de vanzare se va preciza cum se achita pretul: o parte, din credit acordat cumparatorului, o parte din surse proprii ale acestuia.

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua! La articolul privind plata prețului se precizează faptul că plata pretului se face parte din credit acordat cumparatorului prin programul Prima Casa, parte din surse proprii ale acestuia. Toate cele bune!


Sofia a intrebat:
Buna ziua! Va rog sa imi spuneti care ar fi taxele notariale pentru un credit ipotecar de 35 000 euro? Ce taxe trebuie platite notarului la semnarea contractului de credit cu ipoteca pentru suma mai sus mentionata? Va mutumesc !


Imobiliare.NET:
Taxe platite de cumparator la o tranzactie de 35.000E Onorariu contract vanzare-cumparare: 2269 lei Onorariu contract credit: 933 lei Taxa intabulare: 233 lei

Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, Daca imobilul adus in garantie are doar o carte funciara, taxele furnizate de Imobilare.Net sunt corecte. Daca imobilul adus in garantie este inscris in mai multe carti funciare (cote teren, terase, parcare, boxe etc) la taxa de intabulare se va adauga 100/carte funciara suplimentara. Sper ca informatia sa va fie utila

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Taxele pentru contractul de credit ipotecar, calculate la cursul de 4,44/1 Euro sunt următoarele: onorariu 942 lei, taxa ANCPI ( intabularea) 255 lei. Toate cele bune!


Sofia a intrebat:
Buna ziua! 1.Inaintea casatoriei sotul meu a contractat un imprumut ipotecar cu care sa ne construim casa. Am fost obligati sa contractam imprumutul doar pe venirul sotului meu pentru ca eu lucrez la o socitate in insolventa si banca nu accepta asemenea venituri si daca am fi fost casatoriti la scoringul pe care il obtinea sotul meu...eu il trageam in jos si nu ar fi obtinut suma de care era nevoie.Fapt pentru care ne vom casatori dupa obtinerea creditului, dar toate actele de intabulare si proprietate pe casa construita vor fi numai pe numele lui[. Care poate fi modalitatea ca dupa casatorie sa pot fi si eu proprietar la 50% din casa construita avand in vedere ca o sa platim impreuna acest credit? 2. Viitorul sot a mai fost casatorit si sotia a decedat. In urma succesiunii , mostenitori pe apartamentul lui sunt el cu 50%+ 16.66%, copilul pe care l-au avut impreuna16.66% si fata sotiei din alta casatorie 16.66%.Intrebarea este in ce conditii acest apartament se poate vinde?Multumesc


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, Speța dvs este complexa si in funcție de mai multe variabile poate avea mai multe solutii. Va propunem sa stabiliți o programare pentru o consultație in cadrul biroului la telefon 021.347.00.69.

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua, Pentru casa contracata doar pe numele soțului se poate face după căsătorie o donație între soți sau un contract de vanzare cumpărare. Pentru mai multe detalii vă asteptam la sediul biroului nostru. Toate cele bune!


miruna a intrebat:
Buna ziua! In urma unui divort, creditul negarantat aflat in executare silita poate fi preluat de coplatitor prin declaratie la notar? Va multumesc!


Imobiliare.NET:
Buna ziua! Pentru acest lucru va trebui să faceți un contract de partaj la notariat, partaj pentru care va fi necesar și acordul scris al băncii.


susu cristina a intrebat:
buna ziua ! doresc sa vand un apartament cumparat in 2003, insa, in contractul de vanzare cumparare de la aceea vreme este stipulat "lotul nr 1" in loc de "apartamentul nr 1"...notariatul unde se doreste perfectarea noului act de vanzare cumparare, spune ca nu este corect, si ca trebuie refacut contractul de vanzare cumparare. ce trebuie facut? multumesc.


Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua, Adresati-va in primul rand notariatului unde a fost incheiat contractul din 2003. Pentru mai multe detalii va asteptam cu actele de proprietate la sediul biroului nostru din Mun. București, Calea Vitan nr. 108. Toate cele bune!


alexandru a intrebat:
Buna ziua, Daca am facut cununia civila in sectorul 6 trebuie sa divortam la un notar din acelasi sector sau putem apela la un notar din orice sector al Bucurestiului?


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua, Puteti apela la orice birou notarial din Bucuresti.

Birou Notarial "Dictum":
Competent pentru solutionarea divortului este orice notar din municipiul Bucuresti. Pentru informatii suplimentare va asteptam la sediul nostru din Bucuresti, str. Sevastopol nr.24, et.6, birou 602/1, sector 1, tel 0314.251.922 sau 0314.251.923

Birou Notarial "Preda si Trandafirescu":
buna ziua, puteti apela la orice notar din Mun. Bucuresti. Pentru mai multe detalii sau daca sunteti hotarata pentru a depune cererea de divort, va astept impreuna cu sotul dvs la biroul notarial din Calea Mosilor Nr.96, etaj 2, apt. 3, interfon 3, sector 2 pentru a da curs solicitarii dvs.. cu consideratie, Vlad Trandafirescu notar Public

Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, Va puteți adresa împreună cu soția oricărui notariat din București, trebuie sa aveți la dvs C.I.-urile, certificatul de căsătorie si certificatele de naștere in original. In cazul in care ultimul domiciliu comun al soților este in alta localitate va puteți adresa si unui notar din acea localitate. Sper ca informația sa va fie utila.

Notar Public Dobre Magdalena:
BUNA ZIUA, conform legii, procedura divortului este de competenta notarului public cu sediul biroului in circumscriptia judecatoriei in a carei rază teritorială se află locul incheierii căsătoriei sau ultima locuinţa comuna a soţilor. iar pentru Bucuresti sunt comeptenţi toti notarii publici din circumscriptia Tribunalului Bucuresti

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua, Puteți apela la orice notar public din Mun. București. Pentru depunerea documentelor va stam la dispozitie de luni-vineri în intervalul orar 08.00-20.00. Toate cele bune!


Alina Maricescu a intrebat:
Buna ziua, Spuneti-mi, va rog, care este cea mai ieftina si clara metoda de a vinde un aparatament in calitate de proprietar, cand exista si bunica de 90 de ani cu drept de uzufruct viager (exista expertiza de discernamant de la inml). Modalitatea sa fie acceptabila si pentru potential cumparator cu credit bancar. Scopul este de a cumpara apoi un apartament mai mic, ca sa putem acoperi cu diferenta macar o perioada, cheltuielile de ingrijire ale bunicii. O alta intrebare este daca dreptul dansei de uzufruct se transfera automat asupra noului apartament. Este suficienta procura din partea bunicii pentru vanzare? Multumesc, Alina Maricescu


Notar Public Damiela - Camilia Pop:
Doamna Maricescu, Metoda corecta de a vinde un apartament care este grevat de un drept de uzufruct viager consta in a instraina concomitent atat nuda proprietate cat si dreptul de uzufruct. Vanzarea dreptului de uzufruct viager se poate face si printr-un imputernicit, cu o procura speciala. Cat priveste dreptul de uzufruct viager,acesta nu se transfera automat la achizitia unei noi proprietati, el se creaza cu acordul viitorului beneficiar, putand fi reprezentat la semnare tot printr-o procura speciala. Taxele aferente sunt aceleasi ca si la o vanzare obisnuita. Pentru detalii, va putem da consultanta la sediul biroului notarial.


Costel a intrebat:
Pentru a face o procura de la distanta, ce este necesar si cum se procedeaza? Ambele persoane se afla in Romania, dar la o distanta considerabila. Procura este necesara pentru inregistrarea unui act aditional legat de un drum de servitute Multumesc!


Notar Public Ioana Ruxandra Victoria Chatzifilippidis :
Va rugam sa ne contactati pe e-mail sau telefonic pentru a va solicita detalii suplimentare.

Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, Procura o poate face titularul/proprietarul drepturilor (cu C.I. valid și dovada calității de titular/proprietar, copie C.I. împuternicit) la notariatul din localitatea in care se afla si o poate trimite prin curier împuternicitului. Daca are incidenta notariala, notarul care instrumentează procura o va înregistra intr-un registru, in evidenta căruia o poate verifica notarul care întocmește actul adițonal. Sper sa va fie utila informația.


Costel a intrebat:
Buna ziua, Pentru a face o procura de la distanta, ce este necesar si cum se procedeaza? Multumesc!


Notar Public Ioana Ruxandra Victoria Chatzifilippidis :
Buna ziua! In ce stat se afla persoana care doreste sa faca procura? Trebuie sa mearga la ambasada sau consulatul Romaniei din acel stat. Pentru lamuriri suplimentare sau alte detalii ne puteti contacta la office@notariat-decebal.ro sau telefon 0723538490.

Notar Public Raluca Andreea Enache:
Buna ziua. Depinde in primul rand, ce obiect are procura. Ne puteti contacta la adresa din București, Bd. Basarabia, Nr.57, bl.M27, sc.A, et.2, ap.5, sector 2, Tel.: 0311 064 688 Fax: 0311 071 215 sau e-mail: bnppasca.enache@gmail.com . O zi frumoasa.

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua, Daca mandantul se află în alta tara, trebuie sa mearga la ambasada sau consulatul Romaniei din acel stat. Toate cele bune!


Mihaela Adam a intrebat:
Buna ziua. As dori sa stiu daca un mandant poate imputernici doi mandatari pentru vanzarea aceluiasi imobil si daca acest lucru este legal. Va multumesc.


Notar Public Ioana Ruxandra Victoria Chatzifilippidis :
Buna ziua! Este legal. Acestia pot fi imputerniciti sa exercite mandatul impreuna sau separat. Pentru detalii suplimentare ne puteti contacta.

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua! Se poate să faceţi o procură prin care să împuterniciţi mai multi mandanţi, ca impreună sau separat, sa se ocupe de vanzarea imobilului. Vă asteptam la sediul biroului pentru pregatirea documentului. Toate cele bune!


Elena Vlad a intrebat:
In urma hotararii judecatoresti,imobilul mi-a fost atribuit mie,cu obligatia de a-i plati sulta fostului sot care are dreptul din casa 62%,iar eu 38%...eu am devenit proprietara ap ptr doar 2 luni si as dori sa stiu cat impozit pe venit trebuie sa platesc tinand cont ca nu tot venitul e al meu. Multumesc!


Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Buna ziua, Avand in vedere ca dvs v-a fost atribuit imobilul in deplina proprietate, dumneavoastra trebuie sa va inregistrati in rolul fiscal, in calitate de unic proprietar, urmand a fi impozitata corespunzator pe aceasta proprietate. Impozitul pe venit il platiti doar daca, dupa plata sultei,doriti sa instrainati bunul,si veti fi impozitata fie la pretul vanzarii fie la valoarea din expertiza notariala a imobilului(daca pretul vanzarii este mai mic decat valoarea lui de expertiza). O zi buna!


Sidonia a intrebat:
Buna ziua! Eu locuiesc in casa socrului meu care a decedat in urma cu 5 luni,nu s-a facut succesiunea pentru mostenire iar sotul a decedat si el,socrul nemaiavand niciun urmas frate, sora,sotul nu are copii frati si nici surori. Ce pasi terbuie sa urmez pentru a intra in posesia mostenirii? Multumesc


Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Bună ziua! Pentru a vă răspunde la întrebarea pe care ați formulat-o este necesar să ne precizați data decesului pentru ambii defuncți (socrul și soțul dvs.).

Notar Public Sassu Raluca:
Buna ziua Daca sotul a decedat inaintea socrului dvs, nu puteti mosteni Daca sotul a decedat dupa tatal sau, trebuie sa faceti succesiunea dupa ambii defuncti Pentru relatii suplimentare va astepam la sediul nostru


ionescu gabriela a intrebat:
cat m-ar costa donarea unei parti dintr-o locuinta


Birou Notarial "Dictum":
Actul de donație se taxează în funcție de valoarea imobilului. Interesează în egală măsură dacă între donator și donatar există vreun grad de rudenie (donația între rude și afini până la gradul III inclusiv nu se impozitează - dovedirea gradului de rudenie sau de afinitatea se demonstrează doar prin acte de stare civilă). Pentru detalii suplimentare vă așteptăm la sediul biroului notarial din București, Strada Sevastopol nr. 24, et. 6, birou 602/1, sector 1, de luni până joi între orele 09,30 - 17,00 și vineri între 09,30 - 15,00. Telefon: 0314.251.922 și 0314.251.923.


Vio a intrebat:
Pentru partaj este obligatoriu cadastrul? Multumesc


Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Da.

Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Este necesar cadastrul întrucât actul de partaj, conform noului Cod Civil are un efect constitutiv de drepturi și nu un efect declarativ,astfel cum era în reglementarea anterioară.

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
da


Marioara I. a intrebat:
Buna ziua, va deranjez cu o intrebare. Sotul meu are o locuinta cumparata inaintea casatoriei (cu banii de avans de la parinti si inapoiati dupa nunta; mai sunt rate de platit la banca la aparatament), nu are copii, cine are dreptul la mostenire? Mentionez ca nu au bunuri comune, doar mobila din casa. Mai traiesc parintii si fratii sotului. Va multumesc!


Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua, În situaţia în care sotul dvs a decedat, la succesiune vin: sotia, părintii si fratii. Daca sotul dvs este in viata, se pot face testamente reciproce. Pentru mai multe detalii va asteptam la sediul biroului nostru pentru a discuta în amanunt speta dvs. Toate cele bune!

Birou Notarial "Preda si Trandafirescu":
buna ziua, la mostenirea sotului decedat vin sotia, fratii si parintii sotului dvs. In cazul in care doriti sa ramaneti cu mai mult decat vi s-ar cuveni prin mostenire, iar sotul dvs traieste, va trebui sa luati in considerare un testament prin care sa va gratifice cu casa sau o vanzare intre soti in urma careia sa deveniti proprietara intregului apartament. Pentru mai multe detalii va asteptam in sediul nostru din Calea Mosilor, in aproprierea Pietii Roestii (Universitate) ca sa discutam speta dvs si sa va ajutam sa luati decizia potrivita.


Ion Danciulescu a intrebat:
Buna ziua, Vreau sa cumpar prin credit ipotecar o parte a unei case. Am inteles ca se poate face o dezlipire a imobilului. Intrebarea mea este daca acest lucru trebuie facut inainte ca eu sa inaintez actele catre banca sau se face in acelasi timp cu celelalte acte. Proprietarul are ceva de facut inainte de a da acea jumatate de imobil spre vanzare? Va multumesc!


Notar Public Raluca Andreea Enache:
Buna ziua. In cazul unei dezmembrari, proprietarul trebuie sa intocmeasca o documentatie cadastrala in baza careia se va incheia actul de dezmembrare. Daca banca este de acord, in aceeasi zi se va putea incheia actul de dezmembrare urmat de vanzarea catre dumneavoastra

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Este necesar ca proprietarul sa faca actul autentic de dezmembrare pe baza documentatiei cadastrale pt. dezmembrare. Trebuie sa verificati insa la banca daca puteti semna si contractele de vanzare si ipoteca tot atunci, pt. ca acest lucru depinde de dosarul dvs de credit.


Costel a intrebat:
Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu daca la semnarea unui precontract de vanzare casa vila prin credit bancar, este necesar certificatul energetic. Stiu ca la finalizarea tranzactiei este absolut necesar, dar la precontract este? Va multumesc!


Notar Public Raluca Andreea Enache:
Buna ziua. Pentru precontract nu este necesar, insa va fi necesar cumparatorilor sa il prezinte bancii, inainte de incheierea contractului de vanzare cumparare. O zi buna

Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Bună ziua! Nu este necesar certificatul de performanță energetică la semnarea promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare. Totuși, având în vedere că este vorba și de un credit bancar, este posibil ca banca să fie cea care să ceară certificatul înaintea perfectării contractului de vânzare-cumpărare.

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua La semnarea promisiunii bilaterale de vânzare cumpărare nu este necesar, dar având în vedere faptul că pentru achiziţionarea imobilului se va utiliza credit bancar, banca îl solicită înainte semnării contractului de vânzare cumpărare.


PAVEL M a intrebat:
Ce taxe se platesc la stat in conditiile noii legi ce intra in vigoare cu 09.05.2015, vis a vis de plati mai mari de 5000 ron/5000 euro. Fiind vorba de vanzarea unui imobil din 2010 in zona rurala. Ideea este ca este pe numele minorului avand hotarare de la instanta privind curator. Iar ca si parinte doresc sa sting alte credite bancare la alta banca ce nu are legatura cu tranzactia prin CEC. Statul obliga sa se deschida cont la CEC pe numele minorului. Cu multumiri anticipate, PM


Imobiliare.NET:
Va rugam sa folositi calculatorul de taxe notariale actualizat 2015 publicat la noi pe site: http://www.imobiliare.net/taxe-notariale/


Ana a intrebat:
Daca divortez este o problema daca doresc sa-i fac imputernicire sotului pentru a depune cererea de divort?


Notar Public Raluca Andreea Enache:
Buna ziua. Da, un soț îl poate reprezenta pe celălalt prin procură la depunerea cererii de divorț. Insă, la termenul stabilit (după un termen de reflecție de 30 de zile) va fi necesar ca ambii soți să se prezinte personal la sediul biroului notarial. Reprezentarea prin procură notarială nu mai este posibilă la eliberarea certificatului de divorț notarial.

Birou Notarial "Preda si Trandafirescu":
buna ziua, reprezentarea prin procura este acceptata in procedura divortului pe cale notariala. Se pot depune actele prin procura, dar la solutionarea divortului ambii soti trebuie sa fie prezenti personal in mod obligatoriu.


Corina C a intrebat:
Buna ziua! Lucrez de 5 luni full time, pe perioada nedeterminata si salariu de 2700 lei. Sunt eligibila pentru contractarea unui credit Prima Casa daca inainte am lucrat cu jumatate de norma timp de aproape 2 ani si un salariu de 800lei? Se va lua in considerare la calculul scoringului si venitul de la fostul loc de munca sau strict numai venitul pe ultimele 5 luni? Multumesc anticipat!


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, Aceste informati va pot fi furnizate de catre banca unde doriti sa contractati creditul. Fiecare banca isi stabileste propriile criterii de eligibilitate si ”scoring” in fuctie de vechime, venituri, stare civila, bunuri detinute si alte astfel de informatii.

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Buna ziua. Dupa cum v-au cominicat si colegii nostri mai sus aceste probleme tin de fiecare unitate de credit in parte. Dupa aprobarea acestora va veti prezenta la sediul unui birou notarial pentru intocmirea actelor necesare dosarului pentru Prima Casa.


cornel g a intrebat:
am divortat dupa 10 ani de casnicie,si a trebuit sa parasesc domiciliul conjugal,find proprietatea sotiei.cu banii de la nunta si din veniturile salariale am cumparat masina si renovat locuinta.lcu un an jumatate inainte de divort am luat un credit de 4000 E,si acum platesc singur,.am vreun drept de despagubire ? VA MULTUMESC !


Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua, Vă recomandăm să vă adresati unui avocat. Toate cele bune!


alexandra a intrebat:
Buna ziua! Am si eu o intrebare. As dori sa achizitionez un imobil prin programul Prima Casa, insa detin un imobil, ca mostenire, pentru care am contract de vanzare -cumparare. Intrebarea ar fi, daca il vand, pot sa aplic pentru programul prima casa? Va multumesc


Birou Notarial "Preda si Trandafirescu":
buna ziua, programul prima casa prevede ca beneficiarul sa nu fi avut un imobil sau un imobil cu o suprafata mai mare de 40 mp pentru a fi eligibil. cu consideratie,

Notar Public Sassu Raluca:
Buna ziua Este vorba sa nu aiba mai mult de 50 mp utili


Razvan a intrebat:
Buna ziua, In anul 2013, o ruda de a mea a castigat prin instanta mai multe loturi de teren (partaj judiciar). S-a stabilit in urma expertizei judiciare faptul ca trebuie sa achite taxa de timbru de aprox. 25.000 RON pentru toate loturile. Pe acest site apare impozit catre Stat. Am simulat pentru o valoare de 125.000 EURO pentru o parcela si a rezultat un impozit de 13050 RON (dobandire mai mica de 3 ani). Acest impozit se scade din impozitul din taxa de timbru sau nu au legatura? Nu inteleg efectiv daca s-a achitat impozitul pentru taxa de timbru sa mai platesc si alt impozit pentru vanzare? Daca nu se poate achita impozitul in momentul efectuarii tranzactiei, se poate adauga ca si taxa la Directia de Taxe si Impozite si se va achita ulterior, esalonat? Multumesc.


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Sunt taxe distincte. Taxa de timbru se achita in cadrul dosarului aflat pe rolul instantei. Impozitul se achita in cazul vanzarii ulterioare a terenurilor, in functie de pret. Acesta este impozitul pe venitul din transferul proprietatii imobiliare, prevazut de codul fiscal si se achita integral cu ocazia instrainarii.

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Sunt taxe distincte. Taxa de timbru se achita in cadrul dosarului aflat pe rolul instantei. Impozitul se achita in cazul vanzarii ulterioare a terenurilor, in functie de pret. Acesta este impozitul pe venitul din transferul proprietatii imobiliare, prevazut de codul fiscal si se achita integral cu ocazia instrainarii.


Mihai Cerchez a intrebat:
La o tranzactie imobiliara cu un teren, daca sunt doi vanzatori se dubleza impozitul?? Anul trecut pe o tranzactie similara (15.000 Eur) am platit 1355 lei impozit, anul acesta pentru un teren vandut cu 13.000 Eur ni s-a facut o evaluare la 2312 lei. Nu intelegem acesta diferenta, ni se pare f. mare.


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Impozitul nu se dublează la doi vânzători, însă prin formula de aclcul este mai mare decât pentru unul singur. De asemenea se ia in calcul valoarea de grilă a terenului și momentul de când dețineți terenul în funcție de care se aplică formula de aclcul pevăzută de art. 77 indice 1 din Codul fiscal. o zi bună!

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Pt. valorile declarate de dvs. impozitul este in cota de 2% pt. imobil dobandit cu mai mult de 3 ani anterior instrainarii, respectiv in cota de 3% pt. imobil dobandit cu mai putin de 3 ani anterior instrainarii. Daca insa valoarea de grila a imobilului este mai mare decat pretul din contract, impozitul se va calcula in functie de valoarea de grila. Daca nu sunteti lamurit, intrebati cum a fost calculat impozitul in cazul dvs.


Razvan Sandu a intrebat:
Buna ziua, bunica mea are 89 de ani si vrea sa-mi faca contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere. E nevoie de un certificat medico legal?


Biroul Notarului Public Iuliana Alexandra Zarafiu:
buna ziua, in cazul bunicii dumneavoastra va fi nevoie de un certificat medico-legal. cu stima Iuliana Alexandra Zarafiu

Notar Public Ana - Maria Dragnea:
Buna Ziua, Da, in cazul bunicii dvs este necesar acest certificat. De asemenea, in cazul in care bunica dvs. intentioneaza sa va transmita dreptul de proprietate asupra apartamentului in schimbul intretinerii, este necesar sa fie asistata de un reprezentant desemnat de Autoritatea Tutelara. Pentru mai multe informatii, va asteptam la sediul biroului notarial.

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua, Da, este nevoie de un certificat medico-legal. Pentru mai multe informatii, va asteptam la sediul biroului nostru notarial. Toate cele bune!


TELEANU IOAN a intrebat:
A-M UN CREDIT IPOTECAR , PE CARE VREAU SAL ACHIT ANTICIPAT IN INTREGIME , APROC- SIMATIV - 6000 - EURO , DUPA CARE VREAU SA RADIEZ IPOTECA DIN C.F. . INTREBARI : CE DOCUMENTE TREBUE SA-MI ELIBEREZE BANCA , PENTRU RADIEREA IPOTECII DIN C.F. CE DOCUMENTE TREBUE SA AM EU PENTRU RADIEREA IPOTECII DIN C.F. . CAT TREBUE SA PLATESC LA BANCA , PENTRU DOCUMENTELE PE CARE LE PRIMESC . CAT TREBUE SA PLATESC LA NOTAR SI NOTARIAT PENTRU RADIEREA IPOTECII ,SI ELIBE - RAREA UNUI EXTRAS DUPA RADIEREA IPOTECII . DE ASEMENEA VA ROG SA MA INFORMATI --------DACA EU SANT PERSOANA CU HANDICAP GRAV cu insotitor permanent , nedeplasabil A-M VREO REDUCERE SAU SCUTIRE LA PLATA ? VA MULTUMESC 21 04 2015


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, După ce achitați anticipat, banca, prin reprezentanți săi, va trebui să va pună la dispoziție duplicatul unei declarații de radiere data în fața unui notar public, costul declarație va fi în sarcina dvs sau în sarcina băncii - în funcție de bancă - costul variază în funcție de notarul ales (de dvs sau de bancă). Cu un duplicat al acestei declarații (sau o copie legalizată a acestuia), o copie a unui extras de carte funciară pentru informare (cel utilizat la întocmirea declarației) și C.I.-ul dvs, va puteți adresa notarului public care a întocmit declarația sau va puteți prezenta dvs personal la O.C.P.I. competent (în funcție de adresa imobilului), pentru a radia efectiv din cartea funciară această ipotecă. Taxa perceputa de O.C.P.I. pentru radiere este de 60 lei, iar concomitent cu obținerea încheierii privind radierea veți primi și un extras de informare. Pentru costurile către bancă va trebui sa solicitați informații reprezentanților acesteia. Sper ca v-am fost de ajutor.


maria a intrebat:
Va rog frumos sa-mi spuneti daca persoanele cu handicap beneficiaza de taxe notariale preferentiale. Va multumesc!


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Din nefericire, pentru această categorie de persoane nu există facilități.

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Exista scutiri/reduceri doar pentru declaratiile si procurile necesare pt. stabilirea si incasarea drepturilor persoanelor cu handicap.


corlaciu ioan a intrebat:
Asi dori sa va intreb la ce pret aproximativ se ridica toate taxele pentru> 1 cumparare 500m patrati teren extravilan 2 intabularea,si parcelarea Va multumesc astept raspuns


Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, Trebuie sa prezentati actele de proprietate pe care le detineti unui notar public, pentru a va face estimarea in functie de localitatea si valoarea din Ghidul notarial al proprietatilor imobiliare.


elena vlad a intrebat:
in urma partajului,casa mi-a fost atribuita mie,cu obligatia de ai plati sotului sulta el este titularul de contract,cat am fost casatoriti eu nu am fost trecuta in actele casei acum eu voi fi proprietara si as dori sa stiu daca numai eu trbuie sa platesc impozitul catre stat sau impreuna? ap l-am vandut cu 61500 si as dori sa stiu cat trebuie platit? eu am 38% din valoarea casei,iar el 62%


Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, Proprietarii, in functie de cota parte de proprietate, datoreaza impozitul local, calculat de functionarii Directiei Impozite si Taxe Locale, pe baza actelor prezentate.

Notar Public Sassu Raluca:
Buna ziua Daca casa v-a fost atribuita dvs cu plata sultei catre fostul sot, atunci dvs sunteti unica proprietara, 100%, deci dvs datorati impozitul


Marcel Danes a intrebat:
Buna ziua, pentru impartirea unui teren este suficienta o declaratie de cota a pamantului sau mai e nevoie si de alte documente? Am consultat mai multi notari si am primit pareri diferite. Multumesc


Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, Impartirea terenului prin Act de partaj se incheie pe baza declaratiilor coproprietarilor privind cota parte detinuta de fiecare si desigur pe baza actelor de proprietate, a certificatului de atestare fiscala si a extrasului de carte funciara pentru autentificare.

Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Buna ziua, Partajarea/impartirea terenului nu se poate face printr-o simpla declaratie.Trebuie sa incheiati cu ceilalti coproprietari un act de partaj(sistare a coproprietații), pentru a opera transferul de proprietate.

Notar Public Dobre Magdalena:
ati primit raspunsuri diferite pentru ca ati pus intrebari diferite. pentru rezolvarea problemei dvs trebuie sa solicitati o consultatie notariala si veniti cu actele pe care le detineti

Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Buna ziua Partajarea unui teren nu se face printr-o simpla declaratie privind cotele. Se intocmeste un act de partaj, care va fi semnat de catre toti coproprietarii, pe baza actelor de proprietate si, daca partajul se face prin impartirea terenului in mai multe loturi, este necesara o documentatie cadastrala pentru dezmembrarea terenului. Trebuie sa ajungeti la un birou notarial pt. a vi se detalia toate documentele necesare actului de partaj si procedura pe care trebuie sa o urmati.

Notar Public Sassu Raluca:
Buna ziua Daca este vorba de stabilirea cotelor de proprietate (de ex. in cazul unui titlu de proprietate emis pe numele mai multor persoane) este suficienta declaratia. Daca doriti impartirea fizica a terenului aveti nevoie de intocmirea documentatiei cadastrale, intabularea si intocmirea unui act de partaj voluntar la notar, sau in cazul in care nu va intelegeti cu ceilalti coproprietari de o hotarare judecatoresca de partaj. Pentru lamuriri 0729004138


Costin a intrebat:
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie: secretarii primariilor pot legaliza acte? Este urgent,va multumesc.


Biroul Notarului Public Lazar Monica-Stefania:
Numai secretarii consiliilor locale pot legaliza NUMAI DACA IN LOCALITATEA RESPECTIVA NU EXISTA UN NOTAR PUBLIC SI ACTUL SA FIU AUTENTIC. O zi excelenta.

Notar Public Dobre Magdalena:
conform art.17 din legea 36/1995 secretarii consiliilor locale ale comunelor si oraselor unde nu functioneaza birouri notariale pot legaliza copii de inscrisuri, cu exceptia inscrisurilor sub semnatura privata


Nick a intrebat:
Buna ziua Mama mea, 80 ani vrea sami lase apartamentul dansii prin mostenire. Cum se poate face, prin testament sau sucesiune? va multumesc pt raspuns


Notar Public Diaconescu:
Bună ziua, răspunsul este prin testament, succesiunea se deschide odată cu decesul persoanei.


Dinu Stelian a intrebat:
Buna ziua! Detin o mostenire in urma unui act de succesiune cu tatal si fratele meu si as dori sa stiu daca se poate face un act din care sa se specifice exact care este partea mea (doresc o parte din curte pentru a face ceva separat de restul casei) si daca pot trece si o alta persoana cu drepturi egale pe partea mea. Va multumesc!


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Puteţi face o dezmembrare cu partaj pt a vă delimita proprietatea. Pentru a trece o terţă persoană pe partea dvs de proprietate puteţi să-i donaţi sau vindeţi o cotă. O zi bună!

Notar Public Ros Cristina - Maria:
In urma dezbaterii succesiunii veti mosteni o cota parte. Pentru a indivizualiza suprafata dv, ulterior dezbaterii succesiunii se face partaj. Dupa aceasta ultima operatiune veti putea instraina unei alte persoane o cota din proprietatea dv. O zi buna si dv.

Biroul Individual Notarial "Litteris":
I D E M

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Buna ziua. Dupa cum au specificat colegii nostri mai sus, se poate - binenteles cu acordul tuturor coproprietarilor - efectua un partaj cu dezliprea partii dorite de dumneavoastra si apoi efectua o instrainare. Pentru detalii este bine sa va programati la o consultatie la un birou notarial. Toate cele bune


Georgeta a intrebat:
Buna ziua, Am si eu o intrebare legata de uzufructul viager. Mama prietenului meu a incheiat cu parintii sai un contrat de vanzare – cumparare cu uzufruct viager. Acum, mama prietenului doreste sa-i vanda acestuia casa si terenul ce fac obiectul contractului de vanzare – cumparare cu uzufruct viager, iar bunicii lui sunt de acord. Ceea ce doresc eu sa stiu, este cum se procedeaza si ce acte sunt necesare, avand in vedere ca bunicii sunt persoane in varsta de 85 si, respectiv 83 ani. Multumesc anticipat.


Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, Bunicii care isi mentin uzufructul viager pot semna declaratia de acord pentru transmiterea proprietatii, in cadrul contractului de vinzare-cumparare dintre mama si fiu, autentificat de notarul public. Actele necesare sunt: actele de proprietate, intabularea si documentatia cadastrala, certificat de atestare fiscala, certificat de performanta energetica, adeverinta de la asociatia de proprietari, ultimele plati ale facturilor de utilitati. Notarul public obtine extrasele de carte funciara pentru autentificare.


Corina Dudau a intrebat:
Buna ziua! In primul rand va multumesc pt timpul acordat. Actul este - Titlu de proprietate. Intrebam de costuri informative si aproximative dintr-un singur aspect-cel financiar in primul rand, apoi timpul pierdut .Daca trebuiesc prea multe demersuri si succesiunea facuta din mort in mort cum spuneti, atunci sigur si costurile se ridica substantial . Terenurile nu au valoare foarte mare, de aceea ne intrebam daca merita efortul sa plecam la drum. In cazul in care constatam ca nu merita ,atunci fiecare isi va folosi in continuare partea asa cum de altfel se intampla din anul 1995. Multumesc inca o data. O zi buna.


Notar Public Sassu Raluca:
Buna ziua Ca sa ma pot pronunta ar trebui sa vad actul si sa discutam, caz in care va pot face un calcul estimativ. La un moment dat tot va trebui sa rezolvati cumva cu actele, altfel ii veti lasa incurcati pe urmasii dvs. O zi buna


Corina Dudau a intrebat:
Buna ziua! Exista un act al strabunicului (decedat) pe 4 terenuri cu suprafete diferite fiecare Copiii lui -4 fiind -mostenitorii, sunt toti decedati.Terenurile au fost folosite de fiecare in parte, prin intelegere verbala, nefacandu-se nici un fel de act. Nr.1 -nu a avut copii, Nr-2 -unul, Nr.3- nici unul (dar am eu act de mostenire in urma lui) si Nr. 4 - doi copii ,dintre care unul nu vrea nimic. Mostenitorii Nr. 2,3 si 4 - doresc (dorim) sa facem acte pentru terenurile ce ne revin pe drept. Nu vrea nimeni terenul Nr.1.Nu exista neantelegeri, fiecare stie exact ce are si ce i se cuvine. Problema este ca nu avem acte . Care sunt sansele sa dobandim acte pe aceste terenuri ? si exista cumva o varianta mai rapida si mai putin costisitoare sa intram legal in posesia lor prin tribunal ? Multumesc.


Notar Public Sassu Raluca:
Buna ziua Ce fel de act are strabunicul pe cele 4 terenuri? In pricipiu trebuiesc facute succesiunile din mort in mort pana la cei in viata, si nu are importanta cum le folositi si daca vreti sau nu terenul 1. Acestea se vor impartii intai in cote matematice, se vor intabula pe numele tuturor si abia apoi se va face partajul prin care veti hotara cine ce teren ia. Ca taxe numai dupa ce se studiaza actele se poate face o evaluare de cost. O zi buna Pentru alte informatii va asteptam la sediul nostru sau la tel 0729004138


Valentin Cosma a intrebat:
Buna ziua! Ce valabilitate are o procura speciala pe care se mentioneaza "valabila pana la revocarea expresa"? Este valabila pe o perioada nedeterminata sau se aplica prevederile legale care specifica perioada limita de 3 ani?


Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Bună ziua, Daca în procură nu este mentionata valabilitatea, aceasta este valabila pe un termen de 3 ani. Toate cele bune!


Roxana a intrebat:
Un credit negarantat aflat in executare silita poate fi preluat de coplatitor prin declaratie la notar, in urma unui divort? Astept un raspuns, multumesc!


Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Buna ziua Va sfatuim sa va adresati unitatii de credit in cauza. O declaratie notariala nu va va fi suficienta. Toate cele bune

Notar Public Sassu Raluca:
Daca este deja in executare silita, numai cu acordul executorului si a bancii creditoare, dar numai in functie de stadiul in care se gaseste procedura de executare.

Birou Notarial "Preda si Trandafirescu":
buna ziua, ca sa preluati creditul trebuie sa aflati intai daca va incadrati din punct de vedere al veniturilor. in cazul in care va incadrati si banca este de acord se face un acord intre dumneavoastra si banca. Cei in masura sa va raspunda la intrebarea dvs sunt cei de la unitatea de credit respectiva.


ioana a intrebat:
Buna ziua, Doresc sa vand unui dezvoltator un teren pentru care voi primi la vanzare parte din pret iar in contul restului de pret doresc ca dezvoltatorul sa imi dea 3 apartamente. Ce contract ma sfatuiti sa fac, dezvoltatorul doreste sa faca initia doar vanzarea pe teren, pentru apartamente ce act as putea face ? Multumesc.


Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Este o discutie complexa, va asteptam in cadrul biroului pentru lamuriri.

Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Puteţi încheia mai multe acte, dar cel mai simplu ar fi, pe lângă vânzare, să încheiaţi şi o promisiune de vânzare pe bun viitor în care dezvoltatorul să se oblige să vă vândă atunci când este gata blocul şi în care să se consemneze că aţi achitat tot preţul apartamentelor. O zi bună!

Notar Public Pana Ruxandra Mihaela:
Buna ziua, Sunt mai multe variante de acte care se pot incheia. Daca doriti mai multe informatii va satept la sedioul biroului

Societate Profesionala Notariala "Concordia":
Buna ziua. Este, dupa cum au mentionat colegii nostri mai sus o discutie complexa. Exista posibilitatea asocierii in participatiune, a vanzarii si promisiunii de vanzare, dar exista si alte variante ce vor fi analizate de notarul public in functie de situatia concreta. Indicat este sa solicitati o consultatie unui notar public astfel incat sa alegeti cea mai avantajoasa optiune pentru situatia dumneavoastra. Toate cele bune


preda a intrebat:
Spuneti-mi va rog ce taxe se platesc la notar, pentru suma de 213750 lei, credit prima casa? Am vazut ca pretul este diferit, in functie de diferite site-uri. Care ar fii explicatia? Multumesc.


Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Buna dimineata, Taxele notariale se calculeaza in functie de pretul vanzarii si nu in functie de creditul luat prin programul Prima Casa.Daca doriti un calcul trebuie sa ne comunicati intregul pret al vanzarii.

Biroul Individual Notarial "Accepter":
Buna ziua taxele notariale se calculeaza in functie de pretul de vanzare cumparare va rugam sa ne comunicati pretul de vanzare cumparare.

Notar Public Ana - Maria Dragnea:
Taxele notariale se calculeaza raportat la pretul vanzarii, iar nu la valoarea creditului. In cazul achizitiilor facute in cadrul Programului ”Prima Casa” beneficiati de o reducere de 30% din onorariul notarial aferent redactarii si autentificarii contractului de vanzare. Nu va sfatuiesc sa luati in considerare ”diversele site-uri”. Nu sunt corect informate.


marian a intrebat:
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un testament scris de mana pentru a fi valabil?


Notar Public Diaconescu:
Scris, datat și semnat de mâna testatorului. De asemenea trebuie să cuprindă datele de identificare ale testatorului, ale beneficiarului/lor, precum și dispozițiile testamentare efective.

Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Testamentul olograf este scris, datat si semnat de mana testatorului.


FILIP DANIELA a intrebat:
Buna ziua!POT DA O DECLARATIE PE PROPRIA RASPUNDERE CA MI-AM PIERDUT FOAIA MATRICOLA??


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Da, puteți face o astfel de declarație. la noi costă 40 ron și 9,6 ron tva

Notar Public Ana - Maria Dragnea:
Da. Costul este de 49,60 lei TVA inclus.

Birou Individual Notarial Lex Voluntatis:
Da, puteti da o asemenea declaratie, trebuie sa prezentati Cartea de identitate. Cost 40 de RON.


Iulian popa a intrebat:
Buna dimineata, In cazul in care doresc sa vind un apartament pe care l-am obtinut in 2 etape taxele ce le datorez catre stat vor tine cont de acest fapt. mentionez ca prima etapa este mai mare de 3ani. Cu multumiri anticipate pentru raspuns


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, desigur, la stabilirea impozitului datorat pe transferul dreptului de proprietate se va ţine seama de momentul în care aţi dobândit proprietatea şi se va taxa corespunzător. O zi bună!

Notar Public Ana - Maria Dragnea:
Desigur. Impozitul pe venitul obtinut din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal se calculeaza raportat la data dobandirii fiecarei cote din apartament.

Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Dacă ați dobândit cote din dreptul de proprietate în ”etape” - intervale diferite de timp - se va calcula impozitul datorat diferențiat pentru fiecare cotă, însa dacă doar ați achitat în ”etape”, dreptul de proprietate fiind dobândit la o anumită dată, această dată va determina modul de calcul privind impozitul.


Alina.Daniela a intrebat:
Buna ziua! Doresc sa cumpar un apartament in Bucuresti impreuna cu prietenul meu. Intrebarea mea este daca e posibil ca tatal prietenului meu sa fie imputernicit pentru amandoi, astfel sa fie nevoie doar de o singura procura? Va multumesc anticipat pentru raspuns!


Notar Public Diaconescu:
Bună ziua, răspunsul este afirmativ!

Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, desigur ca puteti sa dati amandoi o singura Imputernicire.

Biroul Individual Notarial "Accepter":
Buna ziua, sigur puteti face o singura procură.

Iacob Ioana si Leonte Alexandru Societate Profesionala Notariala:
Buna ziua, Se poate face o singură procura, însa trebuie avut în vedere și menționat în această procură cotele procentuale pe le veți cumpăra fiecare (necăsătoriți fiind).


Gina a intrebat:
Buna ziua, Detin o casa batraneasca cu teren, in suprafata de aproape 900mp, intr-un sat. Doresc sa-l vand unei rude apropiate la valoarea cea mai mica posibila si as dori sa stiu la ce suma ma ajung toate taxele? Multumesc anticipat!


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună Ziua, Pentru a vă putea calcula taxele, avem nevoie de actele de proprietate, doar că-mi spuneţi că este "într-un sat" nu mă ajută cu nimic. O zi bună!


Gabriela a intrebat:
mutumesc pt raspuns, prefer v-c pt ca sunt casatorita si asa trece ca bun comun, terenul de la mama si banii de casa de la mama soacra.in caz de partaj s ar impartii in mod egal,nu? cred ca ar fi mai complicat sa fie terenul pe mine si casa construita cu banii care ii primim de la mamasoacra. multumesc inca o data!!!gabriela a intrebat:
Continuare (4) Impozitul prevăzut la alin. (1) şi (3) se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv,gabriela a intrebat:
buna, daca cumpar un teren intravilan (1.4ha)de la mama, pot declara ca il vinde cu 2000euro? ca sa platim mai putine taxe? sau nu se poate? am gasit aceasta lege pe net. Impozitul pe tranzactii imobiliare, asa cum mai este denumit impozitul pe veniturile obtinute din transferul dreptului de proprietate imobiliara isi are temeiul in dispozitiile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si ale Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal Art. 771. – (1) La transferul dreptului de propriet


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Bună ziua, Da, se poate. Codul Fiscal prevede ca între rude până la gradul II se impozitează vânzarea la prețul declarat de părți. Celelalte taxe însă se calculează la valoarea de grilă, adică taxa ANCPI și onorariul notarului public. Dar, fiind vorba de un contract între mama și fiică, de ce nu faceți un contract de donație?


Moldovan Octavian a intrebat:
Buna ziua, locuiesc cu parintii, si as dorii sa trec jumatatea de casa pe mine impreuna cu 1,5ha de teren de langa casa, mentionez ca parinti au acte doar pe partea consruita (2 camera)in anul1960, iar partea mea a fost construita ulterior (2003)pe care nu am acte , ce se poate face si cat m-ar costa sa le intabulez pe mine?


Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, In primul rand trebuie sa obtineti certificatul de atestare a stadiului realizarii constructiei, eliberat de primarul unitatii administrativ-teritoriale, procesul-verbal de constatare privind stadiul realizarii constructiei, certificatul de atestare fiscala, acte pe baza carora solicitati unei persoane autorizate ( in domeniul cadastral), intocmirea documentatiei cadastrale si inscrierea in cartea funciara a imobilului. Dupa primirea extrasului de informare care atesta intabularea proprietatii, orice notar va putea intocmi actul juridic potrivit, pentru transmiterea proprietatii de la parinti la Dvs. Costurile ( la primarie, la persoana autorizata, la OCPI-BCPI si la notar) se determina in functie de valoarea constructiei si a terenului aferent, stabilite prin certificatul eliberat de serviciul de taxe si impozite.


Finica Constantin a intrebat:
Cum se procedeaza pentru acceptarea unei mosteniri,dupa decesul tatalui...impreuna cu mama si un frate...mama are certificat de handicap grav,definitiv,eu fiind tutorelei ei legal. Ce costuri implica ? Cu multumiri


Biroul Individual Notarial Crisu Elena Denisa:
Toţi moştenitorii pot accepta moştenirea în baza unei declaraţii de acceptare a succesiunii, sau în baza cererii de deschidere a procedurii succesorale. Dacă mama dvs. este pusă sub interdicţie şi dvs. sunteţi ocrotitorul ei legal, atunci puteţi face dvs. declaraţia de acceptare a succesiunii. Costul pt. declaraţie este de 40 ron şi 9,6 ron tva şi 6,2 ron înregistrarea declaraţiei la INFONOT.


Gabriela a intrebat:
Cat este taxa notariala pentru donatie de la tata catre fiu de 17 ani, a jumatate de proprietate ce-i revine dintr-o proprietate evaluata la 35000 de euro in nomenclator , detinuta impreuna cu mama


Notar Public Diaconescu:
Bună ziua, onorariul minim este de 1.150 RON + TVA, la care se adaugă taxele de publicitate imobiliară, undeva în jurul sumei de 120 RON și taxa de înregistrare a contractului de donație în R.N.N.E.L. în sumă de 6,2 RON.

Notar Public Diaconescu:
Totuși, pentru un calcul real, este nevoie de analiza actelor de proprietate!

Biroul Notarial Mitache Mugurel - Ioan:
nu se poate face un astfel de act in conditiile prezentate de dvs.

Notar Public Sassu Raluca:
Daca mama si tata nu au divortat sau nu au facut conventie matrimoniala de separatie de bunuri, nu se poate face un astfel de act deoarece nu se stie cat detine mama si cat tata.Oricum pentru minor aveti nevoie de incuvintarea instatei pentru acceptarea donatiei. Pentru alte detalii ne puteti contacta la tel 0729004138 sau email bnpopranioana@rdsmail.ro

Birou Notarial "Preda si Trandafirescu":
buna ziua, pentru cota de jumatate din apartamentul evaluat la 35.000 euro, la cursul de 4,45 lei/euro aveti de achitat 1150 + tva = 1426 lei onorariu notarial, 117 lei taxa de publicitate imobiliara (intabulare), 6,2 lei notarea in registrul infonot (R.N.N.E.L). Pentru a se putea dona partea tatalui, trebuie facuta lichidarea regimului matrimonial daca proprietatea este detinuta de tata si de mama, iar acest act costa 150 lei + tva = 186 lei. Daca proprietatea este doar a tatalui nu mai trebuie facuta lichidarea regimului matrimonial. In functie de cursul euro se schimba si taxele. IN cazul in care proprietatea are o alta valoare taxele se schimba.


petrugan despina a intrebat:
la ce pret este evaluat in grila dvs. un apartament de 2 camere ,parter,50,26mp,construit in 1982,strada fainari ?


Biroul Notarial Mitache Mugurel - Ioan:
56.550 euro

Birou Notari Asociati Gheorghiu si Tanase:
Buna ziua, exista 2 evaluari in nomenclator, 56.550euro si 53710 euro, in functie de o zona mai concreta.


Florina a intrebat:
Cat costa un contract cu drept de uzufruct asupra unui apartament in valoare de 45000 euro? Imi ofera acesta dreptul de a inchiria ulterior imobilul in regim hotelier, eu ca uzufructuar?


Notar Public Bogdan Vasilescu:
Buna ziua, Contractul prin care se rezerva dreptul de uzufruct nu va permite sa mai inchiriati deoarece uzufructul presupune ca beneficiarul acestui drept sa locuiasca acolo pana la data decesului sau pana la data cand renunta. Taxele sunt undeva in jurul sumei de 2300 lei.

Birou Notari Asociati Gheorghiu si Tanase:
Uzufruct inseamna posesie si folosinta ca dezmembraminte ale dreptului de proprietate, deci uzufructuarul POATE INCHIRIA,lucru ce se intampla frecvent.Ca taxe -1870lei on, 448lei tva, 240lei intabulare, 60lei notar uzufruct, 40 lei extras carte funciara. Taxele s-au calculat la valoarea declarata. In cazul in care valoarea din nomenclator este mai mare, se ia aceasta in considerare. Oricum mentinerea uzufructului presupune calculul la 80% din valoarea de 45.000euro. Pentru eventuale detalii va rugam sa ne contactati la telef. 02123O9592. O zi buna, notar Mindra Gheorghiu


Ileana a intrebat:
Buna ziua! Este posibil un schimb de locuinte cu sulta, in conditiile in care nu este facuta succesiune?


Notar Public Ana - Maria Dragnea:
Daca va referiti la faptul ca nu este dezbatuta succesiunea si nu s-au stabilit mostenitorii ramasi de pe urma unuia dintre proprietarii implicati in schimb, evident ca nu poate fi incheiat actul de schimb. Pentru un raspuns cat mai exact, va rugam sa ne comunicati mai multe detalii. Ne puteti apela direct la telefon 021.327.38.86, de luni pana vineri, intre orele 10-17.


AdrianM. a intrebat:
Buna ziua. Cum se poate cumpara un apartament grevat de o ipoteca imobiliara de gradul 1, in valoare de aproximativ 110000 lei si care are notate ca sarcini interdictia de vanzare, inchiriere, dezmembrare, comasare si modificare structurala. Exista vreo posibilitate de a incheia un act de imprumut, promisiune de vanzare, etc. ? Mentionez ca tranzactia se face in familie. Multumesc anticipat.


Birou Notarial Ioana Surdescu:
Veți putea încheia o promisiune de vânzare doar în baza unui acord scris din partea băncii.

Notar Public Raluca de Herbay:
Buna ziua, orice act doriti sa faceti,vanzare, promisiune sau ctr. de imprumut cu garantie imobiliara, veti avea nevoie de acordul in scris al bancii creditoare. O zi buna!

Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Buna ziua, Proprietarul apartamentului va cere acordul scris al creditorului ipotecar, pe care il va primi, conditionat de stingerea creantei garantate de aprox.110000lei cu viramentul sumei de aprox.110000lei din pretul vinzarii, in contul creditorului ipotecar. Contractul de vinzare-cumparare va contine clauza privind acordul creditorului pentru vinzare, viramentul sumei necesare pentru stingerea ipotecii precum si acordul pentru radierea ipotecii din cartea funciara, conform adresei scrise a creditorului ipotecar. Ne puteti contacta pentru orice lamuriri suplimentare. SPN Trofin si Chirpisizu

Societate Profesionala Notariala Popa Petruta si Turcu Doina:
Buna ziua Veți putea încheia o promisiune de vânzare doar în baza unui acord scris din partea băncii. O zi Buna!

Notar Public Ana - Maria Dragnea:
Buna Ziua, Pentru a putea vinde/cumpara un apartament grevat de ipoteca si interdictiile mentionate de dvs., trebuie obtinut acordul scris al bancii creditoare, acord in care aceasta va mentiona si conditiile in care se va putea face instrainarea. De regula, un astfel de acord este conditionat de virarea, fie a intregului pret de vanzare, fie a unei parti din acesta, de catre cumparator, direct in contul bancar in care se achita ratele de credit de catre vanzator, in vederea inchiderii creditului. Pentru lamuriri suplimentare si alte aspecte legate de tranzactie, va sugeram sa stabiliti o programare la sediul Biroului Notarial. Datele de contact sunt urmatoarele: BIROUL INDIVIDUAL NOTARIAL - DRAGNEA ANA-MARIA LICENŢA DE FUNCŢIONARE NR. 43/2303/02.02.2015 Sediu: Bucureşti, Calea Călărașilor nr. 109, parter, ap. 1A, sector 3 Tel.: 021.327.38.86.; Fax: 021.327.38.68. E-mail: bnp.dragnea@yahoo.com; amdragnea@gmail.com. WEB: www.notariatdragnea.ro

Birou Notari Publici Asociati Luca si Dumitrescu:
Buna ziua, Conform NCCivil sarcinile mentionate nu sunt de natura sa impiedice tranzactia, in lipsa acordului bancii. Sediul Biroului este Calea Dorobantilor 184, tel.0212306490.


Daniel85 a intrebat:
Îmi puteţi spune cum aş putea trece casa de pe numele unchiului meu pe numele meu? Menţionez că unchiul meu este în viaţă şi este de acord să îmi cedeze locuinţa. Este vreo problemă dacă eu nu locuiesc în România? Vă mulţumesc!


Notar Public Ana - Maria Dragnea:
Buna Ziua, Exista mai multe modalitati prin care puteti ”trece casa de pe numele unchiului dvs. pe numele dvs” (vanzare, donatie, testament, contract de renta viagera etc), insa va propun o intalnire in care sa discutam aceste variante, precum si toate aspectele juridice si practice legate de fiecare in parte. Ne puteti contacta telefonic (021.327.38.86 sau 0744.355.264) ori pe e-mail (amdragnea@gmail.com), in vederea stabilirii unei programari, in cadrul careia sa primiti explicatiile si lamuririle necesare. Notar Public Ana-Maria Dragnea

Notar Public Sassu Raluca:
Buna ziua Exista mai multe modalitati: contract vanzare, contract donatie, contract de renta viagera, testament (ultimul are efecte dupa decesul unchiului). Depinde de ceea ce doreste unchiul in schimbul locuintei.

Notar Public Bogdan Vasilescu:
Buna ziua, In primul rand trebuie sa vina unchiul cu actele de proprietate sa le verificam. Transmiterea dreptului de proprietate se poate face prin contract de vanzare, act de donatie sau contract de intretinere, in functie de situatia reala, respectiv la vanzare se achita un pret, la donatie se transmite cu titlu gratuit imobilul iar la intretinere pretul il consta in obligatia partilor de a intretine beneficiarul pana la data decesului. Fiecare act o anumita particularitate si costuri diferite dar nu la onorariu care este la fel la toate, ci la taxa de intabulare si in cazul vanzarii se percepe impozit. Puteti sa faceti o procura din strainatate la ambasada dar trebuie sa stiti exact ce act se face si trebuie inainte sa verificam actele unchiului sa vedem daca are documentatie cadastrala si intabulare, etc.. Multumim mult pentru contact

Societate Profesionala Notariala Popa Petruta si Turcu Doina:
Buna ziua A trece casa pe numele dvs inseamna ca unchiul dvs trebuie sa faca un act de instrainare, fie un contract de vanzare cumparare caz in care se plateste un pret, fie un contract de donatie, caz in care actul este incheiat cu titlu gratuit. La contractul de donatie are importanta daca unchiul este casatorit, daca are descendenti, carora li s-ar incalca rezerva succesorala in cazul in care liberalitatea ar fi excesiva. Fiind vorba de un contract sinalagmatic este necesara fie prezenta dvs la semnare, fie reprezentarea dvs de catre un mandatar cu procura autentica (de preferat la Consulatul Romaniei). Daca doriti mai multe lamuriri despre cele aratate mai sus ne puteti contacta. POPA PETRUŢA ŞI TURCU DOINA SOCIETATE PROFESIONALĂ NOTARIALĂ Bucureşti, Str. Av. Alex. Şerbănescu nr.33-35, bl.20E, sc.2, et.1, ap.26, sector 1 Tel/Fax: 021.233.25.58, Fax: 021.232.25.25, Mobil: 0722 68 21 18, popapetruta.notariat@gmail.com sau turcudoina.notariat@gmail.com O zi frumoa

Birou Notarial "Preda si Trandafirescu":
buna ziua, nu este un impediment faptul ca dvs nu locuiti in Romania ca sa puteti deveni proprietar. Trecerea imobilului pe numele dvs se poate face prin donatie sau prin vanzare. Cu consideratie, Notar Public Trandafirescu Calangiu Vlad Alexandru


Iulian a intrebat:
Este posibila vanzarea unui apartament in conditiile in care prorietarul are doar nuda proprietate?


Notar Public Diaconescu:
Buna ziua, este posibila instrainarea nudei proprietati asupra apartamentului, cu mentinerea uzufructului/abitatiei viagere, fara a fi nevoie de acordul uzufructuarului/pers. care beneficiaza de dr. de abitatie. In cazul in care se doreste instrainarea apartamentului nuda propr. + uzufruct, atunci este nevoie de acordul ambilor titulari.

Biroul Notarial FIDES:
da. este posibila vanzarea nudei proprietati, cu conditia ca noul cumparator sa respecte dreptul de uzufruct viager astfel cum a fost constituit anterior.

Birou Notarial "Dictum":
ESTE POSIBILA VANZAREA IMOBILULUI ( SEAVA INSTRAINA DOAR NUDA PROPRIETATE), CU RESPECTAREA DREPTULUI DE UZUFRUCT VIAGER/ ABITATIE VIAGERA REZERVAT DE FOSTRUL PROPRIETAR (SAU CONSTITUIT IN FAVOAREA UNUI TERT). <br>ESTE, ÎNSĂ, IMPORTANT SĂ VERIFICAM DACA NU CUMVA A FOST INSTITUITĂ O INTERDICTIE CONVENȚIONALĂ DE ÎNSTRINARE ÎN FAVOAREA UZUFRUCTUARULUI/TITULARULUI DREPTULUI DE ABITATIE PRIN ACTUL DE CONSTITUIRE A ACESTUI DREPT.<br><br>ORICUM, ESTE RECOMANDABILĂ PREZENȚA UZUFRUCTUARULUI/TITULARULUI DREPTULUI DE ABITAȚIE LA SEMNAREA ACTULUI DE ÎNSTRAĂNARE.<br><br>RASPUNSUL ESTE ORIENTATIV, INFORMAȚII SUPLIMENTARE PUTEM OFERI DOAR VERIFICÂND ACTUL DE PROPRIETATE.

Notar Pubic Silvana Brindusa Trofin:
Se poate vinde doar nuda proprietate, cu acordul uzufructuarului (prin declaratie sau prin semnarea contractului de vanzare cumparare) sau daca acesta a decedat, dupa radierea uzufrutului din cartea funciara.

Notar Public Dobre Magdalena:
Buna ziua, in primul rand, trebuie vazut contractul prin care a fost instituit uzufructul viager, dar in principiu se poate vinde cu conditia ca noul proprietar sa aiba cunostinta de sarcina " uzufruct viager" notat[ la Cartea Funciara.

Notar Public Florina Dobre:
Se poate face o vanzare avand ca obiect nuda proprietate.

Biroul Notarial Initio:
Nuda proprietate se poate instraina. Cel care dobandeste va trebui insa sa respecte dreptul de uzufruct pe care il are uzufructuarul si nu se va putea bucura de proprietatea deplina decat dupa moartea acestuia.

Biroul Notarial Radu Felix - Cristian:
In situația în care vânzătorul este titularul nudei proprietăți, este posibilă încheierea Actului de vânzare-cumpărare - acest Act va avea ca obiect transferul catre cumpărător numai a nudei proprietăți, dreptul de uzufruct (viager) rămânând in patrimoniul titularului acestuia (probabil altă persoană decât cea a nudului proprietar). Bref, cumpărătorul va deveni el insusi nud proprietar, cu obligația de a respecta, pe mai departe, drepturile uzufructuarului (de a folosi bunul). Numai in cazul in care uzufructuarul va transfera el insusi catre cumpărător dreptul său sau va renunța pur si simplu la acest drept, atunci cumpărătorul va deveni titular al intregului drept de proprietate. Va mulțumim.

 
imobiliare.net © 2004 - 2019  |  Contact | Adauga proiectul tau |